Letnie owoce smakują najlepiej w lecie. Na działce obrodziło brzoskwiniami, więc poza przetworami warto też korzystac z dobrodziejstw i zajadac się słodkościami.
Dziś serwuję suflet brzoskwiniowy.
Składniki:
- -4 duże dojrzałe brzoskwinie (można też takie z puszki)
- -1/8 z litra białego wina
- -sok z jednej cytryny
- -odrobina cynamonu
- -2 łyżki miodu
- -tłuszcz do smarowania formy
- -3 jajka
- -1 łyżka cukru pudru
Świeże brzoskwinie obieramy ze skórki. Ja najpierw sparzam je wrzątkiem, wtedy skóra lepiej odchodzi. Przekroic na pół pozbywając się pestki.
W małym garnuszku zagotowac wino z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem, wrzucic połówki brzoskwiń i dusi pod przykryciem 5 minutek.Gdy używamy owoców z puszki to należy je odsączyc, zaś sok zagotowac z winem, miodem, cynamonem, sokiem z cytryny. Owoców juz wtedy nie gotujemy.
Połówki brzoskwiń wyjmujemy z wywaru i układamy na nasmarowanej tłuszczem formie do naszego sufletu.
Sam wywar gotujemy jeszcze kilka minut. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka, które ubijamy na pienistą pianę. Miskę wstawiamy do większego garnka z gotującym się wrzątkiem. Do tej miski stopniowo dodajemy wywar z brzoskwiń.
Mieszamy tak długo aż masa stanie się gęsta. Następnie z białek ubijamy pianę i delikatnie z masą w misce. Powstałą masę nakładamy na brzoskwinie w naczyniu.
Piekę ok 15 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Suflet można robic tez z wiśniami czy innymi owocami tej pięknej aury.
GORĄCO POLECAM. WŁAŚNIE W LECIE JEST CZAS NA CIASTA CZY DESERY LEKKIE OSNUTE PROMYKAMI SŁOŃCA.
POZDRAWIAM
Jakie pyszności, dobrze,że u mnie piękny deser się kroi, bo bym Ci zazdrościła!
OdpowiedzUsuńtylko na moją gromadkę to musze robic dwie porcje solidne. Ale najważniejsze, że wszystkim smakuje. Dziękuję
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na letni deser :)
OdpowiedzUsuń