Trzeba korzystać ze wszelkich smaków świeżych warzyw i owoców. Zapasy na zimę niech czekają na swoją porę. Staram się podrzucać pomysły na dania proste, tanie i eleganckie zarazem i cieszy mnie to, że jest zapotrzebowanie. Z ciastami nie szaleję, bo to są gotowe przepisy (choć ja i tak robię po swojemu) Piekę tylko swoim ukochańcom to co lubią lub ewentualnie na zamówienie czy dla gości. Skupiam się na wariacjach kuchennych, nie powtarzając pomysłów, bo kopiowanie to stanie w miejscu, a nie rozwijanie się.
co dziś serwuje wilczyca Aga?
znowu
PAPRYKA FASZEROWANA
niby to nic takiego, ale dla mnie najważniejszym w serwowaniu różnych potraw w domu jest patrzeć z jakim apetytem zajadają moi bliscy.
Już pisałam na temat jak zapiekamy paprykę. Tym razem farsz zrobiłam też zwykły i prosty:
- mięso mielone
- cebula
- czosnek
- pomidor
- kukurydza konserwowa
- ogórek świeży
- pieprz, sól
- słodka papryka w proszku
- plastry topionego sera żółtego
Myślę, że każdy sam według własnego smaku dopasuje proporcje by smakowało wyjątkowo. Paprykę faszerowaną robię także na wigilijny wieczór, zamiast mięsa dodaję tuńczyka i jest wyśmienita
.......................................................................................................................
Po wczorajszym cieście nie ma już śladu więc dziś na słodko też klasyka z małym urozmaiceniem.
PLACUSZKI Z JABŁKAMI I SOSEM BANANOWYM
Jest to proste, pyszne, pożywne i lekkostrawne danie i polecam wszystkim do wypróbowania.A czemu z uśmiechem? bo moim ukochańcom buziaki się uśmiechnęły na sam widok :)
Oczywiście ten rarytas dopisuję do Bananowego Songu.
ciasto:
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki oleju
1 łyżka miodu
jabłka starte na jarzynówce
szczypta soli
1 szklanka mleka i pół szkl. wody
Wszystko zmiksować, a na koniec dodać jabłka. Smażyć placuszki na oleju.
Sos:
100g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki jogurtu
banany
1 łyżeczka soku z cytryny
rodzynki
szczypta soli
Rodzynki umyć i pomoczyć w ciepłej wodzie, potem odsączyć. Banany pokroić w kawałki. Następnie zmiksować serek z bananami, sokiem z cytryny i solą. Dodać rodzynki i wymieszać.
Polewać usmażone placuchy i dekorować.
Płatki owsiane można spokojnie zastąpić płatkami kukurydzianymi, wariant wypróbowany.
////////////////////////////////////////////////////////////////////
Mam też nowy pomysł na bananowe wariowanie, ale to w swoim czasie.
Przenoszę całość wpisów na własną stronę, gdzie będą poszczególne działy i różne ciekawostki. Kuchnia regionalna polska, a przede wszystkim lubelska będzie tam na pierwszym miejscu. Mam do współpracy dwie poważne osoby, które zainteresowały się moim blogiem i pomagają w tworzeniu strony. Tak więc powoli ograniczam czas dla bloga, bo poza życiem realnym , przyjemnościami z obowiązkami, mam też i tam sporo pracy.
Życzę smacznego i spokojnej , miłej nocki i słonecznej niedzieli :)
Do następnego!