Składniki na ciasto:
- 0,5 kg kg mąki
- 5 dkg drożdży świeżych
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki wody (wyczuć ciasto)
- 3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
- Dowolne owoce
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko), 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej)
- 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
Można skusić się także na lukier gdy ktoś ma ochotę i polać wystudzone ciasto
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- odrobina przegotowanej gorącej wody
- kilka kropli aromatu do ciasta o smaku śmietankowym
Do szklanki z cukrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać ,jak będzie za geste to jeszcze dolać wody. Gotowy lukier powinien mieć gęstą ale równocześnie płynną konsystencję. Gorącym jeszcze lukrem polewamy placek.
TORCIK JABŁKOWY Z BORÓWKAMI
- 5 kwaśnych jabłek
- 2 niepełne szklanki mąki
- 18 dkg masła (większe pół)
- 3/4 szkl cukru
- 3 jajka
- 1 cytryna
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki borówek
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do formy
3 jabłka obrać i pokroić w plasterki. Sparzyć wrzątkiem cytrynę i otrzeć skórkę na tarce . Sok wycisnąć , skropić plastry jabłek. Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno po jajku. Pozostałe jabłka obrać i zetrzeć, dodac do masy. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiać i dodac do masy. Starannie wymieszać. Tortownicę (26cm) nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem. Udekorowac plastrami jabłek i borówkami. Piec ok 60 min. w temperaturze 175 stopni. Gotowe ciasto posmarowac podgrzaną konfiturą, dobrze wystudzić.