sobota, 29 listopada 2014

WILCZA ROLADA Z KASZĄ JAGLANĄ W SOSIE LIMONKOWO-KOLENDROWYM

Na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki trwa do jutra super konkurs, którego tematem jest kasza wszelkiego rodzaju.  Temat rzeka, który bardzo mi się spodobał , bo wywołuje niesamowitą kreatywność. W komentarzach są liczne przepisy i trudno uwierzyć, że z kaszy można zrobić tyle smacznych dań.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (1)
Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i wymodziłam takie oto danie

składniki:
  • ciasto francuskie (gotowe, bo z braku czasu poszłam na łatwiznę)
  • 200g kaszy jaglanej
  • pęczek koperku
  • jajko szt. 1
  • 20dkg mięsa mielonego
  • groszek zielony konserwowy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • jajko do smarowania
  • bułka tarta 3 łyżki
  • ser pleśniowy
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (2)

składniki na sos
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • sok z limonki
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • mała szczypta soli
  • mała szczypta pieprzu (do smaku)
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (7)
Kaszę ugotować przez 15 minut w osolonej wodzie, wystudzić, przełożyć do miski. Dodać posiekaną zieleninę, groszek konserwowy odcedzony z soku, jajko, mięso mielone, sól, pierz i bułkę tartą. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozłożony płat ciasta francuskiego nasypać równomiernie bułkę tartą i nakładać farsz. Na początkowym brzegu ułożyć na kaszy w rzędzie paski sera pleśniowego. Rozłożyć farsz na całym płacie ciasta i zwinąć w roladę. Całość umieścić w blasze, posmarować samym żółtkiem, białko ubić i wymieszać z papryką słodką, polać po wierzchu. wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (5)Piec w 170 stopniach z termoobiegiem ok. 30 minut. Każdy wyczuwa swój piekarnik. Potem należy wyjąć, zostawić na chwilę by odpoczęło i kroić w grube plastry.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (3)
Sos: startą skórkę z limonki, posiekaną świeżą kolendrę, oliwę i przyprawy dokładnie ze sobą wymieszać, dodać sok z limonki. Ewentualnie doprawić.
Na ułożone plastry rolady polać sos i zajadać.
wilcza rolada francuska z kaszą jaglaną i sosem limonkowo kolendrowym (1)
Mimo iż jest to danie wymyślone w biegu mój Wilczek (główny tester), czyli Ślubne Szczęście baaardzo zachwalał. Stwierdził, że smakuje rewelacyjnie, smaki są wyważone i nie mieszają się ze sobą. Sos limonkowo kolendrowy dodaje uroku całości.
Po takiej opinii cóż mi więcej trzeba
Zastanawiam się tylko dlaczego w polskich domach kasza jest na występach gościnnych , a nie w stałym repertuarze....



Uśmiech
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO