Na pierwszy ogień idzie zupa "ZARZUCAJKA"
Składniki:
- 5-6 ziemniaków,
- marchew,
- cebula,
- 0,5 l soku z kiszonej kapusty,
- 10 dkg słoniny lub boczku,
- 10 dkg kiszonej kapusty,
- 2 łyżki mąki,
- 1l wody,
- sól, pieprz
Ziemniaki pokrojone w kostkę i starte warzywa
ugotować w wodzie. Do miękkich
dodać kwas i niewielką ilość drobno pokrojonej
kapusty. Stopić słoninę, wyjąć skwarki,
a z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę.
Doprawić zupę i zagotować. Przed podaniem dodać
skwarki.
......................................................
BARSZCZ CZERWONY KWASZONY
- 1 kg buraków,
- 3-4 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- kawałek suchego chleba razowego
Buraki obrać, pokroić, zalać 3-4 litrami lekko
osolonej wody. Dodać czosnek, liść laurowy,
ziele angielskie oraz chleb. Przykryć i odstawić
w ciepłe miejsce. Po 3 - 4 dniach zebrać
z wierzchu „rozmięknięty” chleb, zamieszać
i odstawić jeszcze na około 5 dni. Zebrać
z wierzchu warstwę, przegotować.
Zlać do butelek lub słoików i gorący zamknąć.
Można przechowywać go ok 8 miesięcy.
Wychodzi z tego pyszny barszcz o niepowtarzalnym smaku
........................................................
ZUPA Z DYNIĄ PO LUBELSKU
Taką zupę, najpyszniejszą na świecie jaką jadłam robiła moja mama. Ja nie potrafię tak doprawić i ucelować ze smakiem jak ona.
- 1,5 1 mleka,
- 60-80 dkg dyni,
- 2-3 łyżki masła,
- 15 dkg mąki,
- jako,
- woda,
- sól, cukier do smaku
Dynię pokroić w kostkę, usunąć pestki, dodać
masło, skropić wodą i dusić do miękkości,
przetrzeć przez sito. Z mąki, jaja i wody
zagnieść twarde ciasto i zetrzeć na tarce
o grubych otworach. Mleko zagotować, włożyć
zacierki i ugotować. Pod koniec gotowania
włożyć przetartą dynie. Doprawić do smaku.
Można dodać kilka utartych migdałów.
ech....gdzie te smaki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę