< Agnieszka Rucińska - moje mniam: JADĄ GOŚCIE JADĄ....CZYLI COŚ DO KAWKI NA SZYBKO

czwartek, 1 sierpnia 2013

JADĄ GOŚCIE JADĄ....CZYLI COŚ DO KAWKI NA SZYBKO

Tak, tak...na szybko, bo to ciacho robi się chwilkę. Ostatnio zajrzałam do Basi Ritz by zobaczyć co tam nowego upichciła i zaiskrzyło między mną , a tym ciastem. Wracając z działki szukałam koncepcji na pomysł do czerwonej i białej porzeczki i tak właśnie powstało to ciacho.



przepis cytuję za Basią:

składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy

dodatkowo

  • ok. 300 g dojrzałych owoców
  • trochę mąki


piekarnik rozgrzać do 175°C (góra / dół).
Owoce umyć, oczyścić i lekko oprószyć mąką.
tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Następnie ułożyć równomiernie owoce.
Pieczemy ok. 40-45 minut do złotego koloru i suchego patyczka. Po upieczeniu studzić na kratce. Potem ciasto wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem.
Można także serwować z bitą śmietaną.


Ciasto bajecznie smaczne i łatwe. W sam raz do wszelkich owoców i na tę porę. W smaku...hmm...smakuje jak babciny smakołyk. Polecam

Niniejszym witam serdecznie kolejne nowe osoby lubiące moją stronę oraz "Moje Mniam" na facebook'u. Bardzo się cieszę, że Was przybywa ciągle, bo świadczy to o tym, że czytacie chętnie moje wpisy i zaglądacie tu często.
Ostatnio u mnie urwanie głowy. Znowu przybyło mi pacjentów do terapii, ale na to nie narzekam, bo bardzo lubię te nasze spotkania. Muszę tylko pilnować się z organizacją czasu by mieć go dostatecznie dużo dla każdego łącznie z moją rodziną - bo oni są najważniejsi.
Mówią ludzie, że bezrobocie , a tym czasem brakuje rąk do pracy...no cóż...nie będę tego komentować.

Życzę wszystkim  smacznego i serdecznie pozdrawiam.

27 komentarzy:

  1. O, coś dla mnie :D da się z mrożonymi owocami? (mam pół zamrażalnika czerwoną porzeczką zapchane :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z mrożonymi też można. Ale polecam sezonowe, jest ich tyle w tej chwili, że warto korzystać ze świeżych. Z mrożonych nagotuj maluchom kompociku- moi na przykład uwielbiają z czerwonej porzeczki

      Usuń
  2. Witaj.Wyłapuję od Ciebie przepisy które mi się podobają i nie są skomplikowane.Nawet założyłam sobie przepiśnik pod tytułem PRZEPISY WILCZYCY. Robię podobne ciasto ale trochę inne proporcje i też stosuję je do różnych owoców.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciasta są świetne właśnie przez to, że dają wiele możliwości Marysiu, jest mi ogromnie przyjemnie, że posiadasz wilczy przepiśnik. Gorące buziaki

      Usuń
  3. cos dla mnie szybko i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny placek!
    Chyba zbiorę się i upiekę na weekend.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle smacznie u Ciebie. Dobrze, że mieszkasz daleko, bo inaczej pewnie zeszłabym przez Ciebie z drogi diety. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janeczko kochana, dla Ciebie wymyślałabym specjalnie coś dietetycznego każdego dnia Byś przychodziła codziennie

      Usuń
  6. Mniam, mniam zjadło by się. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Słońce ja się wpraszam na takie pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Agnieszko skuszona widokiem,pobiegłam dzis po agrest i upiekłam to ciasto.Jest cudowne,takie dawne ciasto,proste a niezwykle smaczne.Dziekuje za ten przepis,dzis rano zupelnie podobny przepis znalazlam na pożółkłej kartce,ktora nalezala do mojej babci.Bardzo lubie Ciebie bywac,tak fajnie piszesz i o dzieciach i o rodzince i jestes takim ciepłym duszkiem.Pozdrawiam Cię upalnie.Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo, bardzo miło i nie wiem co powiedzieć. DZIĘKUJĘ!!!!!

      Usuń
  9. U MNIE TEŻ ZAISKRZYŁO ! UWIELBIAM TAKIE PROSTE DOMOWE CIACHA .ZAPISUJĘ DO ZROBIENIA

    OdpowiedzUsuń
  10. wiesz Aguś... że na moje skołatane nerwy to tylko jeść słodkości...
    oczywiście Twoją ręką pieczone ...
    hm... a może tak w Twym kierunku pojechać ? hihi
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, to bardzo dobry pomysł! oderwałabyś się od wszystkiego choć na chwilę i doładowałybyśmy nasze akumulatorki

      Usuń
  11. Może zdążę przed wyłączeniem prądu zapisać ten komentarz. Szybkie ciasto, to coś dla mnie, porzeczek nie mam, ale maliny i poziomki, też chyba będą smakowały.Upiekę go dla męża, bo on lubi ciasta bez mas. Pozdrawiam i milutkiej niedzieli życzę!

    OdpowiedzUsuń
  12. I ja dołączam się do pozdrowień !

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, może i ja wypróbuję.

    Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    Mila z 1000smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Olá
    O bolo ficou lindo e parece delicioso.
    Beijos

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę