jajka z serem (podobno na styl holenderski)
Jak zawsze wyszukuję w głowie pomysłów ,szybkich do zrobienia dań. Sama nie mam zbyt dużo czasu na szaleństwa kuchenne więc zawsze staram się by było smacznie, elegancko i szybko z nutą ekonomii.
Co potrzebujemy:
- 20 dkg boczku wędzonego (plastry), może być bekon
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka pikantnej musztardy
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 15 dkg sera żółtego w plastrach( miałam Edamski)
- 4 jajka
- 2 łyżki sera żółtego tartego, łatwo topliwego (u mnie Gouda)
- trochę siekanej natki pietruszki
Naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami boczku lub bekonu i zapiec je do chrupkości w podgrzanym piekarniku.
Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawami. Plastry sera ułożyć na bekonie (lub boczku). Jajka rozbić jedno po drugim do garnuszka i wylać na ser. Sos jogurtowy wylać pomiędzy żółtkami i posypać wszystko tartym serem. Zapiekać w piekarniku obserwując jajka. Posypać natką pietruszki.
Nam smakują jajka lekko ścięte więc zapiekam tylko chwilę.
Ten wynalazek można na szybko zrobić tez na patelni pod przykryciem-wypróbowałam. Do tego proponuję ziemniaki w mundurkach, zieloną sałatę w sosie ziołowym z lekko kwaskowatym smakiem.
O jejku! To musi być pyszne! Pięknie na zdjęciu pokazałaś! Wypróbuję - koniecznie, bo to moje smaki:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńLubię szybkie dania , to kolejne już takie jest i może być całkiem smaczne!
OdpowiedzUsuńJa też preferuję takie na szybko- a konkretnie, bo zazwyczaj się gdzieś spieszę. Trzeba jakoś to wszystko łączyć i ekonomicznie czasem gospodarować w połączeniu z tym co się lubi.
OdpowiedzUsuń