< Agnieszka Rucińska - moje mniam: regionalne lubelskie c.d.

piątek, 16 września 2011

regionalne lubelskie c.d.

kolejne smaki rodem z Lublina




ZUPA ŻENIACE


  • 2 l wody,
  •  ½ kg ziemniaków,
  •  3 marchewki,
  •  cebula
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać
przyprawy i gotować. Gdy ziemniaki zmiękną


wlać ciasto i dalej gotować.
Ciasto:
  •  1 jajko,
  •  3 łyżki mąki pszennej,
  •  trochę wody
Do garnuszka wlać trochę wody, wbić jajko,
dodać mąkę pszenną ze szczyptą soli - wymieszać
do uzyskania jednolitej konsystencji
(trochę gęstszej niż ciasto naleśnikowe). Gotowe
ciasto odrywać łyżeczką do gotującej się
na małym ogniu zupy. W tym czasie na patelni
rozpuścić tłuszcz, zeszklić cebulkę i dolać
troszkę zupy, wymieszać i wlać do garnuszka
z resztą zupy. Przyprawić do smaku.
...........................................................

PIEROGI Z SOCZEWICĄ I KASZA GRYCZANĄ i krysza z kminkiem

Ciasto:                                                              
  •  1 kg mąki,
  •  1 jajko,


  •  sól, woda     
Farsz:
  •  ½ kg soczewicy,
  •  ½ kg kaszy gryczanej,
  •  1 cebula,
  •  2-3 ząbki czosnku,
  •  3 łyżki smalcu,
  •  sól, pieprz,
  •  10 dkg słoniny
Pierogarnia
Soczewicę i kaszę gryczaną ugotować osobno
do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po
ugotowaniu soczewicę ucieramy w donicy dodajemy
kaszę gryczaną i trochę smalcu. Dodać
podsmażoną na smalcu cebulę i posiekany
czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko
połączyć dokładnie wymieszać. Ciasto zagniatamy
i wykrawamy skórki. Lepimy pierogi
i gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na
wierzch. Słoninkę kroimy w kosteczkę i smażymy
a następnie polewamy ciepłe pierogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę