Niby przepis znany ale sposób upieczenia bardzo fajny.
Do tych muffinek, czy roladek według przepisu robimy ciasto drożdżowe. Jednak ja bym zmieniła na bardziej półkruche. Myślę, że byłoby lepsze.
Przepis, z którego robiłam owe wypieki (oczywiście podwoiłam porcję i taką Wam podaję)
ciasto (wyszło 29 muffinek)
- 1/2 kg mąki pszennej tortowej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 100g drobnego cukru
- 60g masła
- 1/3 łyżeczki soli
W małym rondelku należy rozpuścić masło i przestudzić, mąkę przesiać by ją spulchnić. W oddzielnym kubku przygotować rozczyn drożdżowy z odrobiną mleka, cukru i mąki i poczekać aż "ruszy"
Do przesianej mąki dodać sól, resztę cukru, wyrośnięty zaczyn, żółtka . Lekko i powoli mieszamy, dodać również resztę mleka. Gdy się składniki dobrze połączą wlać roztopione letnie masło i wyrabiać jeszcze ok 15 minut by ciasto stało się elastyczne, gładkie i odchodziło od ręki.
Zostawić ciasto w misce do wyrośnięcia.
Przez ten czas można przygotować nadzienie
- kilka jabłek
- 40g mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- 80g masła
- 40g cukru
- ok 20g mielonego cynamonu
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach i odcedzić by nie było w nich soku, skropić sokiem z cytryny i zostawić na sitku. POtem przełożyć do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Masło roztopić, przestudzić, dodać cukier i cynamon- dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto już wyrośnie, odpowietrzyć je przez lekkie ugniecenie i rozwałkować na stolnicy na dość cienki płat. Całość posmarować maślaną miksturą z cynamonem i wyłożyć na wierzch jabłka.
Dokładnie i ściśle zawinąć wszystko w roladę. Potem kroić na małe kawałki.
Małe roladki można piec w blaszce na muffinki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, można zamiast tego wyłożyć papierem, również można w papilotkach. Powiem tylko tyle, że każdy sposób był kłopotliwy bo po upieczeniu nie mogłam wyjąć ciacha i musiałam się namęczyć. Wydaje mi się, że wystarczy roladki ustawić na blasze natłuszczonej i tyle.
Gotowe do pieczenia zostawiamy na chwilę by lekko się napuszyło. Potem należy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać lekko cukrem.
Piec w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut, by złapały kolor i urosły. Ja piekłam 12-15 minut w termoobiegu.
Ciacha- roladki vel muffinki są bardzo smaczne, mało słodkie i pachną, że hej!
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Zrobię takie. Jabłka mam, bo dostałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon to wyjątkowo dobre połączenie. Z chęcią wypróbuję ten przepis, bo efekt z pewnością smaczny i atrakcyjny wizualnie. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńZ ciastem drożdżowym zawsze mi jakoś tak nie po drodze (pyszne robi moja teściowa). Ale takie roladki bardzo mi się podobają i pachną smakowicie. Ewa
OdpowiedzUsuńSpróbuję w papilotkach, takie muffinki to coś ciekawego: )
OdpowiedzUsuńteraz to jestem w pracy ale... obowiązkowo ten przepis musze wydrukować !
OdpowiedzUsuńściskam mocno :)
Pięknie wyglądają. Często robię drożdżowe rolady . Tak pokrojona cudnie prezentuje się po upieczeniu. Świetny pomysł. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńKapitalne. Świetny pomysł chyba wypróbuje kiedyś
OdpowiedzUsuńAch! Zapachniało świętami!
OdpowiedzUsuńAgusia ! Widzę, że jesteś w blogosferze jeszcze rzadziej ode mnie...
OdpowiedzUsuńBuziaki zapracowana Kobieto!!!
Super przepis...........:) bardzo mi smakowało. Piekłam na blasze nie w papilotkach.
OdpowiedzUsuńWyszło super.
pozdrawiam
Świetnie wyglądają jak różyczki i na pewno są smaczne wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam