Mała porcja próbna:
- -ok 1 kg ziemniaków
- -0,5 kg młodych matiasów
- -1 cebula
- -łyżeczka masła
- -200 g kwaśnej śmietany
- -4 jajka
- -sól,biały pieprz
- -2 łyżki świeżego koperku
Gotuję ziemniaki w mundurkach, a potem po obraniu kroję w grube plastry. Matiasy kroję w kawałki,obraną cebulkę ścieram na największych oczkach. Naczynie do zapiekania smaruję masłem i układam w niej warstwami ziemniaki i śledzie. Śmietanę wymieszałam z jajkami, solą pieprzem i poszatkowanym koperkiem i wylałam na zapiekankę. Resztę masła wiórkuję na wierzch.
Zapiekam ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Do tego polecam sałatki wedle uznania.
Polecam gorąco.
Dalsze moje propozycje wpiszę później, po przygotowaniu.
Pozdrawiam serdecznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę