- -plaster słoniny lub boczku
- -2 cebule
- -1 bakłażan
- -1 cukinia (ok 0,5 kg)
- -25 dkg mięsa mielonego
- -szklanka wywaru mięsnego lub rosołku
- -sól, pieprz
- -1 łyżeczka oregano
- -2 pomidory twardsze
- -25 dkg sera maasdamer
Słoninę (boczek) i cebulkę kroimy w kostkę. Przygotowujemy bakłażanka, kroimy w plastry, solimy.Po kilku minutach trzeba spłukac i pokroic w kostkę. 1/3 cukinii kroimy w kostkę, a resztę w plastry. Słoninę stapiamy na patelni, dorzucamy mięso mielone i smażymy chwilę. Dodajemy resztę warzyw, oprócz cukinii w plastrach.
Dusimy wszystko ok 10 minut. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. połowę sera kroimy w kostkę i razem z pomidorami dodajemy do smażących się warzyw.
Cukiniowe cudo wygląda właśnie tak
Wszystko zalewamy wywarem mięsnym, doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Duszone warzywa wykładamy do naczynia nasmarowanego tłuszczem. Na wierzchu ułożyłam z swoim ulubionym stylu dachówkowym plastry cukinii. Resztę sera uciera, i posypuję zapiekankę.
Wszystko zapiekam w piekarniku ok 30 minut. Podaję z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym.
Jadełko poszło do degustacji. Pani zadowolona, talerze puste i szykuje się zamówienie.
Polecam wszystkim, bo smaczne i ciekawe w smaku.
Musiało smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuńdzikie szaleństwo kubków smakowych
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! Musi wspaniale smakować. ;)
OdpowiedzUsuń