sobota, 7 stycznia 2012

dla miłośników makaronowych zapiekanek

Widzę, że wśród nas jest wielu miłośników i miłośniczek makaronów pod każdą postacią. Odpisałam już na maile, a teraz zaprezentuję coś z zapiekanek.

ZAPIEKANKA MAKORONOWA, gorąca, pachnąca i nie tylko wybornie smakuje, ale i efektownie wygląda na stole.
idziemy na zakupy:


  • duża garść mrożonych brokułów (może być także kalafior)
  • paczka makaronu (ja do tego lubię podać wstążki)
  • 2/3 opakowania śmietany kremówki (ok. 140ml)
  • 1,5 szklanki rosołu
  • 10 dkg goudy
  • 1 cebula
  • 5 dkg migdałów
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Brokuły mrożone wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu około 10-12 minut( nie przykrywać w trakcie gotowania). Dokładnie odsączyć.
Cebulę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz stopić w rondelku i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Posypać mąką i zasmażyć na złoto brązowy kolor. Następnie zalać rosołem i śmietaną, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i ciągle mieszając stopić w sosie.

Makaron gotować w osolonej wodzie ok 8 minut. Odcedzić, zalać zimną wodą, dokładnie osączyć.
Grubo posiekane migdały, zrumienić na suchej patelni. Makaron wymieszać z brokułami, przełożyć do naczynia do pieczenia, wyrównać wierzch i polać przygotowanym sosem. Posypać prażonymi migdałami.
Potrawę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 25 minut w 200 stopniach.

Podawać bezpośrednio po upieczeniu udekorowane natką pietruszki, czasem też posypuje drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dziękuję wszystkim bardzo za wszystkie komentarze i witam serdecznie nowych obserwatorów mojej kuchni.

Życzę słonecznego i odlotowego dnia!!!!

środa, 4 stycznia 2012

Panna Cotta przyszła na kawę i drożdżówki Dominikowe

W nowy rok, tj w niedzielę szukałam smaków deserowych. Z rana upiekłam ciasto krówkowe w łatki na drożdżaku, a potem po obiadku na tych co wszystko zjedli czekała panna Cotta.

Ciasto zwykłe drożdżowe, przekrojone wzdłuż na pół po upieczeniu i w plamki nasączone kawą. Potem przełożone masą budyniową i przykryte drugą częścią. Wierzch posmarowałam masą krówkową zostawiając miejsca na łatki, czyli masę śmietanową. Potem zostawiłam do zastygnięcia i gotowe. Proste i smakowite.



                    PANNA COTTA

tego przysmaku moje szkraby najmłodsze nie próbowały jeszcze, więc postanowiłam zrobić im jako deserek.


  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 90-100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier waniliowy 
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zagotować mleko z cukrem, dodać żelatynę. W drugim garnuszku podgrzać śmietanę z cukrem waniliowym. Powoli wlać śmietanę do mleka, ubijając całość trzepaczką (nie ubijamy na pianę, tylko łączymy składniki). Gotową mieszankę przekładamy do naczynek. (Aby łatwiej było wyjąć deser po ostygnięciu dobrze jest przepłukać naczynka zimną wodą.) Ostawiamy do ostygnięcia i stężenia na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy z foremek (można na chwilę wstawić ją do gorącej wody, to usprawni wyjmowanie panna cotty), układamy na talerzyku i dekorujemy syropem owocowym np. truskawkowym, jeżynowym lub jagodowym. W zależności od upodobań.
  To co widać na zdjęciu na drugim planie to natomiast deser dla mojego ślubnego Szczęścia.
Ostatnio często zaglądam do Doroty na bloga. Bardzo podobają mi się opisane tam pomysły na drinki. Skoro rozpoczął się karnawał to można sobie pozwolić na degustację. Dużym plusem jest to, że ostatnio pojawiło się kilka rodzajów nowych smaków likierów, wódek smakowych w sklepach.
Ochoty na eksperymenty nabrałam już u naszej Majki gdy byłam u niej ostatnio.
 Majka i kilkoro znajomych bardzo zachwalali nową Soplicę o smaku orzecha laskowego.
Ma zaledwie 34 % alkoholu, słodka i przepięknie pachnąca orzechami.
Jest wyśmienita sama z lodem lub z dodatkami.
Inną nowością, którą wypróbowaliśmy jest lubelska wódka grejfrutowa. rewelacja! normalnie jakby się piło sok z czerwonego grejfruta z lodem o lekkim posmaku alkoholu. A że ja nie przepadam za czystą wódką, więc gdy już najdzie ochota to nie mam nic przeciwko ciekawym zestawieniom smakowym w drinkach oraz nowym gatunkom alkoholu.
Wymyśliłam więc deser na zimno. Trochę podpatrzyłam właśnie u Doroty jak wspomniałam, a trochę z tego co już nam. Zaparzyłam dobrą kawę w expresie, lekko osłodziłam i zostawiłam do wystygnięcia. Wlałam ją do szklanek i wrzuciłam po kostce lodu. Śmietanę 30% ubiłam na sztywno i nałożyłam na wierzch zimnej kawy i wyłożyłam jej część na wierzch kawy. Zrobiła się kolejna warstwa, na którą powolutku wlałam kieliszek wódki Soplicy tej o smaku orzecha laskowego. śmietana nasiąkła alkoholem. Potem dołożyłam resztę kremówki i posypałam tartą czekoladą.  Pije się extra, bo do naszych ust spływa najpierw kawa ze spodu, delikatnie mieszając się alkoholową kremówką, a na buzi zostaje smak bitej śmietany.

POEZJA!!!!
Te wódkę z orzechami można także wymieszać z samą kremówką i wychodzi wtedy coś a'la irish krem.

teraz czas na pyszne drożdżówki-bo najlepsze zostawia się na koniec.

            DROŻDŻÓWKOWE SZALEŃSTWO DOMINIKI

Wczoraj przeglądałam sobie subskrypcje moich blogów ulubionych i zatrzymałam się na blogu Dominiki, która w chwilach relaksu podczas nauki przedmaturalnej lubi coś fajnego upiec.
Zaciekawił mnie bardzo przepis na drożdżówki. Dlaczego? bo nigdy nie spotkałam soię by do ciasta drożdżowego dodawać zmielone ugotowane ziemniaki. No i się zawzięłam, że musze wypróbować.

Składniki:

  • 7g drożdży instant (ewentualnie 1/2 kostki świeżych drożdży)
  • 250ml ciepłego mleka
  • 10dkg miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków(ja dałam garść na tę porcję i nie wiem ile to ważyło)
Dominika pisała mi, że z tej porcji wychodzi ok 12 drożdżówek.

Oczywiście patrząc na ilość dziobaków chętnych do jedzenia u nas w domciu, ja zrobiłam podwójną porcję, z której wyszło 30 rarytasów.
Drożdże rozpuścić z łyżką cukru i mąki w kilku łyżkach mleka i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta formować placuszki, każdy wypełniać 1 łyżeczką ulubionego nadzienia i zaklejać. Gotowym drożdżówkom pozwolić rosnąć jeszcze przez mniej więcej 30 minut. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Kiedy bułeczki wystygną można je polukrować co też z miłą chęcią uczyniłam. 

Drożdżówki wyszły rewelacyjne! dzieciaki zajadały z uśmiechami na dziobie oblizując paluszki z lukru. Mąż gdy jechał już po drugiej zmianie do domu to tylko zadzwonił by się spytac czy coś mu zostawiliśmy.
Dominika, proszę o więcej takich wynalazków co przykują moja uwagę.


Dziękuję Wam za cierpliwość w czytaniu, chciałam wszystko napisać dokładnie i jakoś tak wyszło. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę ogromniastego apetytu.

wtorek, 3 stycznia 2012

Lasagna zapiekana z warzywami

Ostatnio mojej rodzince przejadło się jedzenie po świętach i Sylwestrze. Staram się więc przywrócić ich rytm jedzenia posiłkami, które lubią. Były pierogi ruskie, zapiekanki, a dziś lasagna z warzywami. Po tych mięsach i pieczeniach świątecznych aż chce się czegoś lekkiego.

  Lasagna zapiekana z warzywami z sosem beszamelowym


  • paczka makaronu Lasagna
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 1 cała czerwona papryka
  • 1 cała zielona papryka
  • 1/2 szklanki wina półwytrawnego białego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 20 dkg startego żółtego sera
  • 6 łyżeczek oleju
  • sól, pieprz

sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 litra mleka
  • sól, pieprz
  • sok z małej cytryny
  • 10 dkg sera mozzarella

Oczyszczone warzywa pokroić w drobną kostkę, przesmażyć w 3 łyżeczkach oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić, dodac do warzyw. Smażyć kilka minut mieszając. Następnie wlać wino i odparować.
Posiekaną drobno natkę pietruszki wraz z solą i pieprzem dodać do warzyw. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju.

Przygotować sos: z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, powoli wlewać zimne mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając ok 10 minut. Następnie przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Mozzarellę pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać.
Naczynie do zapiekania natłuścić, polać sosem. Na to położyć płat lasagni, część warzyw, polać sosem. Układać takie warstwy aż do wyczerpania składników. Posypać serem. Lasagnę wstawić do piekarnika nagrzanego i zapiekać ok 30 minut w 180 stopniach.

Tę potrawę można przygotować także z innym makaronem. Ja często robię tak z muszelkami.

Myślę, że każdemu smakoszowi makaronowych wynalazków posmakuje takie danie.






Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za życzenia