niedziela, 14 czerwca 2015

MAM GŁODA NA EKO MIODA

 Miód to lekarstwo na wszystko- tak mawiały nasze babcie i ja tez tak twierdzę, a już swój własny eko miodek to szczególny skarb.

Przez dwa dni mój tata zbierał miód. Mamy kilka pasiek na działce. Rok temu było kiepsko, bo pszczoły nie dawały rady w czasie deszczu. Teraz też muszą mocniej pracować, gdyż kwiaty obsypują się szybko ze względu na suszę. Tylko patrzeć jak zacznie kwitnąć lipa i będzie się produkował lipowy rarytas. Gryka jest pełna kwiecia i dzięki temu miodek gryczany i wielokwiatowy już mam w domu.
Mam nadzieję jednak, że ten rok będzie słodki.

Postanowiłam podzielić się z Wami informacjami, jakie znalazłam jakiś czas temu na stronie o miodach





"Naturalne miody pszczele

-Miód rzepakowy (biały)

Miód rzepakowy najlepszy jest na wątrobę, drogi żółciowe, serce, naczynia wieńcowe. Jest przydatny podczas leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia

-Miód akacjowy

Miód akacjowy działa na człowieka uspakajająco i wzmacniająco. Przydatny jest także w zaburzeniach dotyczących przewodu pokarmowego nerek i układu moczowego. Pomaga także przy kuracji podczas przeziębienia.

-Miód lipowy

Jeżeli często się stresujesz- miód lipowy jest właśnie dla Ciebie. Działa antystresowo. Miód lipowy ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, a także na górne i dolne drogi oddechowe, serce oraz układ krążenia.

-Miód gryczany

Miód gryczany działa odtruwająco, a poza tym jest bardzo dobry na układ krążenia, wątrobę, miażdżycę, niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza.

-Miód wrzosowy

Miód wrzosowy najlepszy jest na nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne jamy ustnej i gardła, stany zapalne jelita

-Miód wielokwiatowy

Jeżeli czujesz się wyczerpany psychicznie lub fizycznie- ten miód jest dla Ciebie. Jest dobry także na stany alergiczne dróg oddechowych, na serce i naczynia krwionośne.

-Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy najlepszy jest na stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krązenia oraz na zaburzenia trawienia

-Miód spadziowy ze spadzi liściastej

Miód spadziowy ze spadzi liściastej najlepszy jest na nerki i drogi moczowe oraz na wątrobę i drogi żółciowe.

-Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Miód spadziowy ze spadzi iglastej najlepszy jest na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, zaparcia biegunki choroby serca i naczyń oraz na nerwice

Naturalne miody wzbogacane

Miody z dodatkami . Ich niepowtarzalny smak oraz kompozycja są wynikiem wieloletniej praktyki pszczelarskiej. Oryginalne dodatki sprawiają, że miody zaspokoją każde, nawet wybredne podniebienie.

http://www.spizarniamiodowa.pl/onas.php

Miody z dodatkiem wyciągów ziołowo -roślinnych

  • Miód z dodatkiem mięty:
    Ma działanie między innymi: odświeżająco- dezynfekujące, uspokajające, przeciwskurczowe, przeciwwymiotne, przeciwbólowe, pobudzające wydzielanie soków trawiennych.
  • Miód z dodatkiem pokrzywy:
    Korzystnie wpływa na leczenie układu moczowego. Zapobiega anemii, działa krwiotwórczo. Wzmacnia kondycję skóry, paznokci, włosów.
  • Miód z dodatkiem melisy:
    Korzystnie wpływa na skołatane nerwy. Łagodzi problemy trawienne. Użyteczny komponent na depresję powodującą kołatanie serca. Działa uspokajająco.
  • Miód z dodatkiem kwiatu głogu:
    Stosuje się w stanach łatwego męczenia się, wspomaga Leczenie upośledzonej wydolności serca, w zaburzeniach krążenia krwi.
  • Miód z dodatkiem soku aloesu:
    Aloes jest rośliną leczniczą. Wykazuje działania m. innymi: przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Działa jako środek przeczyszczający, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.
  • Miód z imbirem:
    Działa na trawienie i krążenie krwi. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów. Pobudza system odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniu i kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Obniża poziom cholesterolu. Dezynfekuje jamę ustną. Uważany jest jako afrodyzjak.
  • Miód z dodatkiem wanilii:
    Wzajemnie się uzupełniają stanowiąc wspaniały smak. Działa uspokajająco, poprawia nastrój.
  • Miód z czosnkiem:
    Posiada bardzo dobre właściwości lecznicze. Już w niewielkich ilościach działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, żółciopędnie, przeciwmiażdżycowo. Tak spreparowany miód poprawia trawienie, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
  • Miód z dodatkiem wyciągu z mniszka:
    Usprawnia trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Usuwa nadmiar wody z organizmu. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia kondycję skóry.
  • Miód z lawendą:
    Kwiaty lawendy są stosowane w ziołolecznictwie. Lawenda posiada właściwości uspokajające, przeciwskurczowe, żółciopędne, bakteriostatyczne i dezynfekujące
  • Miód z cynamonem:
    jest doskonały do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu oraz do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Mieszanka miodowo - cynamonowa ma działanie antyseptyczne.

Miody z dodatkiem wyciągów owocowych

  • Miód z dodatkiem róży jadalnej:
    Rosa Rugosa wzbogaca walory zdrowotne miodu o witaminę C, , E, P, K , witamin z grupy B.
  • Miód z dodatkiem owoców aronii:
    Stosuje się go u rekonwalescentów i osób ogólnie osłabionych dzięki zawartości dużej ilości witamin m. innymi C i P. Polecany w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, katarze żołądka i żylaków odbytnicy,
  • Miód z dodatkiem soku malinowego:
    jest używany w czasie przeziębień, angin, infekcji bakteryjnych i wirusowych jako środek napotny. Medycyna ludowa poleca maliny w przypadku niedokrwistości.
  • Miód z pomarańczą:
    Owoc pomarańczy wspaniale aromatyzuje miód, wzbogaca go o walory smakowe i Wit. B1, B2. B6, C
  • Miód z cytryną:
    Cytryna wzbogaca miód o witaminę C, wapń, i Wit. PP. Działa antyprzeziębieniowo i antygrypowo

Miody z dodatkiem ziół przyprawowych

  • Miód z anyżkiem:
    Uspokaja problemy trawienne. dawane jest niemowlętom i dzieciom w celu łagodzenia kolek,. Jest on pomocny w leczeniu astmy, kokluszu, kaszlu
  • Miód z lubczykiem:
    Doskonały do ryb, oraz wszystkich rodzajów mięs.
  • Miód z jałowcem:
    Doskonały do mięs (zwłaszcza tłustych, jak np. wieprzowina, baranina i dziczyzna ) oraz dyni, kapusty kwaszonej czy czerwonej.
  • Miód z majerankiem:
    Doskonały do zawiesistych zup, grzybów, pieczonego mięsa sosów i potraw z grochu.
  • Miód z tymiankiem:
    Świetny dodatek do ziemniaków, farszów mięsnych, smażonych ryb."


Ja dalej siedzę w egzaminach. Dwa próbne już za mną, anatomię pochłonęłam . Jakoś poszło. Teraz już za tydzień zaczynam egzaminy państwowe. Dzięki za trzymanie kciuków i proszę o jeszcze.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie