...i nie tylko, bo z chęcią może się przysiąść więcej osób.
Takie śniadanko właśnie lubimy ostatnimi czasy. Robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne.
co potrzebujemy?
- bagietka
- 4 jajka
- 150 ml mleka
- pomidory
- plastry szynki (u mnie dziś kiełbasa krakowska)
- masło
- 150 g tartego sera żółtego
- szczypta tartej gałki muszk.
- sól, pieprz do smaku
i do roboty:
Bagietkę należy pokroić w kromki i każdą z nich posmarować masłem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w plastry. Tortownicę natłuścić. Układamy "na stojąco" na przemian kromki bagietki, wędlinę w plastrach i pomidory. Można dodać coś co lubimy jeszcze od siebie. Jajka ubić, dodać mleko, przyprawy i wymieszać. Wszystko wylać na to nasze "coś" w tortownicy. Posypać tartym żółtym serem ( u mnie mozzarella)
Zapiekamy w piekarniku ok. 20 min. w 180 stopniach. Wyjąć, wystudzić i rozkoszować się smakiem.
Pychota! mówię Wam- warto spróbować.
Moja kanapka na ciepło bierze udział w konkursie kanapkowym u Asi- Margarytki. Może i Wy się przyłączycie? tylko szybko, bo dziś mija czas. Tu są NAMIARY (klik)
Życzę miłego dnia