< Wilczyca Aga Strzęciwilk: zapiekanka z cukinii i bakłażanów

niedziela, 4 września 2011

zapiekanka z cukinii i bakłażanów

....no i ostatni wynalazek na dziś to cukinia z bakłażanem.
  • -plaster słoniny lub boczku
  • -2 cebule
  • -1 bakłażan
  • -1 cukinia (ok 0,5 kg)
  • -25 dkg mięsa mielonego
  • -szklanka wywaru mięsnego lub rosołku
  • -sól, pieprz
  • -1 łyżeczka oregano
  • -2 pomidory twardsze
  • -25 dkg sera maasdamer

Słoninę (boczek) i cebulkę kroimy w kostkę. Przygotowujemy bakłażanka, kroimy w plastry, solimy.Po kilku minutach trzeba spłukac i pokroic w kostkę. 1/3 cukinii kroimy w kostkę, a resztę w plastry. Słoninę stapiamy na patelni, dorzucamy mięso mielone i smażymy chwilę. Dodajemy resztę warzyw, oprócz cukinii w plastrach.
Dusimy wszystko ok 10 minut. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. połowę sera kroimy w kostkę i razem z pomidorami dodajemy do smażących się warzyw.
Cukiniowe cudo wygląda właśnie tak


Wszystko zalewamy wywarem mięsnym, doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Duszone warzywa wykładamy do naczynia nasmarowanego tłuszczem. Na wierzchu ułożyłam z swoim ulubionym stylu dachówkowym plastry cukinii. Resztę sera uciera, i posypuję zapiekankę.
Wszystko zapiekam w piekarniku ok 30 minut. Podaję z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ziołowym.
Jadełko poszło do degustacji. Pani zadowolona, talerze puste i szykuje się zamówienie.

Polecam wszystkim, bo smaczne i ciekawe w smaku.

3 komentarze:

  1. Musiało smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzikie szaleństwo kubków smakowych

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie moje smaki! Musi wspaniale smakować. ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę