< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Suflet brzoskwiniowy

niedziela, 4 września 2011

Suflet brzoskwiniowy



Letnie owoce smakują najlepiej w lecie. Na działce obrodziło brzoskwiniami, więc poza przetworami warto też korzystac z dobrodziejstw i zajadac się słodkościami.
Dziś serwuję suflet brzoskwiniowy.
Składniki:
  • -4 duże dojrzałe brzoskwinie (można też takie z puszki)
  • -1/8 z litra białego wina
  • -sok z jednej cytryny
  • -odrobina cynamonu
  • -2 łyżki miodu
  • -tłuszcz do smarowania formy
  • -3 jajka
  • -1 łyżka cukru pudru

Świeże brzoskwinie obieramy ze skórki. Ja najpierw sparzam je wrzątkiem, wtedy skóra lepiej odchodzi. Przekroic na pół pozbywając się pestki.
W małym garnuszku zagotowac wino z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem, wrzucic połówki brzoskwiń i dusi pod przykryciem 5 minutek.Gdy używamy owoców z puszki to należy je odsączyc, zaś sok zagotowac z winem, miodem, cynamonem, sokiem z cytryny. Owoców juz wtedy nie gotujemy.
Połówki brzoskwiń wyjmujemy z wywaru i układamy na nasmarowanej tłuszczem formie do naszego sufletu.
Sam wywar gotujemy jeszcze kilka minut. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka, które ubijamy na pienistą pianę. Miskę wstawiamy do większego garnka z gotującym się wrzątkiem. Do tej miski stopniowo dodajemy wywar z brzoskwiń.
Mieszamy tak długo aż masa stanie się gęsta. Następnie z białek ubijamy pianę i delikatnie z masą w misce. Powstałą masę nakładamy na brzoskwinie w naczyniu.
Piekę ok 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Suflet można robic tez z wiśniami czy innymi owocami tej pięknej aury.


GORĄCO POLECAM. WŁAŚNIE W LECIE JEST CZAS NA CIASTA CZY DESERY LEKKIE OSNUTE PROMYKAMI SŁOŃCA.
POZDRAWIAM

3 komentarze:

  1. Jakie pyszności, dobrze,że u mnie piękny deser się kroi, bo bym Ci zazdrościła!

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko na moją gromadkę to musze robic dwie porcje solidne. Ale najważniejsze, że wszystkim smakuje. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na letni deser :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę