wtorek, 27 listopada 2012

NIE ODPUŚCILI MI !

Dzień dobry Wszystkim bez wyjątku!
Po ostatnich pieczeniach tortów moje dzieciaki nie odpuściły mi domowego wypieku. Wcale nie musiałam, a chciałam....i zrobiłam im biszkoptowego przekładańca.
Gdy robiłam ostatnio tort z tymi masami, to maluchy rywalizowały kto szybciej wyliże miskę z pozostałością mas. Tak, tak...bo z tego wypieku chodziło bardziej o te masy.
Ciacho szybkie niesamowicie.
Biszkopt z przepisu już Wam znanego.
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl maki pszennej
  • 1/4 szkl maki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
 Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę ze szczyptą soli dodając cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dosypujemy mąki mieszając. Ja tę porcje na surowo podzieliłam na dwie części i każdą piekłam oddzielnie na dużej prostokątnej blasze wyłożonej papierem.
Sam biszkopt pieczemy do suchego patyczka w dobrze nagrzanym piekarniku w 160 stopniach (ok 5 - 8 minut)

Masy podawałam już przy ostatnim torciku, ale przypomnę.




Masa zielona JANECZKOWA , którą dzieciaki uwielbiają
  • 900ml zielonego soku o smaku kiwi "Kubuś"
  • 3 budynie śmietankowe.
Ugotować budyń na soku, intensywnie mieszać, gotowe i jeszcze ciepłe wyłożyć na biszkopt.

 Druga masa z serkami homogenizowanymi

  • 400g serka homogenizowanego z wanilią
  • 200ml kremówki
  • 50g cukru pudru

Utrzeć serek z cukrem pudrem, pod koniec stopniowo dodawać zimną śmietanę kremówkę i ubijać aż zrobi się sztywna masa.Wyłożyć na kolejne biszkopty.

Chwila roboty, bo całe 40 minut, ale za to ile radości!!!! zwłaszcza, że moje szkraby same dekorowały całość.

Teraz się pochwalę wyróżnieniem jakie otrzymałam  od JEDYNKI- Jedyneczko, bardzo Ci dziękuję za docenienie mojego kącika

Wedle zaleceń niniejsze nominacji odpowiadam na pytania:
1. Lody czy czekolada? CZEKOLADA
2. Miość czy przyjaźń? I JEDNO I DRUGIE
3. Plaża czy narty? NARTY
4. Wrobel w garsci czy golab na dachu? CIESZYĆ SIĘ TYM CO JEST
5. Popisowe danie? DUŻO TEGO-GŁÓWNIE Z KUCHNI STAROPOLSKIEJ
6. Ukochana książka?  METRO 2033 (OSTATNIO)
7. Najpiekniejsze wspomnienie z dzieciństwa? MOJA BABCIA I WYJAZDY NA KOLONIE
8. Ulubiona knajpa? WIELE
9. Czego Ci brak w życiu najbardziej? ODROBINĘ WIĘCEJ CZASU
10. Co zabralabys/zabralbys na bezludna wyspę? MŁOTEK I SCYZORYK
11. Największe marzenie? BYĆ ZAWSZE ZDROWA, RESZTĄ SAMO PRZYJDZIE



No i jak zawsze w tym momencie mam problem z dalszą nominacją, bo wszystkie Wasze blogi są wspaniałe. Tak więc nominuję każdego ze stałych bywalców mojej kuchni. A oto moje pytania dla Was:

1. co cenisz w ludziach?
2. mięso pieczone czy tort czekoladowy?
3. w wolnej chwili siedzisz, leżysz czy czynnie odpoczywasz?
4. które święta wolisz: zimowe czy wiosenne?
5. Twoje smaki z dzieciństwa to...
6. jesień , zima, wiosna, lato- co wolisz?
7. jesteś osobą o jakim ulubionym kolorze?
8. unikasz polityki czy raczej bacznie śledzisz?
9. Lubisz poznawać nowe smaki w restauracjach?
10. czego nie znosisz robić?

Mam nadzieję, że każdy poczęstuje się tą nominacją z pytaniami. Życzę miłej zabawy

DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA KAŻDE ODWIEDZINY I SERDECZNIE WAS POZDRAWIAM