sobota, 26 czerwca 2010

bułeczki na śniadanko i drożdżowy placek z morelami

Składniki na 12 bułeczek:


  •   25 g masła
  •  1 szklanka mleka
  •   25 g drożdży lub (7 g drożdży instant)
  •   1 łyżeczka soli
  •   1 jajko
  •  500 g mąki
  •  mleko do posmarowania

Wieczorem przygotować ciasto - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, które następnie wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek.
Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.
Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można też posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem lub sezamem.
Piec w temperaturze 250°C, około 10 minut. ( ja piekłam 15 min.)
Smacznego:-)

(przepis od @kuchareczki58) 


 TERAZ COS PYSZNEGO

                              PLACEK Z MORELAMI I KRUSZONKĄ


ciasto:
  • 25 dkg mąki
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 szkl letniego mleka
  • 3 dkg masła
  • 3 dkg cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyzka margaryny do smarowania blachy


masa:


  • 60 dkg twarogu
  • 1 puszka moreli w syropie
  • 3 jajka
  • 15 dkg cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

kruszonka:
  • 17 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia

Drożdże rozpuścić w mleku, a następnie wlać je we wgłębienie w mące.Zakryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 15 min. Roztopione masło wymieszać z cukrem, jajkiem i solą. Dodać do rozczynu i dokładnie wymieszać, wyrobić gładkie ciasto, niezbyt gęste. Zostawić znowu do wyrośnięcia. 
Morele odsączyć. Okrągłą formę natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, uformować brzeg ciasta. 
Twaróg utrzeć z jajkami i cukrem i skórką cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, na wierzchu ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry .
Przygotowac kruszonkę. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Z powstałej masy zrobić jednakowe grudki. Pokryć ciasto i zostawić jeszcze na 15 minut, by ciasto dojrzało. 
Następnie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kruszonkę można też wymieszać ze zmielonymi migdałami lub z kakao.


Życzę smacznego