Chwilkę mnie nie było, ale za to weekend był bardzo udany. Zwiedzałam zachodnią część Polski, pozałatwiałam sprawy gdzie musiałam być osobiście, żeby dopilnować, zaś sobota i niedziela były pełne wypoczynku u boku naszej Majki. Grzechem by było nie odwiedzić będąc tak blisko. Dzieciaki bardzo się cieszyły z takiego wypadu na "chwilę" choć trasa długa bo z Lublina do Katowic, potem urocze Opole, podróż zakończona wizytą urzędową w woj. łódzkim i do domciu.
Z Majką poszalałyśmy przy garach ciutkę. Było chili con corne, calzone i pierogi ruskie oraz wspaniała zupa gulaszowa.
A dziś proponuję znowu szybkie jedzonko.
Piersi drobiowe w cieście z bajecznym sosem i zapiekanymi kartofelkami
- Piersi z kurczaka tyle, ile jest chętnych buziaków do jedzenia
- panierka:
- bułka tarta
- sól,
- pieprz
- mąka
- szczypta proszku do pieczenia
- papryka w proszku
- jajko
- mleko
Wszystko razem mieszamy ze sobą oprócz bułki tartej. Ma być konsystencja gęstego ciasta. Delikatnie rozbijamy mięso i zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na "szybkim" ogniu.
Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mała cebulka drobno posiekana
- sól
- imbir
- pieprz cayenne
- olej
- sok z cytryny
- papryka czerwona w proszku
- natka pietruszki
- kolendra
- kminek
- czosnek 1 ząbek wyciśnięty lub drobno posiekany
Sos robimy ok godziny wczesniej przed podaniem by nabrał mocy i by smaki się wymieszały. Sosik jest wyśmienity do mięsa jak i do wędliny na kanapkach
Kotlety po usmażeniu polewać tym sosem.
Ja zrobiłam do tego ziemniaki zapiekane i sałatke grecką.
Małe umyte ziemniaki pokroiłam w ćwiartki, wrzuciłam na osolony wrzątek i pogotowałam ok 10 minut. Potem odcedziłam i wymieszałam dokładnie z oliwą. Wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika (200stopni) na ok 20 minut. Upiekły się wyśmienicie, a na wierzchu powstała chrupiąca skórka.
Czy u Was na Wigilię też podaje się ziemniaki w oliwie? to także danie wigilijne. Moja babcia gotowała ziemniaki w mundurkach, potem obierała i polewała olejem własnej produkcji. Lubiłam ten smak i zapach. Jednak moi domownicy nie przepadają za takimi kartofelkami. Zamiast tego robię właśnie tak zapiekane jak opisałam i polecam zwłaszcza z rybką.
................................................................................................
polecam także zupę migdałową wspaniałą w smaku, ze szlachetnym zapachem świąt
ZUPA MIGDAŁOWA
Składniki:
-
20 dag słodkich migdałów,
- 1 dag gorzkich migdałów,
- 2 dag masła, 12 dag ryżu,
- 1,5 l mleka,
- 5-8 dag cukru,
- 6 dag rodzynków.
Wykonanie:
Migdały sparzyć, obrać, zemleć w maszynce lub
utłuc w moździerzu. Rodzynki przebrać i opłukać. Mleko zagotować
z dodatkiem masła i cukru, zalać nim migdały, rodzynki i ugotowany na
sypko ryż. Niesamowity aromat i wrażenia.
Po Waszych bardzo miłych interwencjach przywróciłam śpiewające ptaszki na nowo. Miło mi, że podobają się te trele podczas czytania moich wpisów.
Dziękuję wszystkim serdecznie i życzę miłego dnia.