< Agnieszka Rucińska - moje mniam: sałatki na koniec lata

poniedziałek, 5 września 2011

sałatki na koniec lata

Już niedługo kończy się lato. Polecam z tej okazji dwie sałatki:z pomidorów z papryką, zaś drugą z kapustą włoską.
Żadna z nich nie jest niczym nadzwyczajnym ale za to bardzo smaczne są obie.
....................................
SAŁATKA Z POMIDORÓW

  • -3 pomidory
  • -3 ziemniaki ugotowane
  • -papryka czerwona nie za duża
  • -papryka (jeden płatek)konserwowa
  • -4 łyżki majonezu
  • -2 łyżki kwaśnej śmietany
  • -2 łyżki chrzanu
  • -sól, pieprz
  • -kilka gałązek zielonej natki pietruszki

Paprykujemy 2
Ugotowane ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory nie mogą byc zbytnio dojrzałe i je także kroję w kostkę.Paprykę kroję w paski i tak samo konserwowy płatek, który doda lekki smak. Majonez łączę ze śmietaną i chrzanem, doprawiam solą i pieprzem. Polewam tym sosikiem warzywka w naczynku, ozdabiam natką pietruszki. Można też przekroic wzdłuż paprykę, wydrążyc środek, umyc i sałatkę ułożyc w środek polewając sosem.
Sałatka jest pachnąca latem i słońcem
///////////////////////////////////////

druga zaś kompozycja to:
  • -pół główki kapusty włoskiej
  • -2 kiszone ogórki (małosolne dałam)
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • -sól,cukier (do smaku)
  • -4 łyżki oleju słonecznikowego
  • -pęczek natki pietruszki


Kapustę bez wierzchnich liści drobno szatkuję. Nie będę wspominac o obróbce wstępnej, bo to normalne, że mus ją uczynic. Poszatkowaną solę, przykrywam pokrywką i zostawiam na pół godzinki. Ogórki obieram ze skórki i kroję w kostkę. W małym naczynku sok z cytryny rozcieram z solą i cukrem, a na koniec dolewam olej i dokładnie mieszam.
Kapustę pełną skruchy (tj. skruszałą) łączę z ogórkiem, polewam sosem i dokładnie mieszam. Natkę pietruszki drobniutko siekam i posypuję sałatkę. Jest chrupiąca i smakowita.
Gorąco polecam i serdecznie pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę