ZUPA ŻENIACE
- 2 l wody,
- ½ kg ziemniaków,
- 3 marchewki,
- cebula
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać
przyprawy i gotować. Gdy ziemniaki zmiękną
wlać ciasto i dalej gotować.
Ciasto:
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- trochę wody
dodać mąkę pszenną ze szczyptą soli - wymieszać
do uzyskania jednolitej konsystencji
(trochę gęstszej niż ciasto naleśnikowe). Gotowe
ciasto odrywać łyżeczką do gotującej się
na małym ogniu zupy. W tym czasie na patelni
rozpuścić tłuszcz, zeszklić cebulkę i dolać
troszkę zupy, wymieszać i wlać do garnuszka
z resztą zupy. Przyprawić do smaku.
...........................................................
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I KASZA GRYCZANĄ i krysza z kminkiem
Ciasto:
- 1 kg mąki,
- 1 jajko,
- sól, woda
- ½ kg soczewicy,
- ½ kg kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki smalcu,
- sól, pieprz,
- 10 dkg słoniny
Soczewicę i kaszę gryczaną ugotować osobno
do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po
ugotowaniu soczewicę ucieramy w donicy dodajemy
kaszę gryczaną i trochę smalcu. Dodać
podsmażoną na smalcu cebulę i posiekany
czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko
połączyć dokładnie wymieszać. Ciasto zagniatamy
i wykrawamy skórki. Lepimy pierogi
i gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na
wierzch. Słoninkę kroimy w kosteczkę i smażymy
a następnie polewamy ciepłe pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę