< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Figatelle i frykadelki drobiowe

wtorek, 6 września 2011

Figatelle i frykadelki drobiowe

Figatelle podane z ogórkiem kiszonym, buraczkami czy surówką są wyjątkowo cenione przez każdego co lubi mielone mięso.
  • -bułka sucha
  • -125 ml gorącego mleka
  • -60 dkg mięsa mielonego
  • -natka pietruszki
  • -cebula
  • -łyżka margaryny
  • -2 jajka
  • -sól, pieprz
  • -1-2 łyżeczki musztardy
  • -szczypta majeranku
  • -1/2 szkl oleju do smażenia

Bułkę mocze w mleku, natkę pietruszki po umyciu suszę, a potem drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na margarynie. Do mięsa mielonego dodaję usmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę i natkę pietruszki. Na koniec daję jajka, sól i pieprz. Musztardę mieszam z majerankiem i dodaję do masy mięsnej i dokładnie mieszam. Moczę ręce w wodzie i zwilżonymi dłońmi formuję niezbyt duże kotleciki. Smażę na wolnym ogniu, po około 5 minut z każdej strony. Można także wrzucić nan wrzątek i gotować chwilę.
Figatelle smakują wyśmienicie na zimno jak i na gorąco.
Życzę smacznego i wilczego apetytu.


Oryginalny przepis:


Iż się często wspominać będą figatelle albo pulpety, trzeba też i sposób robienia onych położyć, który masz taki. Weźmij cielęciny albo kapłona, mięsa wołowego albo zwierzyny, albo chudego świeżego wieprzowego, odbierz żyły i usiekaj drobno. Weźmij łoju kruchego, wołowego albo skopowego, albo jeleniego, odbierz żyły i usiekaj drobno jako najlepiej, zetrzyj chleba drobno białego albo usiekaj i mieszaj to wszytko społem, przydawszy jajec kilka.
Dasz pieprzu i gałki, rób jakiekolwiek chcesz figatelle, małe lub większe, warzone albo pieczone, a jeżeli też będziesz chciał, a potrzeba będzie, przydasz rożenków lubo małych, lubo wielkich, lubo też obojga według potrzeby.
Zrobiwszy, spuść na wrzącą wodę, a jeżeli same będziesz chciał dać, odwarzywszy one, odbierz pięknie, włóż pietruszki. A kiedy też na insze potrawy będziesz chciał zażyć, według potrzeby już odwarzone włożysz. Do pieczenia zaś z tejże materyjej robić będziesz wielkie jako bułki groszowego chleba, obwinione w odzieczki, a przydawszy rożenków obojga, wsadzić na patelli w piec albo na brytfannie, a upieczone kraj na grzanki, a dawaj lubo na potrawę, lubo same z rosołem albo jakim chcesz saporem.
..............................................................
Polecam także pomysł na:
              FRYKADELKI Z DROBIU Z ZIEMNIACZKAMI I MARCHEWKĄ GOTOWANĄ

Składniki:
  • 0,50 dag piersi  drobiowej
  • ząbek czosnku
  • majeranek, 
  • pieprz, sól
  • jajko
  • kilka plasterków sera żółtego


Przyrządzić mięso tak, jak na typowe mielone ale bez cebuli. Robimy podłużne frykadelki, w środek można dodać plasterek szynki wędz. i paseczek ogórka konserwowego , potem obsmażamy ze wszystkich stron na oliwie, potem przez 5-10 minut trzymamy pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec duszenia kładziemy na każdej frykadelce plasterek sera żółtego.

5 komentarzy:

  1. Mam dziś mielone na tapecie, więc wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. codziennie czytam Twoje przepisy i mnie cholera bierze - takie cuda i pyszności, że mi ślinka cieknie a ja tylko poczytać mogę bo karmię, niech no tylko od cyca odstawię tego mego Witusia to będę wypróbowywać po kolei

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie wczoraj tapeciło mielone, zaś dziś dziubię pyzy z mięchem.
    Ambiguity, przecież możesz jeść prawie wszystko w czasie okresu lakacji, tylko z umiarem, po troszeczku i popijaj herbatką z koperkiem. Chyba, że Wituś ma jakieś alergie to wiadomo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujące danie :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam mielonych, czas nadrobić zaległości, najchętniej wg. Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę