Nic wykwintnego , najważniejsze, że sprawiło radość i smakowało wszystkim.
- ciasto francuskie (2,99zł)
- 30 dkg mięsa mielonego (4zł)
- parówki 2 szt (1 zł)
- cebula (0,30zł)
- przyprawy (?)
- ziemniaki (1,50zł)
- jajko (0,60zł)
- kapusta mała pekińska (1, 20zł)
- 2 ogórki konserwowe (własne)
- olej i zioła
Rozkładamy ciasto francuskie na blacie. Do mięsa mielonego dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie należy wymieszać. Rozsmarować farsz mięsny na cieście, a koniec ciasta zostawić wolny. Z brzegu gdzie ma być środek rolady wzdłuż ułożyć dwie parówki (można zamiast tego położyć paski papryki lub coś innego. Ja czasem dodaję rybę. Zwijać roladę, a brzeg ciasta naciągnąć delikatnie by "zamknąć". Pokroić w plastry i ułożyć na blachę. Zapiec w nagrzanym piekarniku aż ciasto będzie w odpowiednim odcieniu świadczącym o gotowości.
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki , usmażyć na głębokim "szybkim" oleju, przełożyc do miski, posolić i posypać ziółkami. Przygotować surówkę. Pokroiłam drobno ogórka konserwowego i podziabałam kapustę pekińską. W kubeczku przygotowałam sos: olej 1/2 kubka, sól, sok z cytryny, lubczyk, szczypiorek, koperek, ciutkę kminku. polać sałatkę. Wymieszać.
Ułożyć wszystko na talerzykach, ja na każdą roladkę dodałam jeszcze po plasterku kiwi co fajnie podkreśliło smak.... i można zajadać.
Danie szybkie do zrobienia, bo w czasie pieczenia szykujemy ziemniaki i surówkę. Wszystkiego wychodzi sporo więc nawet można wołać o dokładkę :)) Maksymalnie w godzinę mamy gotowy sycący, smaczny obiadek.
Mam nadzieję, że przypadnie do gustu.
Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam