Dzień dobry. Ufff...upały nie odpuszczają, cały czas temperatura grubo powyżej 30 stopni. Czasem na wieczór zejdą się chmury i zagrzmi. Rozniesie się zapach deszczu i tyle....ani kropelki!!!
Jak wiecie, w czwartek 5 lipca Wiola i Marcin Różyccy w Lubelskim USC wzięli ślub. Była przepiękna ceremonia ślubna pełna wzniosłego i wzruszającego klimatu. Wreszcie spełniło się ich marzenie! Na relacje z tej uroczystości zapraszam na
bloga poświęconego Marcinowi Różyckiemu. Pierwszy filmik to krótka relacja i wywiad z Marcinem Różyckim,oparte na materiale z Panoramy Lubelskiej z TV. Drugi filmik to już moje osobiste spostrzeżenia. Zapraszam serdecznie.
Jestem dumna, bo miałam swój wkład w oprawę tego dnia. Zostałam poproszona przez Wiolę by zająć się częścią kulinarną imprezy w "części domowej".
Dostałam wolną rękę co do menu. Ze względu na wyjątkowość całej uroczystości postawiłam na kuchnię staropolską. Chciałam by menu też było wyjątkowe, by zaskoczyć gości wyjątkowością potraw, nie robić nic co szykuje się zawsze na takich imprezach. Czy miałam tremę? no jasne, że tak! panicznie się bałam by wszystko wyszło jak trzeba, by nic się nie zepsuło bo przecież te upały są tragiczne dla potraw także i by wszystko smakowało tak jak mi się marzy.
Moja propozycja menu została zaakceptowana przez Pannę Młodą i w środowy wieczór zabrałam się za gotowanie.
1. Roladki śląskie
2. Krysza z mięsem do barszczu czerwonego
3. udka faszerowane
4. bigos staropolski na wędzonce z winem
5. sałatka
6. camprese
7. ziemniaczki zapiekane z farszem
Przepraszam jeszcze za jakość zdjęć, które robiłam w nocy gdy gotowałam. Słabe światło, brak lampy...robią swoje. Aparat został w samochodzie niestety więc radziłam sobie telefonem do rana.
No to do dzieła:
KRYSZA PODKARPACKA (bieszczadzka)
|
oryginalna krysza z kaszą i serem |
Te pierożki zniewoliły imprezę. Nietypowe ciasto rozpływające się w ustach i farsz mięsny do tego, były fantastycznym daniem. Każdy przychodził do mnie do kuchni i pytał co to takiego i jak się to robi.
Tymczasem to przepis bardzo leciwy z czasów prababek. Ciasto to zsiadłe mleko, soda i mąka. Oryginalny przepis znajdziecie
w tym wpisie.
|
krysza z mięsem |
Przygotowane pierożki smaży się na patelni lub zapieka. W związku z tym, że miałam zajęty już piekarnik i większą część kuchenki, usmażyłam je we frytownicy. Może dlatego pootwierały się troszkę, ale w niczym to nie przeszkadzało.
Krysze robi się dość szybko więc polecam na co dzień.
UDKA FASZEROWANE
Oczywiście nie mogło ich zabraknąć na takiej imprezie. Zawsze smakują, zawsze wzbudzają ciekawość i robią wrażenie nawet na osobach, które nie lubią mięsa i się skuszą.
Przepis na farsze i sposób
trybowania także podawałam już nie raz.
BIGOS STAROPOLSKI NA WĘDZONCE
W tym wariancie troszkę zaryzykowałam ponieważ kapusta, która jest jeszcze zbyt młoda nie chciała się dobrze zapiec. Kapusty nie gotuję do tej potrawy tylko sparzam i piekę. Pomimo trudności poradziłam sobie harcerskimi sposobami. Do kapusty dodałam zioła, kiełbasę jałowcową i szynkę i podlałam winem czerwonym. Wszystko na koniec poddusiłam. Pychota!
SAŁATKA
ogarniałam swoje zwoje mózgowe by przypomnieć sobie jakąś fajną sałatkę, która przetrwa na stole upał, a jej smak będzie świetnie komponował się z innymi potrawami. Wiola mi poddała pomysł, a ja uświadomiłam sobie, że już dawno nie robiłam sałatki z selerem konserwowym. Kurcze...jak to leciało? zaczęłam szukać i zajrzałam na bloga
Margarytki. Lubię takie właśnie miejsca, gdzie są przepisy wypróbowane i osoba godna zaufania.
|
sałatka z selerem konserwowym |
Znalazłam "moją sałatkę" i od razu wróciła pamięć.
Sałatkę robiłam tuż przed transportowaniem potraw. Zabrakło mi tylko kukurydzy ale zamiast tego dodałam pokrojona paprykę czerwoną. Ananasa, szynkę i ser żółty pokroiłam na równą kostkę ( staram się pilnować jednakowej wielkości, bo wtedy wszystkie smaki dobrze wyczuwa się w czasie jedzenia- nic się nie wyróżnia, ale czuć każdy dodatek). Do tego seler konserwowy i jajka gotowane na twardo. Sos robię po swojemu: majonez rozcieńczam odrobiną soku z ananasa z puszki, doprawiam delikatnie solą (niekoniecznie) i pieprzem. Margarytka robi to jako sałatkę warstwową i pięknie to wygląda. Ja jednak przy takiej ilości ludzi wymieszałam wszystko razem. Sałatkę dobrze schłodziłam i smakowała wspaniale.
CAMPRESE
Nie należy to do kuchni staropolskiej, ale gdy zobaczyłam już na miejscu w lodówce pomidory i mozzarellę to nie mogłam się oprzeć by nie zrobić. Przepis
jest tu
ZIEMNIACZKI ZAPIEKANE
|
ziemniaczki zapiekane z farszem |
Świetny dodatek do dań obiadowych. Dzień wcześniej ugotowałam obrane ziemniaki, ok 100sztuk jednakowej wielkości. Na drugi dzień, już na miejscu weselnym przekroiłam każdy na pół i wydrążyłam dołek, w który ułożyłam farsz. Nic skomplikowanego. Farsz to mięso mielone z papryką i ryżem ugotowanym w pomidorach. Potem wszystko polewam oliwą wymieszaną z ziołami i zapiekam do uzyskania fajnego koloru.
DECHA SEROWA
Ta przekąska też zawsze cieszy się popularnością. Kilka rodzai sera żółtego ułożone dekoracyjnie znikały z deski.
KULKI AGI
Do pomocy przyszły mi dwie fajne dziewczyny Aga i Natalia. Aga przygotowała kulki z sera białego z czosnkiem. To był bardzo ciekawy i smaczny pomysł.
SAŁATKA GRECKA przygotowana na miejscu przez dziewczyny też cieszyła się powodzeniem.
Poza tym było oczywiście ciasto. Ja zrobiłam tort, Pani redaktor Ewunia nasza upiekła pyszny sernik, były także kokosanki, szarlotka, przekładaniec.
KORECZKI- bardzo elegancko zrobione z ciekawymi dodatkami. Przygotowali je znajomi Wioli i Marcina, ale niestety nie wiem kto.
TORT ŚLUBNY
Nic szczególnego. Nie odważyłam się robić piętrowo, bo bałam się że schrzanię, poza tym ciacho robiłam nad ranem więc już nie miałam sił by kombinować. Wcześniej oczywiście upiekłam biszkopt z przepisu, który
zawsze polecam. Przynajmniej nie mam stresa, że ciasto opadnie choć jest bez proszku.
Z tego biszkoptu wychodzą trzy placki spokojnie. Przełożyłam je masą, którą znalazłam również u Margarytki. Pyszna
rozkosz malinowa.
Na brzegach ułożyłam maliny, a całość pokryłam masą żelową własnej produkcji, nad której recepturą ciągle jeszcze pracuję. Tym razem zrobiłam ją z cytrynową nutką by tort nie był zbyt słodki. Jak potem się okazało smakował superowo!
Owocowe szaleństwo , którego nie mogło zabraknąć podałam w połówce arbuza wydrążonego. Do środka poukładałam winogrona, kulki arbuzowe i wszelkie owoce dostępne w tej chwili.
Niestety zdjęć stołu i potraw na nim nie posiadam (chyba, że znajdę u kogoś z gości) gdyż nie miałam kiedy pstrykać i chyba nie znalazłabym nawet czasu na to.
Z tego miejsca dziękuję Margarytce- za jej pomysły na blogu, Kasi, Agnieszce i Natalii za pomoc przy szykowaniu, no i oczywiście przy zmywaniu.
Goście byli bardzo zadowoleni, każdy pomysł kulinarny smakował wyśmienicie. Nigdy nie dostałam tylu słów uznania za kreatywność, za przypomnienie staropolskich smaków, za dekoracje i sposób podania. Już szczególnie uniosło mnie nad podłogą, gdy usłyszałam słowa uznania od pani, która jest autorytetem w gastronomii w Anglii i w naszym środowisku. Ech...aż mi oczy się zaszkliły ze szczęścia, bo moim marzeniem było by kulinarnie przyozdobić ten wspaniały dzień Wioli i Marcina i by nie było żadnej wpadki.
|
anioły wcale nie były małe i są cudne |
Zrobiłam jeszcze coś. Chciałam też wykombinować jakiś dodatek do prezentu. Pomyślałam więc o naszej Janeczce. Już nie raz zdałam się na jej kreatywność i nigdy się nie zawiodłam. Zrobiła
piękne anioły: Marcina i Wiolę z gitarą marcinową i obrączkami. Zapakowałam ładnie w folię, wyszykowałam się i pojechałam na 14.30 do USC.
Teraz już mogę się tym dziełem pochwalić i serdecznie jeszcze raz podziękować za to cudo
Janeczce.
Pomimo, że gości było ponadplanowo wszystko wyszło rewelacyjnie i dałyśmy radę.
Dobrnęliście do końca? uf...to dobrze. Polecam wszystkim stare receptury naszych babć na imprezy. Goście zawsze będą miło zaskoczeni.
ŻYCZĘ WSPANIAŁEJ RODZINNEJ NIEDZIELI I MIŁEGO ODPOCZYNKU W CHŁODNYM MIEJSCU.
POZDRAWIAM WAS WSZYSTKICH SERDECZNIE, WITAM NOWYCH GOŚCI NA BLOGU I NA FB, A SZCZEGÓLNE POZDROWIENIA PRZESYŁAM HALINCE ZE ŚWIDNIKA:))) AGNIESZCE, NATALII I KASI:))...DLA WSZYSTKICH, KTÓRZY BRALI UDZIAŁ W TEJ WSPANIAŁEJ UROCZYSTOSCI
..................................................................