- 25 g masła
 - 1 szklanka mleka
 - 25 g drożdży lub (7 g drożdży instant)
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 jajko
 - 500 g mąki
 - mleko do posmarowania
 
Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek.
Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.
Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można też posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem lub sezamem.
Piec w temperaturze 250°C, około 10 minut. ( ja piekłam 15 min.)
Smacznego:-)
(przepis od @kuchareczki58)
TERAZ COS PYSZNEGO
PLACEK Z MORELAMI I KRUSZONKĄ
ciasto:
masa:
kruszonka:
Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie wlać je we wgłębienie w mące.Zakryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 15 min. Roztopione masło wymieszać z cukrem, jajkiem i solą. Dodać do rozczynu i dokładnie wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, niezbyt gęste. Zostawić znowu do wyrośnięcia.
Morele odsączyć. Okrągłą formę natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, uformować brzeg ciasta.
Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem i skórką cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, na wierzchu ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry .
Przygotowac kruszonkę. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Z powstałej masy zrobić jednakowe grudki. Pokryć ciasto i zostawić jeszcze na 15 minut, by ciasto dojrzało.
Następnie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kruszonkę można też wymieszać ze zmielonymi migdałami lub z kakao.
Życzę smacznego
(przepis od @kuchareczki58)
TERAZ COS PYSZNEGO
PLACEK Z MORELAMI I KRUSZONKĄ
ciasto:
- 25 dkg mąki
 - 2 dkg drożdży
 - 1/2 szkl letniego mleka
 - 3 dkg masła
 - 3 dkg cukru
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 - 1 łyzka margaryny do smarowania blachy
 
masa:
- 60 dkg twarogu
 - 1 puszka moreli w syropie
 - 3 jajka
 - 15 dkg cukru
 - skórka otarta z cytryny
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 
kruszonka:
- 17 dkg mąki
 - 10 dkg masła
 - 10 dkg cukru
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1 łyżka cukru pudru do oprószenia
 
Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie wlać je we wgłębienie w mące.Zakryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 15 min. Roztopione masło wymieszać z cukrem, jajkiem i solą. Dodać do rozczynu i dokładnie wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, niezbyt gęste. Zostawić znowu do wyrośnięcia.
Morele odsączyć. Okrągłą formę natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, uformować brzeg ciasta.
Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem i skórką cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, na wierzchu ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry .
Przygotowac kruszonkę. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Z powstałej masy zrobić jednakowe grudki. Pokryć ciasto i zostawić jeszcze na 15 minut, by ciasto dojrzało.
Następnie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kruszonkę można też wymieszać ze zmielonymi migdałami lub z kakao.
Życzę smacznego
