< Wilczyca Aga Strzęciwilk: coś z lubelskiej tradycji:polewki czyli zupy

piątek, 16 września 2011

coś z lubelskiej tradycji:polewki czyli zupy

Skoro juz zaczęłam przeglądać stare przepisy z zeszytów uczelnianych, z czasów gdy wymagano znajomości kuchni regionalnych, warto sięgnąć i rozpocząć wędrówkę kubków smakowych od rodzimego regionu lubelskiego.

Na pierwszy ogień idzie zupa "ZARZUCAJKA"
Składniki:
  •  5-6 ziemniaków,


  •  marchew,
  •  cebula,
  •  0,5 l soku z kiszonej kapusty,
  •  10 dkg słoniny lub boczku,
  •  10 dkg kiszonej kapusty,
  •  2 łyżki mąki,
  •  1l wody,
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki pokrojone w kostkę i starte warzywa
ugotować w wodzie. Do miękkich
dodać kwas i niewielką ilość drobno pokrojonej
kapusty. Stopić słoninę, wyjąć skwarki,
a z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę.
Doprawić zupę i zagotować. Przed podaniem dodać
skwarki.
......................................................

BARSZCZ CZERWONY KWASZONY

  •  1 kg buraków,
  •  3-4 ząbki czosnku,
  •  liść laurowy,
  •  ziele angielskie,


  •  sól,
  •  kawałek suchego chleba razowego

Buraki obrać, pokroić, zalać 3-4 litrami lekko
osolonej wody. Dodać czosnek, liść laurowy,
ziele angielskie oraz chleb. Przykryć i odstawić
w ciepłe miejsce. Po 3 - 4 dniach zebrać
z wierzchu „rozmięknięty” chleb, zamieszać
i odstawić jeszcze na około 5 dni. Zebrać
z wierzchu warstwę, przegotować.
Zlać do butelek lub słoików i gorący zamknąć.
Można przechowywać go ok 8 miesięcy.

Wychodzi z tego pyszny barszcz o niepowtarzalnym smaku
........................................................


ZUPA Z DYNIĄ PO LUBELSKU

Taką zupę, najpyszniejszą na świecie jaką jadłam robiła moja mama. Ja nie potrafię tak doprawić i ucelować ze smakiem jak ona.

  • 1,5 1 mleka,
  • 60-80 dkg dyni,
  •  2-3 łyżki masła,
  •  15 dkg mąki,
  •  jako,
  •  woda,
  •  sól, cukier do smaku

Dynię pokroić w kostkę, usunąć pestki, dodać
masło, skropić wodą i dusić do miękkości,
przetrzeć przez sito. Z mąki, jaja i wody
zagnieść twarde ciasto i zetrzeć na tarce
o grubych otworach. Mleko zagotować, włożyć
zacierki i ugotować. Pod koniec gotowania
włożyć przetartą dynie. Doprawić do smaku.
Można dodać kilka utartych migdałów.


ech....gdzie te smaki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę