niedziela, 13 lipca 2014

KOLEJNY TORT I SAŁATKA DLA DZIADKA

 Witam wszystkich niedzielnie. Wreszcie mam chwilkę by uzupełnić wpis, który wczoraj zaczęłam pisać. 
Pojawił się kolejny torcik. Tym razem na chrzciny.
Tort ma smak śmietanowo jagodowy, waży 2 kg. 
Na wrażenia muszę poczekać, bo dziś dopiero jest ta uroczystość. Jedyne co wiem, to to, że wizualnie bardzo się podoba.
W między czasie powstała sałatka. Podpatrzyłam ją na jednej z rosyjskich stron blogowych. Muszę przyznać, że blogerki zza wschodniej granicy mają wspaniałe pomysły w temacie sałatek.
Zrobiłam  na kolację, jest smaczna, sycąca jak dla mnie, a mojemu mężowi dołożyłam do tego smażoną białą kiełbaskę (bo on ma duże możliwości). Co też ważne smakowała także dzieciakom.
Jest to sałatka warstwowa

SAŁATKA DLA DZIADKA

  • pierś drobiowa 30 dkg
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • ogórek świeży
  • szczypiorek
  • 20 dkg sera żółtego
  • czarne oliwki
  • majonez
  • sól
  • pieprz


Pierś ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulkę posiekać w kostkę i usmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem. Ugotować jajka na twardo i posiekać. Ogórka świeżego kroimy w kosteczkę, pomidory zaś w ćwiartki. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach.


Następnie na talerzu układamy wszystko warstwami: 

 ugotowana pierś drobiowa, na to rozsmarować łyżkę majonezu , potem pieczarki smażone z cebulką i znów majonez, jajka, majonez. Posypujemy górę posiekanymi ogórkami, boki smarujemy majonezem i obsypujemy szczypiorkiem. Na ogórki wykładamy tarty ser żółty, zakrywamy ćwiartkami pomidora i oliwkami.
Sałatka gotowa. 
U mnie był majonez z niską zawartością tłuszczu. Można jeszcze doprawić po swojemu. Ja nic więcej nie dawałam z przypraw poza tym co w pieczarkach i mięsie. W zupełności wystarczyło i smakowało.

I tak powstała sałatka dla dziadka, który bardzo zachwalał swoja kolacyjkę.
Może się skusicie?

Życzę Miłej niedzieli.