sobota, 18 czerwca 2011

Janeczkowy Sernik z brzoskwiniami

 Po bardzo długiej przerwie, postanowiłam kontynuować swojego bloga. Więc witam z powrotem.



Spód
3 szkl mąki
1 kostka tłuszczu
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko zagnieść. Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.W tym czasie przygotowujemy masę serową.
2 kostki zmielonego twarogu (500-550g)
3 całe jajka
1 duży budyń śmietankowy
3/4 szkl cukru
1/2 kostki masła
Wszystko dokładnie wymieszać. Spód blachy wykładamy ciastem. Na to wylewmy masę twarogową. Na jej powierzchni układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Z 5 białek pozostałych od ciasta ubijamy pianę dodając na koniec 1 szkl cukru i kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej. Lepiej jest dodoać kisiel brzoskwiniowy albo morelowy zamiast mąki , ale u mnie ciężko go dostać. Ubitą pianę wykładamy na brzoskwinie a na to ścieramy na grubej tarce  zmrożone ciasto. Wkładamy blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut

przepis jest od @janeczki, tak poza tym u niej na blogu jest tak smacznie, że jak siadam do czytania to robię sobie kawkę do tych ciast. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić serniczkowi bo maluchy i mój mąż zjedli w kilka sekund. Postaram się następnym razem najpierw pstryknąć fotkę, a potem dać zjeść moim paszczakom kochanym