niedziela, 13 września 2015

PLACKI Z KREMOWYM DIPEM SEROWO POMIDOROWYM


Kto z Was wpada do domu i na szybko komponuje obiad? pewnie większość. Ja zazwyczaj gotuję na dwa dni, ale czasem bywa tak, że trzeba coś w locie wymodzić.
Z uwagi na to, że jest kilka zdrowych rzeczy, które nie są uznawane przez dzieciaki podstępnie wkomponowuję je w dania.
Dziś prezentuję placki z dodatkiem selera.
Bagatela i nic szczególnego można rzec, ale jednak w smaku są świetne.

  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 surowy seler (wielkość, czyli ilość wpływa na intensywność smaku)
  • jajko
  • cebula
  • sól, pieprz

dip
  • serek kremowy z ziołami prowansalskimi
  • koperek świeży
  • szczypiorek
  • 1 mały pomidor malinowy










Ziemniaki i selera obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach na tarce. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Odlać zebraną wodę. Dodać jajko , mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć placki na oliwie na złoty kolor.
dip:
pomidora obrać ze skóry, pozbyć się części z nasionami, a pozostały miąższ pokroić drobno i wrzucić do miski, dodać serek kremowy z ziołami prowansalskimi, posiekany koperek i szczypior. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Usmażone placki wyłożyć na talerz i udekorować przygotowanym dipem.

Muszę przyznać, że fajnie smakują. Intensywność selera zmienia zupełnie smak placków ziemniaczanych, zaś kremowy sos dodaje szyku i uzupełnia ciekawy smak.

Lubię dania na szybko i tzw. coś z niczego. Można przypadkiem stworzyć ciekawe dania, a domownicy są zadowoleni. Seler jest BE w/g moich dzieci ale w plackach zupełnie im nie przeszkadzał, a to dla mnie najważniejsze. 
Taki oto ekspresowy obiad proponuję wszystkim zabieganym ludziom.

niedziela, 12 lipca 2015

SAKIEWKA Z NIESPODZIANKĄ

....szczęśliwa sakiewka z bardzo dużą niespodzianką.

Witajcie.
Dziś specjale wydanie pełne radości.
Jakiś czas temu na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki wzięłam udział z konkursie Almette.
Tematem były dania z zastosowaniem owego serka. To były eliminacje do finału , który odbył się w Warszawie. Wśród zgłoszeń moja sakiewka została wybrana do dalszej zabawy i okazało się, że jadę na finały!
Wczoraj odbyła się cała impreza. Z rana zawitałam do Warszawy.

Jechałam z ogromną radością, bo przede wszystkim była  możliwość wreszcie poznać w realu dziewczyny z innych blogów, a w tym i Asię- Margarytkę.

Każda blogerka organizująca u siebie konkurs , ze zgłoszonych przepisów  wybrała 4, a dwa z nich jej drużyna zaprezentowała na evencie. Drużyna składała się z czterech zawodników. W sumie było 40 osób startujących z całej Polski. W drużynie Asi startowały: Ola, Klaudia , ja i Agnieszka. Towarzyszyła nam również Agi córcia- Lilcia. Asia- Margarytka była kapitanem drużyny.
O godz. 11 rozpoczęła się zabawa.
zdjęcie naszej ekipie wykonała Słodka Babeczka
Podeszłyśmy do tego wszystkiego na luzie, bawiłyśmy się świetnie. Nikomu nie przyszło do głowy, że możemy wygrać, bo nie to było najważniejsze.
Cieszyłyśmy się ze wspólnego gotowania i rozmów w realu.
Cudowne emocje, świetna zabawa, a przede wszystkim wspaniała atmosfera wspólnych kulinarnych wyczynów.



polać szefie?

pogaduchy
Nasza drużyna przygotowała moją sakiewkę i przepyszny deser Klaudii "Francuska fantazja".
Jury bacznie obserwowało kulinarne wyczyny przy każdym stanowisku.
Turniej poprowadził pasjonat sztuk kulinarnych, autor znanych programów kulinarnych David Gaboriaud .


NADESZŁA PORA ROZSTRZYGNIĘCIA....
...chwila ciszy nastała...
Ogłoszenie było szokujące!!!! WYGRAŁYŚMY!!!!
NASZA SAKIEWKA I FRANCUSKI DESER ZDOBYŁY UZNANIE JURY!!!!!
W pierwszych minutach nie docierało do nas to co usłyszałyśmy, ale po chwili były już łzy szczęścia.
Asia- Margarytka wygrała główną nagrodę, a my- jej drużyna dostałyśmy wspaniałe prezenty: super noże i piękne fartuchy kuchenne projektowane w/g najnowszego trendu.

 Radości nie było końca!!!
Dalszy ciąg nagrody odbył się po całej imprezie. Były to warsztaty kulinarne, które prowadził David Gaboriaud specjalnie dla nas i wspólny obiad.
nasza wspaniała szefowa Asia
cudowna pasja gotowania tej młodej damy z bloga "Lili w kuchni" wprawia mnie w zachwyt

wspólne danie: smażona pierś z kaczki, puree ziemniaczane z Almette wiśniowo żurawinowym, sos z wiśni z rozmarynem i Porto
Jeszcze dziś nie mogę ochłonąć po tych wspaniałych emocjach. Radość przeogromna!!!
Koleżanki z innych drużyn również przygotowały wiele wspaniałości i muszę przyznać, że nie było granic pomysłów kulinarnych, w których można zastosować słodki serek Almette. Wszystkie dania wyglądały fantastycznie i smakowały wybornie.
na pierwszym planie stanowisko drużyny Słodkiej Babeczki

A teraz pozwólcie , że zaprezentuję Wam moją szczęśliwą sakiewkę i z finałową niespodzianką.




  • pierś drobiowa
  • sól
  • pieprz
  • zioła dalmatyńskie
  • serek almette wiśniowo żurawinowy
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • żurawina suszona
  • szczypta kardamonu
  • chilli

sos
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu

Suszoną żurawinę namoczyć w wodzie, potem odcedzić. Mięso umyć, osuszyć i rozłożyć na płasko. Delikatnie je rozklepać by powstał równy płaski płat. Całość posolić, posypać pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na środek wykładamy serek Almette wiśniowo żurawinowy, posypujemy mielonym kardamonem, wykładamy pokrojony drobno boczek wędzony wymieszany z żurawiną. Płat mięsa złożyć brzegami do góry i związać nicią jak sakiewkę. Wierzch doprawić chilli i polać sosem.
Zawinąć całość w folię aluminiową, ułożyć na blasze. Podlać odrobiną wody na dno blaszki. Wstawić do nagrzanego (180st.) piekarnika i dusić przez ok. 30 min. Po tym czasie rozwinąć folię, mięso nasmarować pozostałym sosem i piec jeszcze 20 minut włączając opcję górną grzałkę by sakiewka ładnie się przyrumieniła.



stanowisko super grupy pod czujnym okiem Asi
cudowny deser z ciastem francuskim i serkiem almette
Dzień minął bardzo szybko. Do domu wracałam naładowana ogromem emocji i szczęścia. Te wrażenia pozostaną w pamięci na długo.
Bardzo dziękuję Asi za docenienie moich umiejętności i zaufanie jakim obdarzyła wybrane dania, bo przeciez oceniała tylko po przepisie i zdjęciu wybierając finalistów.
To był wspaniały dzień!!!!!
Trudno było pogodzić się z myślą, że to koniec tej cudownej przygody i czas wracać do domu
Wytrwaliście do końca wpisu?
Życzę wszystkim wspaniałej niedzieli

część zdjęć pochodzi od Joasi Moroch i Pawła od Słodkiej Babeczki

niedziela, 5 lipca 2015

DIETA NISKOBIAŁKOWA LEKKOSTRAWNA



Zastosowanie i cel diety

Dieta łatwo strawna niskobiałkowa jest stosowana w chorobach nerek i wątroby przebiegających
z niewydolnością tych narządów.

Zadaniem diety jest :
1. zapobieganie nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej,
2. ochrona zmienionych chorobowo narządówwątroby, nerek,
3. utrzymanie możliwie dobrego stanu odżywienia pacjenta przez dostarczenie potrzebnej ilości energii i składników pokarmowych.

Charakterystyka diety.
Dieta ustalana jest indywidualnie dla każdego pacjenta. Zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 35 kcal / kg masy ciała. Waha się w granicach 20002500 kcal na dobę. Zaplanowana dieta powinna zapewnić realizację potrzeb energetycznych chorego i nie dopuszczać do ich niedoborów.
W diecie stosowanej w niewydolności wątroby głównym źródłem energii dla organizmu węglowodany, tłuszcze w tej jednostce chorobowej obciążają chory narządw stanach ostrych produkty tłuszczowe zaleca się z diety całkowicie wykluczyć. W niewydolności nerek kalorie niebiałkowe pokrywają produkty bogatoenergetycznewęglowodanowe i tłuszczowe.
Charakterystyczna cecha diety jest zmniejszona ilość białka do granic tolerancji tego składnika przez chorego.
Dieta niskobiałkowa dostarcza 4050 g białka / dobę czyli około 0,60,7 g na / kg należnej masy ciała . W przypadku zaawansowanej niewydolności nerek lub wątroby ograniczenia tego składnika dużo większe, wówczas zaleca się poniżej 0,6 g / kg należnej masy ciała, jest to poniżej 40 g / dobę.
Tłuszcze w chorobach nerek nie wymagają ograniczenia , ale z uwagi na zwiększone stężenie lipidów powinno uwzględnić się tłuszcze roślinne i pochodzące z ryb morskich.
Źródłem węglowodanów produkty zbożowe.

Ilość węglowodanów w diecie ulega zwiększeniu w chorobach wątroby, związanych z niewydolnością tego narządu, i w nietolerancji tłuszczu. W tym przypadku dużemu ograniczeniu podlegają nie tylko białka, lecz i tłuszcze, dieta więc jest typowo węglowodanowa.
Diety niskobiałkowe nie zapewniają realizacji zapotrzebowania na wapń, żelazo i witaminy rozpuszczalne w wodzie. Wskazana jest suplementacja tych pierwiastków .

Uwagi technologiczne.
Potrawy przyrządza się metodą gotowania, duszenia i pieczenia bez dodatku tłuszczu. Podprawia się zawiesiną z mąki i śmietany lub mleka, kefiru, jogurtu. Tłuszcz ( masło , olej ) należy dodać do gotowych potraw.
Wszystkie posiłki przyrządza się bez dodatku soli, a dozwoloną jej ilość podaje się osobno.
W celu polepszenia smaku potraw można je zakwasić, np.: sokiem z cytryny , kwaskiem cytrynowym, kwaśnym mlekiem, kiszonym żurkiem, serwatką, galaretką lub kisielem owocowym.
Smak potraw podnoszą przyprawy ziołowe zarówno świeże jak i suszone : zielona pietruszka, koperek, seler naciowy, kminek, bazylia, melisa, mięta, estragon, kolendra, tymianek, majeranek, słodka papryka, cynamon i wanilia.
Z uwagi na zmniejszenie płynów, często ogranicza się zupy - można je z diety wykluczyć.
Ilość warzyw i owoców zmniejsza się z uwagi na zawartość w nich sporej ilości potasu i wody .
Zalecane jest wypłukiwanie potasu z ziemniaków i warzyw przez moczenie, odlewanie wody w trakcie gotowania i niewykorzystywania wywarów.
Należy ściśle przestrzegać ilości białka w diecie. Białko zwierzęce ( mimo niewielkiej ilości ) powinno być rozłożone na trzy główne posiłki.

W chorobach wątroby przebiegających z zaawansowaną niewydolnością wykluczyć należy produkty tłuszczowe i zwiększyć podaż warzyw i owoców o około 200g.


Produkty
i
potrawy
Zalecane
Zalecane
w umiarkowanych
ilościach
Przeciwwskazane
NAPOJE

Herbata z cytryną, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, mleko, kefir, jogurt 2 % tłuszczu, napoje owocowowarzywne, soki owocowo- warzywne, koktajle w dozwolonej ilości płynów.
Kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe, kawa naturalna.
PIECZYWO
Pszenne, niskobiałkowe, niskosodowe.

Zwykłe pieczywo solone.
DODATKI
DO
PIECZYWA
Masło, dżem, marmolada, miód.
Ser twarogowy, serek homogenizowany, mięso gotowane, jaja, pasty serowowarzywne, seroworybne, mięsno - jarzynowe.
Wędliny, konserwy, sery dojrzewające żółte, topione, sery pleśniowe, serFETA,Fromage, ryby wędzone, śledzie marynowane.
ZUPY
I
SOSY
GORĄCE










Sosy, łagodne, zaciągnięte żółtkiem, zaprawione masłem, zagęszczone skrobią pszenną, ziemniaczaną: koperkowy, cytrynowy, potrawkowy
Krupnik, jarzynowe z dozwolonych warzyw, ziemniaczana, przetarte owocowe, zaprawiane skrobią pszenną lub ziemniaczaną , z dodatkiem świeżego masła, miękkiej margaryny lub zaciągnięte żółtkiem
Na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, rosoły, buliony, kapuśniak, ogórkowa, z nasion strączkowych, zaprawiane mąką, kwaśną śmietaną, zasmażkami, zupy w proszku.


Sosy ostre na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane.
DODATKI
Do
ZUP
Grzanki z pieczywa niskobiałkowego, ziemniaki, makarony z mąki niskobiałkowej.
Kasze, ryż.
Dodatki z jajkami, mięsem, nasiona roślin strączkowych, jaja gotowane, na twardo, kluski francuskie, groszek ptysiowy.
MIĘSO
DRÓD
RYBY

Chude gatunki: cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby gotowane: dorsz, pstrąg , karmazyn, lin, okoń, fladra, morszczuk, mintaj, płastuga, makrela.
Potrawy gotowane, duszone, bez dodatku tłuszczu, , potrawki, budynie, pulpety z dodatkiem skrobi lub pieczywa niskobiałkowego.
Wszystkie w większych ilościach, tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, tłuste ryby : węgorz, łosoś, sum. Potrawy smażone, pieczone, duszone w sposób konwencjonalny, marynowane, wędzone.
POTRRAWY
PÓŁMIĘSNE
I
BEZMIĘSNE
Budynie z mięsa gotowanego, kasz i warzyw, risotto z warzywami, ryż z jabłkami
Zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski ziemniaczano- serowe z mąki niskobiałkowej.
Bigos , fasolka po bretońsku, potrawy smażone na tłuszczu, bliny, krokiety, kotlety.
TŁUSZCZE
Masło, olej : sojowy, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, kukurydziany, oliwa z oliwek i margaryny miękkie.
Śmietanka.
Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana.
WARZYWA

Pomidor bez skórki, marchew, dynia, buraki, kabaczek, szparagi, pietruszka, seler, szpinak, sałata zielona, cykoria, rabarbar, fasolka szparagowa, groszek zielony, kalafior, brokuły. Warzywa gotowane, rozdrobnione, w formie puree z masłem, drobno starte surówki.
Kiszone, konsewowane z octem, warzywa solone, nasiona roślin strączkowych, ogórki, czosnek, cebula, brukiew, rzepa, kalarepa, zasmażane, grubo starte surówki, warzywa w dużej ilości.
ZIEMNIAKI
Gotowane, w postaci puree.

Ziemniaki smażone: frytki, placki, pyzy, chipsy.
OWOCE

Jagodowe, cytrusowe, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek, wiśnie, melon, kiwi, śliwki.
Owoce niedojrzałe, suszone, gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, owoce marynowane, owoce w nadmiernej ilości.
DESERY
Kisiele z dozwolonych owoców, galaretki, ciastka ze skrobi pszennej i ziemniaczanej.
Kompoty, budyń mleczny ze skrobią ziemniaczaną lub pszenną ( płynne desery wlicza się do ogólnych ilości płynów).
Tłuste kremy z używkami, desery z przeciwwskazanych owoców, z czekoladą , orzechami, ciasta.
PRZYPRAWY
Sok z cytryny, kwasek cytrynowy, cukier, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa, papryka słodka, estragon, bazylia, tymianek, wanilia, cynamon.
Ocet winny, sól, pieprz
ziołowy, vegeta, jarzynka.
Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, magii, kostki bulionowe,
ziele angielskie, liść laurowy


Dzienna racja powinna zawierać:
białko ogółem - 8 % sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego.
Tłuszcz - 30 % sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego.
Węglowodany - 62 % sumy dobowego zapotrzebowania energetycznego.

Przykład diety łatwo strawnej niskobiałkowej na 2000 kcal i 40 g białka

I Śniadanie :
herbata z cytryną ( 250 ml )
pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe ( 100 g )
masło ( 15 g )
ser twarogowy ( 50 g )
przecier owocowy ( brzoskwinie 100 g)
miód ( 40 g)
II Śniadanie:
bułka niskobiałkowa , niskosodowa ( 50 g)
margaryna miękka ( 10 g )
pomidor ( 100 g – bez skórki),
Obiad:
żurek z ziemniakami ( 250 ml, ziemniaki 100 g )
makaron nitki niskobiałkowy ( 70 g )
z mięsem ( 50 g ) i włoszczyzną ( 100g bez kapusty)
Podwieczorek: mus owocowy ( 100g ) z bita śmietaną ( 40 g )
Kolacja:
ryż ( 70 g ) z jabłkami ( 100g)
bawarka ( 250 ml )


opracowanie: Zdzisława Wiśniewska
na podstawie:
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” mgr Helena Ciborowska, mgr Anna Rudnicka.
Żywienie człowieka zdrowego i chorego” pod redakcją prof. dr hab. Jana Hasika