< Agnieszka Rucińska - moje mniam: zapiekanka ze szparagów

niedziela, 4 września 2011

zapiekanka ze szparagów

  • -30 dkg mąki
  • -15 dkg margaryny
  • -2 jajka
  • -sól, 1 łyżka soku z cytryny
  • -750g szparagów
  • -1 łyżka margaryny o delikatnym smaku
  • -1 łyżeczka cukru
  • -1,5 kubeczka serka homogenizowanego
  • -1/8 l śmietany
  • -1 pęczek trybulki
  • -pieprz i gałka muszkatałowa

Z mąki, margaryny, jednego jajka i soli zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy folią, wkładamy do lodówki na pół godzinki.
W tym czasie szykujemy szparagi. Gotujemy je ok 15 minut w wodzie z solą, sokiem cytrynowym, delikatną margaryną i niewielką ilością cukru.
Wyjmujemy szparagi i układamy na bibułkę by odsączy z wody.
Serek przekładamy do miski, dodajemy drugie jajko, posiekaną trybulkę i śmietanę, należy dobrze wymieszac, doprawic pieprzem i gałką.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy tworząc okrąg i wykładamy okrągłą formę wyciągając do góry brzegi.
Ciasto należy ponakłuwac widelcem, by powietrze nie tworzyło baniek. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na ok 10 minut. Potem ciasto wyjąc i przestudzic. Wylewamy na nie ser wymieszany ze śmietaną, następnie na wierzchu układamy gwiazdę (ja akurat robię tak-wzór wedle własnej koncepcji) z ugotowanych szparagów.


Zapiekankę należy piec jeszcze ok 35-40 minut na najniższym poziomie piekarnika.


Życzę smacznego !!!!!!! :)

2 komentarze:

  1. Takiej zapiekanki jeszcze nie próbowałam. Bardzo ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja jeszcze nie miałam możliwości próbować zapiekanki w takim wykonaniu:) Wygląda interesująco:)
    Dziękuję za udział w mojej zabawie:) jakoś za niedługo pewnie znów coś zorganizuję:) bo sporo fajnych emocji w związku z tym wydarzeniem u mnie gościło:)
    Serdeczności posyłam i miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę