A dlaczego topieliczki? bo z ciasta topionego w wodzie
![Uśmiech](http://lh5.ggpht.com/-nKZi9Olngho/VF5Y3eAFtSI/AAAAAAAAMQk/NsR4rTct2Dk/wlEmoticon-smile2.png?imgmax=800)
Pozostając w klimacie rogali i bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki dziś przedstawię Wam fajne ciasto na rogale lub drożdżówki.
![rogaliki z ciasta topionego (3) rogaliki z ciasta topionego (3)](http://lh5.ggpht.com/-ktxFXwYDKlw/VF5Y5Th9elI/AAAAAAAAMQ0/anPLn8hk4IA/rogaliki-z-ciasta-topionego-3_thumb.jpg?imgmax=800)
Z tym ciastem rewelacyjnie się pracuje, dobrze się wyrabia i świetnie smakuje. Do tego wszystkiego takie rogaliki robi się błyskawicznie.
A teraz czas na tajemniczą recepturę:
ROGALIKI TOPIONE
- 200g roztopionego masła
- 500g mąki pszennej luksusowej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 30g drożdży
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- konfitury lub dżem (ja ugotowałam budyń ze śliwek)
W ciepłym mleku rozetrzeć cukier z drożdżami i zostawić by zaczyn zaczął pracować.
![rogaliki z ciasta topionego (5) rogaliki z ciasta topionego (5)](http://lh3.ggpht.com/-MvnDV1nTSQ4/VF5Y7LPU7jI/AAAAAAAAMRE/0wLJqiUsRuQ/rogaliki%252520z%252520ciasta%252520topionego%252520%2525285%252529_thumb.jpg?imgmax=800)
Mąkę, jajka, jogurt i rozpuszczone, wystudzone masło wymieszać ze sobą w misce, dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
![rogaliki z ciasta topionego (6) rogaliki z ciasta topionego (6)](http://lh6.ggpht.com/-nPpufwTT3Pc/VF5Y88HY63I/AAAAAAAAMRU/q8yDLkjiFk0/rogaliki%252520z%252520ciasta%252520topionego%252520%2525286%252529_thumb.jpg?imgmax=800)
![rogaliki z ciasta topionego (8) rogaliki z ciasta topionego (8)](http://lh6.ggpht.com/-VctgLx11Md0/VF5Y-RES5-I/AAAAAAAAMRk/1SDMJNbzpbk/rogaliki%252520z%252520ciasta%252520topionego%252520%2525288%252529_thumb.jpg?imgmax=800)
![rogaliki z ciasta topionego (1) rogaliki z ciasta topionego (1)](http://lh6.ggpht.com/-1ba-oVA3QWo/VF5ZATUyVoI/AAAAAAAAMR0/54lJnBTx1HM/rogaliki%252520z%252520ciasta%252520topionego%252520%2525281%252529_thumb.jpg?imgmax=800)
Zostawić na ok. 15 minut by jeszcze podrosły. Posmarować każdy rogalik skłóconym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.15-20 minut aż się ładnie zarumienią.
![rogaliki z ciasta topionego (2) rogaliki z ciasta topionego (2)](http://lh4.ggpht.com/-jBR6fuVWm6k/VF5ZCXaQ2II/AAAAAAAAMSE/Fd62gSvM4s4/rogaliki%252520z%252520ciasta%252520topionego%252520%2525282%252529_thumb.jpg?imgmax=800)
Upieczone, ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
![rogaliki z ciasta topionego (4) rogaliki z ciasta topionego (4)](http://lh4.ggpht.com/-HgiXfIasjbs/VF5ZDy1moVI/AAAAAAAAMSU/bcM8u6fOlr8/rogaliki%252520z%252520ciasta%252520topionego%252520%2525284%252529_thumb.jpg?imgmax=800)
Prawda, że szybkie? polecam ten przepis. Rogaliki są bardzo smaczne i chętnie skorzystam z tego ciasta jeszcze nie raz.
Życzę wszystkim miłej i smacznej niedzieli , a panią z Wielunia serdecznie pozdrawiam