środa, 20 lipca 2016

BUŁA I CUKRZYCOWA SPÓŁA



I znowu przerobiłam przepis na dietetyczny smakołyk dla cukrzyka. Na warsztat poszły drożdżowe słodkie bułeczki z porzeczkami i kruszonką od Asi z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki.
Rozkochana jestem w tych bułkach chyba od 2 lat, a teraz upiekłam je dla osoby na diecie.
Jak wiadomo w jadłospisie cukrzyka należy unikać węglowodanów i trudno pogodzić usilną chęć zjedzenia takich rarytasów z dietą.

Przed podaniem owych bułeczek zmierzyłam poziom cukru cukrzykowi- wynik 120 mg/dl na czczo, zaś dwie godziny po zjedzeniu cukier wzrósł tylko do 140. Mogę więc śmiało polecić ten przerobiony przepis na bułeczki diabetykom.

Są one również świetną alternatywą dla osób odchudzających się, którzy unikają węglowodanów w diecie. Przejdźmy do przepisu

z podanej porcji wyszło mi 15 bułeczek

ciasto



  • 200g mąki kukurydzianej
  • 200g mąki ryżowej
  • 200ml mleka odtłuszczonego ( ja dałam 100ml wody i 100ml mleka 2%)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • 30g świeżych drożdży
  • 2,5  łyżeczki Stewii w proszku (zamiast cukru)
  • 1 duże jajko
  • rozkruszona wanilia
  • 50g roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli


nadzienie



  • 2 szklanki czerwonej porzeczki
  • 1,5 łyżeczki Stewii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


1 jajko do posmarowania bułeczek

i bierzemy się do roboty...

...mleko należy podgrzać i rozpuścić w nim masło. Świeże drożdże rozkruszyć w miseczce , dodać łyżeczkę stewii, jogurt , 3 łyżki cieplego mleka i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok by drożdże zaczęły swoją pracę.

Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodać sól, resztę stewii, wanilię, jajko, mleko z roztopionym masłem, olej, wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Staramy się dobrze je napowietrzyć i wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. W razie potrzeby można podsypać jeszcze mąką. Odstawiamy je na bok by spokojnie podwoiło swoją objętość.
Potem robimy z niego długą kluchę, tj. wałek i dzielimy na równe porcje (u mnie wyszło 15).
Porzeczki należy wymieszać ze stewią i mąką ziemniaczaną.

Z każdej porcji przygotowanego ciasta trzeba zrobić placuszek, na środek nałożyć przygotowaną porzeczkę, zlepić i uformować bułkę.

 Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I tak kolejne buły jedna obok drugiej, ale nie zbyt ciasno, bo przecież urosną.
Wszystkie buły należy posmarować skłóconym jajkiem, posypać schłodzoną kruszonką. Można też oprószyć cynamonem ale ja sobie darowałam przy porzeczkach.
Blachę z bułami zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie trzeba włączyć piekarnik by się nagrzał do 180 stopni, potem wstawić buły i piec 25 minut tak jak Asia poleca 'GÓRA-DÓŁ" aż się ładnie zrumienią.
Potem wyciągnąć, ...i następuje teraz najgorszy moment, a nawet najdłuższy...podczas gdy w domu unosi się rozkoszny zapach bułeczek czekanie aż wystygną jest trudne do zniesienia !



to były pyszne i zdrowe bułeczki....

a tym czasem, każdą wolną chwilę ostatnimi czasy spędzamy z rodziną przy naszym nowym przyjacielu. Nazywa się Leo. Był w drodze do ubojni gdy porwał go mój syn. Teraz jest z nami, zdrowieje i jest ogromnym pieszczochem. To czystej krwi huculskiej pan koń, o cudownych oczach i wspaniałej duszy


Pozdrawiam wszystkich serdecznie