niedziela, 16 czerwca 2013

COŚ NA ZAKOŃCZENIE



W piątek my- rodzice - zorganizowaliśmy naszym małym piłkarzom na zakończenie sezonu małe co nie co. Po zaciętych dwu miesięcznych walkach w turnieju Deichmann'a nasze pociechy zajęły 5 miejsce na 40 drużyn. To ogromny sukces zwłaszcza, że w drużynie gra wielu początkujących piłkarzy jednakże bardzo zdolnych.
Impreza zakończeniowa odbyła się w STAJNI DRWALA na obrzeżach Lublina. Piękne miejsce z wielkim grilem, placem zabaw, boiskiem i z cudownymi zwierzakami.
Moje Ślubne Szczęście też szalało

Można było pogadać z kozami,
dzikiem
czy kurami, poszaleć na linach
następcy Tarzana
i pojeździć konną. Dla maluchów był kucyk, dla nas starszych zaś koń w naturalnych dużych rozmiarach :)

 To była najfajniejsza atrakcja dla dzieciaków
ale tez i dla dorosłych

:))
Nasze chłopaki oczywiście grali w piłkę do zachodu słońca. Nie mam pojęcia skąd oni mają tyle energii. Dorośli wraz z dziećmi grali w siatkówkę,
mamuśki pichciły na grillu,
same pyszności
maluchy dokarmiały zwierzęta i szalały po zielonych terenach.
Julka jak zawsze przy kobiecych zajęciach
Atmosfera wspaniała, bezcenny czas spędzony wraz z dziećmi do późnego wieczora. To spotkanie było podziękowaniem za całą pracę w czasie treningów i rozgrywek dla naszych dzieci oraz dla trenera Z. Markowskiego z BKS LUBLIN CZECHÓW.
BKS Lublin Czechów
Każda mama miała za zadanie przygotować coś do jedzenia, a mi przypadło w udziale zrobienie tortu.
Julcia z kolegą
Żeby było i ode mnie coś na przekąskę zrobiłam pizzę turystyczną, czyli calzone, które zniknęło w kilkanaście minut ze stołu rozchwytane przez dzieciaki. Upiekłam je przed samym wyjazdem i zapakowałam w folię dzięki czemu wszystko było ciepłe i smaczne.

Filipek
Mamy przygotowały przepyszne sałatki i różne dodatki. Musze przyznać, że bardzo mi smakowała sałatka z ziemniakami i ogórkiem małosolnym w sosie koperkowym :) ale i hawajska, grecka i inne były wyśmienite.
Moje ciacho dla naszych piłkarzy było na bazie mas z galaretkami. Ze względu na upalna pogodę nie chciałam ryzykować z masami śmietanowymi.
Tak więc spód tortu przełożyłam masą truskawkową na budyniach (bez mleka), zaś KOPUŁKA czyli piłka wypełniona była masą z ananasami. Piłkę zrobiłam według przepisu na ciasto ŻÓŁW.
Logo Klubu

Był to bardzo udany wyjazd i bardzo dziękuję rodzicom za przemiłą atmosferę, świetne przygotowanie i te wszystkie smakołyki.
Myślę, że zakończenie sezonu dla naszych piłkarzy udało się na 102 !!!!
Do następnego kliknięcia!!!!

czwartek, 13 czerwca 2013

RARYTASIK Z KAWIARENKI

Witam letnio, słonecznie i serdecznie.
Dzisiejsza propozycja to bynajmniej nie jest  nic słodkiego, choć tytuł na to wskazuje. Dziś chciałabym Wam przedstawić świetne danie z kart blogowych Tadeusza : MOJA KAWIARENKA   jakie zrobiłam jakiś czas temu.
Barwy smaku jakie znalazłam w tym daniu są niesamowite.


PIERSI DROBIOWE DUSZONE Z SUSZONYMI POMIDORAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z RYŻEM


Kurczak duszony z suszonymi pomidorami, zaprawiony śmietanowym sosem

 Pomysł ten znalazłam w trakcie tworzenia obiadu w domu, więc szybko zmieniłam koncepcję i dostosowałam wszystko co miałam do tego przepisu. Jako mięsa użyłam piersi z kurczaka, sos zastosowałam do ryżu- wymieszałam wszystko razem.

 A oto oryginalny przepis ściągnięty od autora:

"Składniki:
  • kilka porcji kurczaka (po jednej na osobę)
  • 80 - 100 g suszonych pomidorów w oliwnej zalewie
  • gruba sól morska
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka zielonych igiełek rozmarynu
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu Cayenne
  • szczypta sproszkowanych suszonych prawdziwków
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ¼  szklanki bulionu warzywnego
  • 100 ml pełnotłustej słodkiej śmietany

Wykonanie:
kurczaka doprawić solą, czarnym pieprzem, mielonym pieprzem Cayenne, i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Odstawić pod przykryciem na jedną godzinę.
Kolejno przesmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Dodać bulion, pokrojone w kostkę suszone pomidory i mielone suszone prawdziwki. Na wolnym ogniu dusić pod przykryciem przez pół godziny.
Mięso wyjąć i przełożyć na chwilę do innego ogrzanego pojemnika. Do sosu dodać śmietanę i zmiksować blenderem na gładko.
Do rondla z sosem ponownie włożyć porcje kurczaka, raz zamieszać i mocno podgrzać.
Podawanie:
podawać na podgrzanych talerzach z ruccolą i podsmażanymi ziemniakami."




SŁOWO DAJĘ...ISTNE SZALEŃSTWO DLA PODNIEBIENIA. 

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i każde słowo. Uciekam do kuchni, bo ja jak zwykle w garach. Znowu mam nasilenie w zamówieniach więc działam. Nie narzekam, bo to uwielbiam.
 Dziś powstaje tort piłkarski jaki przygotowuję na jutro dla naszej drużyny z okazji zakończenia sezonu.

Gorąco Was pozdrawiam 

środa, 5 czerwca 2013

DALSZY CIĄG W CIĄGU

 CZYLI KOLEJNE DANIA Z KOMUNIJNEGO MENU





Witajcie. Na zewnątrz cudowne słońce, piękna czerwcowa wiosna, troszkę parno, a niebo powoli szykuje się do kolejnego deszczu. Dziś będę przedstawiać kolejne dania z menu jakie przygotowałam na poczęstunek komunijny.

Na takiej uroczystości nie mogło zabraknąć
UDEK FASZEROWANYCH.
Tym razem jednak zrobiłam dwa rodzaje: paprykowe i ananasowe z żółtym serem.

Wytrybowane udka nafaszerowałam pokrojonym drobno ananasem wymieszanym z tartym żółtym serem. Jeśli ktoś lubi delikatność białego mięsa w połączeniu ze słodyczą owoców to gorąco polecam. Smakowały fantastycznie.
 JAJA FASZEROWANE POLĘDWICĄ

Te jajeczka wypełniłam tartymi żółtkami wymieszanymi z chrzanem i z utartą wędzoną polędwicą.

ROLADKI SZYNKOWE

Duże plastry szynki wypełnione serem twarogowym o smaku czosnkowo-szczypiorkowym.
 SAŁATKA GRECKA Z GYROSEM

Myślę, że sałatkę każdy zna i nie trzeba przedstawiać. Jako inność dodałam tylko mięso z piersi drobiowej zesmażone na szybkim ogniu z dodatkiem curry, szafranu, czosnku, pieprzu i soli morskiej
 WĘGIERSKA ZUPA Z PULPETAMI

już kiedyś wspominałam o niej- zupa na bazie papryki, z ziemniakami , kukurydzą i pomidorami gotowana na wołowinie. Na koniec dodałam ukulkowane mielone mięso wołowe i lekko podgotowałam.
SZYNKA PIECZONA

Cały smak zamknięty jest w dobrze przygotowanym mięsie i w odpowiedniej zalewie. Szynkę zrobiłam w balsamie z kwiatów lawendy z tartą cebulą. Całość upiekłam w garnku rzymskim dzięki czemu mięso nie wyschło i było wspaniale wilgotne i smaczne.


KARCZEK PIECZONY
Przepyszny!!!!!
zrobiłam go w/g receptury DANUSI jaką znalazłam w jednym z jej wpisów dotyczących mięsa. Blog "CO MI W DUSZY GRA" jest fantastyczny , są tam wspaniałe potrawy, można odnaleźć zapomniane smaki i każdemu polecam. Mój karczek z tej marynaty wyszedł genialnie!

Resztę pozycji z menu komunijnego przedstawiłam w ostatnich wpisach.
Kochani ...witam serdecznie nowych gości. Jest mi bardzo miło i ciepło na sercu się robi gdy widzę co raz większe liczby odwiedzających moje strony. Za każde słówko serdecznie dziękuję.
Dziś opublikowałam już hurtem dania z komunii ze względu na to, że nazbierało mi się sporo zaległości i chcę nadrobić, więc wybaczcie, że tak się rozpisałam.

Do następnego !!!!!