sobota, 15 listopada 2014

TOPIELICZKI


A dlaczego topieliczki? bo z ciasta topionego w wodzie Uśmiech tak sobie je nazwałam.
Pozostając w klimacie rogali i bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki dziś przedstawię Wam fajne ciasto na rogale lub drożdżówki.

rogaliki z ciasta topionego (3)
Z tym ciastem rewelacyjnie się pracuje, dobrze się wyrabia i świetnie smakuje. Do tego wszystkiego takie rogaliki robi się błyskawicznie.
A teraz czas na tajemniczą recepturę:

ROGALIKI TOPIONE

  • 200g roztopionego masła
  • 500g mąki pszennej luksusowej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30g drożdży
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • konfitury lub dżem (ja ugotowałam budyń ze śliwek)

W ciepłym mleku rozetrzeć cukier z drożdżami i zostawić by zaczyn zaczął pracować.
rogaliki z ciasta topionego (5)
Mąkę, jajka, jogurt i rozpuszczone, wystudzone masło wymieszać ze sobą w misce, dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
rogaliki z ciasta topionego (6)Włożyć je do woreczka i szczelinie zamknąć. Miskę pokaźnych rozmiarów napełnić bardzo zimną wodą, włożyć do niej woreczek z ciastem i poczekać ok. 20 minut- niech się topi. Ciasto podwoi swoją objętość i wypłynie na wierzch.
rogaliki z ciasta topionego (8)Wyjąć ciasto z woreczka i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na placek, wykroić trójkąty, ułożyć dżem, konfiturę czy tak jak u mnie budyń śliwkowy, zwinąć rogaliki i ułożyć na blaszce na papierze. rogaliki z ciasta topionego (1)
Zostawić na ok. 15 minut by jeszcze podrosły. Posmarować każdy rogalik skłóconym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.15-20 minut aż się ładnie zarumienią.rogaliki z ciasta topionego (2)
Upieczone, ostudzić i polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.rogaliki z ciasta topionego (4)
Prawda, że szybkie? polecam ten przepis. Rogaliki są bardzo smaczne i chętnie skorzystam z tego ciasta jeszcze nie raz.


Życzę wszystkim miłej i smacznej niedzieli , a panią z Wielunia serdecznie pozdrawiam

niedziela, 9 listopada 2014

SWAWOLE NA RURZE









Trudno oprzeć się tym smakom, ale my łasuchy tak już mamy Puszczam oczko Po rogalach Św. Marcina czas na rureczki

rurki z kremem (1)
Rurki z kremem … dawno tego nie robiłam i nie wiem czemu…ale tym razem z kolejnej receptury, którą warto sobie przypomnieć

RURKI Z KREMEM

  • 400g mąki pszennej ( dałam tortową)
  • szczypta soli
  • 200g masła (teraz przeważnie kostka ma taką wagę)
  • 200ml śmietany



Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Potem należy cienko rozwałkować i pokroić w paski. Nawijać paseczki ciasta na foremki rurki. Każdą obtoczyć w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem.
rurki z kremem (6)
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut aż się zarumienią.
rurki z kremem (3)
Następnie nabijamy nasze rurki kremem. Ja poszłam na łatwiznę i ubiłam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Jednak fajnie tez smakują z kremem karpatkowym.

rurki z kremem (2)
Życzę smacznego

W między czasie tortuję zawzięcie. Kolejny tort to ręcznie malowany i tym razem z ciuchcią Tomkiem.

Tort jest o smaku śmietanowo owocowym. Rysunek malowany na masie marcepanowej.
Smakował wybornie i bardzo podobał się małemu Jubilatowi.