poniedziałek, 11 lipca 2011

w rytmie samby

A to znowu pomysł na kolację uroczystą lub pokazowy obiad.
Szynka z ananasem "w rytmie samby"

2kg szynki surowej wieprzowej ze skórą
plastry ananasa z puszki
kilka goździków
szklanka soku ananasowego
tłuszcz do blachy

MARYNATA
2 cebule
pieprz i sól
ziele angielskie
3 liście laurowe
szklanka czerwonego wina

No i robimy:
Całość przygotowuje się ok 2,5 godz. na 8-10 osób

Mięsko opłukać. Cebule obrać i pokroić.
Wino doprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać cebule, ziele angielskie, liście laurowe. Mięso polać marynatą o wstawić do lodówki na ok 2 dni.
Ja robię już je na drugi dzień, a marynatę wstrzykuję w cały mięsień.
Szynkę wyjąć z marynaty, osączyć,. Ostrym nożem naciąć skórkę (nie głęboko)
tak aby utworzyła się kratka. Do każdej kratki wkładamy po 1 goździku, nie więcej, bo mają zbyt intensywny smak.
Mięso pieczemy na natłuszczonej blasze ok 2 godz,w 180'C, polewając marynatą lub wytwarzającym się sosem. !5 minut przed końcem pieczenia szynkę obłożyć ananasami i polać sokiem, pokroić w plastry.
Podaje się na ciepło przekładając owocami, dodatki wedle uznania.
Smacznego

działeczkowo

a na działce oczy aż bolą od barw kwiatów i owoców. Bardzo się cieszę, że po raz kolejny Hortensje się spisują jak trzeba. Pewnie odwdzięczają się za pielęgnację zimową.






P.S
Do Pani Wioli i pani Uli-Trilli. Prawo działa we wszystkie strony. Czy osoba normalna pisze do ludzi, że stoi na czele prawa w internecie ? myślę, że to choroba już, nie jakieś wymysły. Krzyki wobec mojej osoby nic wam nie dadzą. Pani Trilli przechodzi samą siebie, a próby wyłudzenia pieniędzy nawet w necie też podlegają karze.

bardzo pikantne Sataye z kurczaka

marynata:
sok z dwóch cytryn
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka soli
łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
kawałek - 5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i bardzo drobno posiekanego
4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
2 papryczki chilli, drobno posiekane, z usuniętymi nasionami

do marynaty wkładamy przygotowane piersi drobiowe (ok 1 kg). Muszą moczyć się kilka godzin by przejść smakiem marynaty. Potem to mięsko nadziewamy na wykałaczki-długie, przeplatając warzywami dostosowanymi do marynaty (przede wszystkim papryka i cukinia) Ja czasem przeplatam boczkiem wędzonym. Można zrobić też inną marynatę, np. orzechową, mięso drobiowe jest niesamowite w tym smaku ze słodko-kwaśnym sosem jako dodatek
Potem układamy w piekarniku lub na grillu ( jeśli chodzi o grillka to trzeba patyczki namoczyć wodą by się nie spaliły)
No i upajamy się zapachem a potem delektujemy się smakiem maczając w sosie
Smacznego

drożdżówki śniadankowe

a ja postanowiłam zrobić słodkie bułeczki dzieciakom i mojemu mężusiowi. Ciasto drożdżowe takie, jak podawałam wcześniej przepis na placka. Jedyna różnica jest taka, że daję ciut więcej cukru ( nie powiem ile bo miarkę mam w oku) i ciasto robię lżejsze. Gdy kulki wyrosną w środek bułeczki wstrzykuję serek homogenizowany, albo robię z owocami. Jak kto woli.