WIANUSZEK DROŻDŻOWY Z RODZYNKAMI
- 0,5 kg - 0,6 kg mąki
- 0,5 kostki drożdży (50g)
- 1 jajko
- rodzynki
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła roztopionego
Drożdże
rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki
mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier, rodzynki i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść by dobrze je napowietrzyć. Formujemy ciasto w kształcie jaki nam pasuje, układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy przez ok 60 min, w 180 stopniach. Na wierzch możemy tez zrobić kruszonkę, albo posypać cukrem. Można tez po upieczeniu polać lukrem.
I tak powstał wianuszek drożdżowy ....
I pierwsze śniadanko gotowe, do tego kakao lub kubek mleczka z miodem...pysiota.
Polecam wszystkim i pozdrawiam serdecznie dziękując za maile i odwiedziny