Witajcie.
Dziś specjale wydanie pełne radości.
Jakiś czas temu na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki wzięłam udział z konkursie Almette.
Tematem były dania z zastosowaniem owego serka. To były eliminacje do finału , który odbył się w Warszawie. Wśród zgłoszeń moja sakiewka została wybrana do dalszej zabawy i okazało się, że jadę na finały!
Wczoraj odbyła się cała impreza. Z rana zawitałam do Warszawy.
Jechałam z ogromną radością, bo przede wszystkim była możliwość wreszcie poznać w realu dziewczyny z innych blogów, a w tym i Asię- Margarytkę.
Każda blogerka organizująca u siebie konkurs , ze zgłoszonych przepisów wybrała 4, a dwa z nich jej drużyna zaprezentowała na evencie. Drużyna składała się z czterech zawodników. W sumie było 40 osób startujących z całej Polski. W drużynie Asi startowały: Ola, Klaudia , ja i Agnieszka. Towarzyszyła nam również Agi córcia- Lilcia. Asia- Margarytka była kapitanem drużyny.
zdjęcie naszej ekipie wykonała Słodka Babeczka |
Cieszyłyśmy się ze wspólnego gotowania i rozmów w realu.
Cudowne emocje, świetna zabawa, a przede wszystkim wspaniała atmosfera wspólnych kulinarnych wyczynów.
polać szefie? |
pogaduchy |
Jury bacznie obserwowało kulinarne wyczyny przy każdym stanowisku.
Turniej poprowadził pasjonat sztuk kulinarnych, autor znanych programów kulinarnych David Gaboriaud .
NADESZŁA PORA ROZSTRZYGNIĘCIA....
...chwila ciszy nastała...
Ogłoszenie było szokujące!!!! WYGRAŁYŚMY!!!!
NASZA SAKIEWKA I FRANCUSKI DESER ZDOBYŁY UZNANIE JURY!!!!!
W pierwszych minutach nie docierało do nas to co usłyszałyśmy, ale po chwili były już łzy szczęścia.
Asia- Margarytka wygrała główną nagrodę, a my- jej drużyna dostałyśmy wspaniałe prezenty: super noże i piękne fartuchy kuchenne projektowane w/g najnowszego trendu.
Radości nie było końca!!!
Dalszy ciąg nagrody odbył się po całej imprezie. Były to warsztaty kulinarne, które prowadził David Gaboriaud specjalnie dla nas i wspólny obiad.
nasza wspaniała szefowa Asia |
cudowna pasja gotowania tej młodej damy z bloga "Lili w kuchni" wprawia mnie w zachwyt |
wspólne danie: smażona pierś z kaczki, puree ziemniaczane z Almette wiśniowo żurawinowym, sos z wiśni z rozmarynem i Porto |
Koleżanki z innych drużyn również przygotowały wiele wspaniałości i muszę przyznać, że nie było granic pomysłów kulinarnych, w których można zastosować słodki serek Almette. Wszystkie dania wyglądały fantastycznie i smakowały wybornie.
na pierwszym planie stanowisko drużyny Słodkiej Babeczki |
A teraz pozwólcie , że zaprezentuję Wam moją szczęśliwą sakiewkę i z finałową niespodzianką.
- pierś drobiowa
- sól
- pieprz
- zioła dalmatyńskie
- serek almette wiśniowo żurawinowy
- 10 dkg boczku wędzonego
- żurawina suszona
- szczypta kardamonu
- chilli
sos
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
Suszoną żurawinę namoczyć w wodzie, potem odcedzić. Mięso umyć, osuszyć i rozłożyć na płasko. Delikatnie je rozklepać by powstał równy płaski płat. Całość posolić, posypać pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na środek wykładamy serek Almette wiśniowo żurawinowy, posypujemy mielonym kardamonem, wykładamy pokrojony drobno boczek wędzony wymieszany z żurawiną. Płat mięsa złożyć brzegami do góry i związać nicią jak sakiewkę. Wierzch doprawić chilli i polać sosem.
Zawinąć całość w folię aluminiową, ułożyć na blasze. Podlać odrobiną wody na dno blaszki. Wstawić do nagrzanego (180st.) piekarnika i dusić przez ok. 30 min. Po tym czasie rozwinąć folię, mięso nasmarować pozostałym sosem i piec jeszcze 20 minut włączając opcję górną grzałkę by sakiewka ładnie się przyrumieniła.
stanowisko super grupy pod czujnym okiem Asi |
cudowny deser z ciastem francuskim i serkiem almette |
Bardzo dziękuję Asi za docenienie moich umiejętności i zaufanie jakim obdarzyła wybrane dania, bo przeciez oceniała tylko po przepisie i zdjęciu wybierając finalistów.
To był wspaniały dzień!!!!!
Trudno było pogodzić się z myślą, że to koniec tej cudownej przygody i czas wracać do domu
Wytrwaliście do końca wpisu?
Życzę wszystkim wspaniałej niedzieli
część zdjęć pochodzi od Joasi Moroch i Pawła od Słodkiej Babeczki