< Agnieszka Rucińska - moje mniam: KARP NA NIEBIESKO , czyli dietetyczna rybka

piątek, 7 grudnia 2012

KARP NA NIEBIESKO , czyli dietetyczna rybka

  Tylko patrzeć jak zostanie nam kilka dni do świąt. Ja już mam zapisane menu na te święta, by potem nie kombinować. Lubie przygotować się na spokojnie. Wtedy wiem jak rozplanować sobie pracę i ze wszystkim się wyrabiam bez pośpiechu.

Jak wiemy , Karp jest tłustą rybą. Z tego wynika, że osoby będące na diecie nie powinny go jeść, zwłaszcza przy diecie wątrobowej. Jednak odpowiednio zrobiony i doprawiony, traci swoją szkodliwą dla dietetyków moc i zyskuje ciekawy smak, którym się może delektować każdy. Dziś odświeżę ten przepis.
Nie wszyscy przepadają za tą rybą, a to ze względu na ości, zapach i tłuszcz. Z ością można sobie poradzić, zapach wody i mułu można zlikwidować, a tłuszcz zneutralizować przy przygotowywaniu lub czymś przeciwnym w czasie ucztowania. Wszystko przede wszystkim zależy od sposobu oprawienia i przygotowania tej ryby.
Karp ma to do siebie, że im starsza sztuka tym bardziej ma smak mulisty, więc warto wybierać młode okazy ( ja zawsze kupuję takie ok 80dkg-1,2 kg). Po oprawieniu ryby kroimy ją w dzwonki lub filetujemy. By pozbyć się typowego posmaku porcje można namoczyć w zalewie (woda i ocet 4:1, sól, cytryna, cebula,) przez kilka godzin, a potem dokładnie osuszyć. Można także mięso obłożyć plastrami cebuli i cytryny, z odrobiną goździków (ze 4 szt) i zostawić na noc w lodówce.Moczy się także w mleku

                 KARP W BŁĘKITACH

  • 1 sprawiony karp
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 5 ziarenek pieprzu
  •  5 ziela angielskiego
  • sól, cukier
  • cytryna do dekoracji

Karpia dokładnie umyć zwłaszcza od środka, na zewnątrz delikatnie opłukać by nie uszkodzić skóry. Do środka ryby włożyć filiżankę (dnem do góry).
W naczyniu zagotować ocet, polać nim karpia (jego skóra zabarwi się wtedy na niebiesko). Cebulę obrać i pokroić w krążki. Do rondla wlać 2 litry wody, osolić i dodać cebulę, pieprz, ziele angielskie i zagotować. Karpia umieścić na drucianej podkładce do ryb lub na sitku i włożyć do wywaru, ryba nie powinna dotykać dna rondla. Podgrzewać 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. Ryba jest gotowa, gdy płetwa grzbietowa daje się łatwo oddzielić.
Śmietanę ubić, wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem.Karpia przełożyć na półmisek, udekorować śmietaną i plasterkami cytryny. Masło stopić, przelać do sosjerki i podać do ryby.
Karpia takiego można także dusić w porach z jabłkami. Polecam
 To nic trudnego, szybko się robi, a wspaniały efekt zadziwi gości w wigilijny wieczór.

Ten sposób na wigilijnego karpia  to bardzo elegancka i polecana potrawa.
Walory tego delikatnego i lekkostrawnej wigilijnego karpia, udekorowanego śmietaną chrzanową i plastrami cytryny podkreślą dodatki i przyprawy. Ja takiego karpika przygotowałam mojej mamie jak była na diecie szpitalnej podczas przepustki na święta. Bardzo jej smakował i czuła się wyśmienicie, bo już płakała, że nie będzie mogła spróbować karpia przez dietę. A tu proszę....


Cieszę się, że pytacie mnie o pomysły na wigilię, że interesujecie się tym także u mnie.

A teraz uciekam piec tort i ciasto, bo moje Ślubne Szczęście właśnie skończyło 40 lat . On taki mikołajowy jest chłopak. Nawet zamówił sobie tort z okładką płyty Depeche Mode wśród moich wypieków. Jak mi to wyjdzie?  zobaczymy. Zdjęcie płyty okładki zrobione na wzór. Masę już ugotowałam, teraz biszkopty. U nas dziś awaria gazu i od godz.9 do 16 jest przerwa w dostawie gazu. Dobrze, że mam elektryczny piekarnik to jakoś damy radę.
Dziękuję za zainteresowanie moją kuchnią. Witam kolejnych nowych gości.

Pozdrawiam bardzo serdecznie w ten zaśnieżony dzień.

21 komentarzy:

  1. O rany! taki superowy pomysł i tak prosty! muszę pokazać to teściowej koniecznie! Miłego dnia wzajemnie Aga. Toruń pozdrawia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karp w błękitach?????intrygująca sprawa:)Warto spróbować, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego dla Przemka. A tego karpia zrobię na wigilię. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karpia gotuje sie z tą filiżanką w środeczku?
    Kucharz ze mnie jak z koziej.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak Basiu, z tą filiżanką. Sposób jest prosty więc myślę, że dasz radę. Ja tez mam kilka potraw, które są dla mnie ogromnym wyzwaniem.

      Usuń
  5. Ale zdolna kuchara z ciebie. Wszystkiego najlepszego dla mężusia z okazji urodzin. Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do moich zdolności to nie wiem, bo wiele bym jeszcze chciała, a nie potrafię. Mężuś dziękuje za życzenia

      Usuń
  6. Musisz koniecznie pokazać ten tort! Ja jako fanka DM musze to cudo zobaczyć! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejny wpis to będzie ten tort. Wyszedł ciut inaczej niż planowałam, ale najważniejsze, że Jubilat był szczęśliwy.

      Usuń
  7. Oj pyszniutki ten Twój karp Ago.Ja robię na Wigilię tradycyjnego, smażonego, a wpierw trzymam go w cebuli. Też pycha,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po oprawieniu i dokładnym umyciu karpia trzymam w cebuli z goździkami nasolonego. Po całej dobie takiego leżenia smażę tradycyjnie, po lubelsku w mące na głębokim tłuszczu, bo takiego najbardziej lubię

      Usuń
  8. Witaj :)
    Zapraszam do zabawy z pierniczkami:) jeśli chcesz dołączyć zostaw komentarz pod postem na moim blogu z podaniem adresu mailowego na który wyśle przepis do zabawy:)
    Szczegóły na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo chętnie, ale żebym to ja miała więcej czasu na takie poczynania to by było dobrze. Dziękuję za zaproszenie

      Usuń
  9. Jaki prosty przepis :) Ty to jesteś skarbnicą wiedzy :) Tort z okładką DM - kolejna świetna idea :) Depesze tworzą fajną muzykę - bardzo ich lubię :) Wszystkiego najlepszego dla Przemka!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu Przemka. Idea tortu z okładką Depeche Mode akurat z tego właśnie albumu to koncepcja Jubilata.

      Usuń
  10. Dzień dobry, czy karpia należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, czy można trochę wcześniej? Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Moniko. Spokojnie można wcześniej przygotować

      Usuń
    2. Czyli na zimno będzie równie pyszny? 😊 Dziękuję za odpowiedź i życzę wspaniałych i ciepłych Świąt.

      Usuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę