piątek, 28 października 2011

Quiche z czymś w środku.

Dlaczego z czymś? bo farsze możemy robić wedle własnej fantazji . Dość popularny jest Quiche lotaryński z boczkiem, szynką, żółtym serem i jajkami.
Sam Quiche to nic innego jak placek z ciasta kruchego wypełniony warzywami z dodatkami i zalany masą jajeczno-śmietanową.
Danie proste w wykonaniu i szybkie.
U mnie w domu przygotowuję też quiche z wędzoną rybą na kolację wigilijną, więc tym bardziej polecam pomysł.

Składniki:
  • 25 dkg wędzonej ryby
  • ok 1 kg brokułów
  • 25 dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 100ml gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • tłuszcz do smarowania formy
  • sól
Brokuły należy umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 10 minut. Odcedzić i ostudzić.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli, 2-4 łyżki wody i zagnieść ciasto.
Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem razem z brzegami. Rybę pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto, przykryć brokułami.
Jajka rozmącić ze śmietaną, szczyptą soli i bazylią, polać quiche. Można też dosypać sera żółtego startego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min w 220 stopniach.
Oczywiście dopisuję ten przepis do pomysłów wigilijnych. Wigilia - zapraszamy do stołu


Taki Quiche najsmaczniejszy jest z wędzonym łososiem, bo ma bardzo specyficzny i delikatny smak, więc gorąco polecam.


Zyczę wilczego apetytu i pozdrawiam serdecznie

czwartek, 27 października 2011

Piernik kiszony na Boże Narodzenie i dekoracje z warzyw

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na kiszony piernik, który trzeba zrobić dość wcześnie by był gotowy w grudniu na święta.

KISZONY PIERNIK

  •  0,5 kg mąki
  • 20 dkg miodu
  • 20 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sody
Wymieszać składniki i kisić dwa-trzy tygodnie

Po ukiszeniu dodać:3 łyżki kakao,3 rozgniecione goździki,2 łyżki cynamonu i 1 przyprawę do pierników.Upiec 4 placki.
Do przekładania ciast potrzebujemy 1 słoik powideł śliwkowych i masę z kaszy manny.

Masa
  • 3 szkl. mleka
  • 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej (można zwykłą)
  • 30 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • sok z cytryny

Ugotować kaszkę na mleku i po wystygnięciu ucierać z pozostałymi składnikami. Układamy potem warstwy przekładając nasze upieczone ciasto:
1.ciasto
2.powidła
3.masa
4.ciasto
5.powidła
6.masa
  Ten przepis jest znany od lat i takie ciasto piernikowe zawsze na święta przygotowywała moja babcia Stasia.

Dziś także dalszy ciąg dekoracji do potraw by dodać smaku naszej pracy w kuchni i podaniu posiłku.

1. ogórek zielony przekrojony wzdłuż

Lub ogórek w plastrach









2.  Pomidorka juz pokazywałam. Bardzo efektowny i mój ulubiony kwiat
3. Liście sałaty, marchew i pomidor, właściwie skóra pomidora


4. Ogórek, marchewka i jasne liście pora


















I  Humorek z kuchni rodem:
WARZYWKA

Kiedyś z ludźmi było inaczej, częściej żartowali i żartem odpowiadali. Nikt nikomu nie wytykał, że ma niskie poczucie humoru, nikt też nie wywyższał się, że jego humor jest z klasą a wszyscy wokół to hołota.
".. ludziska śpasowali na różne tematy. Nawet o śmierci można było śpasować. Tematów tabu nie było, bo w śpasach i księdzu łatkę się przypięło. A dobrodzieje inni dawniej bywali, nie obrażali się na śpasy i  o śpasy. Trzymał się plebanek za brzuch ze śmiechu i na śpas śpasem odpowiadał...żyli w biedzie, ale też w pięknym krajobrazie. Towarzyszyła im zawsze radość życia. Ze śpiewem szło się do pola, do pracy, do sianokosów, żniw, do pasienia owiec i krów. Czasem pastuch naubliżał niemiłosiernie bydlętom czy koniowi i to też był powód do śpasowania, bo przecież każdy prawdziwy dobry człek  zywinę kochał...  conajmniej jak własną babę... 
tak było kiedyś, a teraz ?
Życzę wszystkim spokojnej nocki i dziękuję za miłą pocztę. Pozdrawiam serdecznie

wtorek, 25 października 2011

Pomysł na obiad - Kopytka w zalewie i torcik z kapustą

                                KOPYTKA W ZALEWIE BAZYLIOWO-CZOSNKOWEJ

Samą koncepcję podejrzałam u Trufli 3 ale zrobiłam po swojemu. Wczoraj na obiad były u mnie m.in. kopytka. Zrobiłam sporo by mieć na dziś spokój z gotowaniem. Ciasto zwyczajne i tradycyjne więc chyba nie ma potrzeby podawać przepisu . Gdyby jednak ktoś potrzebował to nie ma problemu i uzupełnię. Wczoraj były podane zwyczajnie z bułką tartą. Zaś te co zostały przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które uprzednio nasmarowałam masłem. Zrobiłam sos: oliwa, bazylia , odrobina papryczki słodkiej , czosnek i wymieszałam w takiej zalewie kluchy. Zamknęłam i włożyłam do lodówki. Dziś na obiad podgrzeję je w naczyniu i w tym sosiku i podam z surówką z kapusty pekińskiej z porami w majonezie.Kopytka często podaję w sosie mięsnym , pieczarkowym, pieczeniowym lub tradycyjnie. Ale takie nie są często u mnie na stole. Można samo ciasto w czasie wyrabiania wymieszać z ziołami, jednak u mnie dzieci by już nie jadły, więc wolę wymieszać w takiej sosowej zalewie
I to mój pomysł na dzisiejszy obiad.

I jeszcze dla chętnych polecam torcik naleśnikowy z zapiekaną kapustą kiszoną




          Życzę Wszystkim ciepłego samopoczucia, dobrego apetytu i słonecznego dnia. Pozdrawiam

niedziela, 23 października 2011

kartacze z Podlasia , szarlotka bez jaj i oponki cebulowe

Niedziela, czas typowo rodzinny. U mnie jak zawsze zapach pieczywa własnej produkcji, ciasta, obiadku. Piekłam znowu bułeczki na życzenie dzieciaków i męża. W przyszły weekend wezmę się za chlebek w końcu.
Dziś w moich propozycjach obiadowo, deserowo i przekąskowo

Propozycja numer 1 to
KARTACZE DROŻDŻOWE Z MIĘSEM MIELONYM (popularnie mylone pyzami, choć te robi się ciut inaczej-ciasto typowo ziemniaczane).  Kartacz jest jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych na Podlasiu, czyli z moich stron. Tak dokładnie to ta potrawa pochodzi jednak z Litwy.
 A oto przedstawiam moje kartacze drożdżowe

ciasto:

  • 50dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • z 1 kg kartofelków tartej masy ziemniaczanej dobrze odciśniętej
  • garść ziemniaków ugotowanych i zmielonych
  • 2 jajka
  • sól
  • ciutkę ciepłego mleka

farsz:

  • mięso mielone
  • tarta bułka
  • cebulka 
  • 1 jajko
  • starta gałka muszkat.
  • papryczka w proszku
  • pieprz
Drożdże rozczyniamy z mlekiem i mąką. Gdy się rozpuszczą dodać mąkę, masę ziemniaczaną i mielone ziemniaki. Wyrabiamy ciasto, dokładnie i szybko. Ma być gładkie i dac się rozwałkować, w razie potrzeby dodać mąki. Przygotować farsz (mięso mieszamy z cebulą posiekaną, jajkiem i bułką). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki, na środek należy ułożyć farsz i zamknąć. Obtoczyć w mące i gotować we wrzątku ok 20 minut na małym ogniu. Ja zrobiłam z sosem.
Kiedyś popularne były również kartacze nadziewane kapustą, grzybami, serem, makiem, a także nadzieniem z siekanego kindziuka. Najczęściej podawany jest na gorąco, polany tłuszczem ze skwarkami i smażona cebulką.

A teraz coś deserowo

                               SZARLOTKA BEZ JAJ
Zanim zrobiłam to ciasto miałam zagadkę jak to działa. Gdy spróbowałam u znajomej byłam zachwycona i od tamtej pory ta szarlotka przyjęła sie u nas w domu. Pomyślałam też: kurcze, może być sernik bez sera, więc i szarlotka nie musi mieć jaj :)

ciasto:

  • 2 szkl mąki
  • 2 szkl cukru (jesli jabłka są kwaśne, a jak słodsze to ja daję 1 szklankę)
  • 2 szkl kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • jabłka
  • kostka margaryny

Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem, odstawić. Mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać ze sobą. Blachę wysmarować tłuszczem i posypac bułką tartą. Wysypać połowę suchej mieszanki ciasta, rozprowadzic równo. Na to wyłożyć tarte jabłka z cynamonem, potem posypać resztą suchej mieszanki. Na wierzch poukładać ściśle cienko pokrojone plastry margaryny.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
Szarlotka jest nietypowa. Po wystygnięciu pięknie da się kroić i wbrew pozorom nie jest twarda, nie rozpada się i rozpływa się w ustach.
 Gdy debatowałam nad możliwościami tego przepisu doszłam do wniosku, że to osiągalne. Choć w ciastach jajka są często podstawą, tu jednak działają prawa chemii i fizyki również. Margaryna rozpuszcza się pierwsza w cieście, ścieka na kolejne warstwy scalając je. Jabłka blokują jej przepływ ale tu działa sok, który wydobywa się w trakcie pieczenia z jabłek i nasącza spodnia warstwę. W każdej części jest kasza manna, która pęcznieje i w ten sposób powstaje fajne kruche ciasto
Polecam do przetestowania, bo warto.

I jako przekąskę dziś proponuję
                
                                OPONKI CEBULOWE
Moja koleżanka polecała dziś tę pychotę. Pamiętam, że kilka lat temu jadłam to chyba u mojej siostry i zapomniałam. Dziś Agata przypomniała mi o tym.
Oto pomysł na małe coś gdy czegoś się chce do dziubania w czasie oglądania filmu czy Tańca z Gwiazdami

  • 2 szt. Cebuli Cukrowej
  • oraz
  • mąka 1 i 1/2 szklanki
  • mleko
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1/4 kostki drożdży

Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe słono-pikantne
o konsystencji gęstej śmietany .
dodajemy drożdże , czekamy ok 20 minut aż ciasto "popracuje "
w między czasie kroimy cebule w plastry i rozdzielamy na krażki .

Zanurzamy cebulkę w cieście i smażymy na głębokim oleju na ciemny złoty kolor

SMACZNEGO !!!


Moja koleżanka poleca to do piwka. Wypróbowałam, faktycznie wyśmienite popijając dobre (lubelskie) piffffko.  


To tyle na dziś jedzenia, wystarczy bo już późno i po takiej uczcie trudno będzie usnąć.


ŻYCZĘ JAK ZAWSZE WSZYSTKIM SPOKOJNEJ NOCY I NABRANIA SIŁ NA NADCHODZĄCY KOLEJNY TYDZIEŃ. 
POZDRAWIAM....i do następnego :)