< Agnieszka Rucińska - moje mniam: szaszłyki serowe z sosem pomidorowym i kolejne ciasto z bananami

piątek, 16 września 2011

szaszłyki serowe z sosem pomidorowym i kolejne ciasto z bananami

Dziś moją propozycją są szaszłyki z serem, a na deser kolejne ciasto z bananami

co nam potrzeba:

  • -40 dkg sera gouda
  • -3 dkg mąki
  • -1 duże jajko
  • -trochę tartej bułki
  • -4 większe pieczarki
  • -8 malutkich pomidorków koktajlowych
  • -połowa strąka zielonej papryki
  • -2 cienkie obgotowane parówki
  • -łyżka tłuszczu
  • -pół szklanki wywaru mięsnego
  • -2 łyżki śmietanki
  • -2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • -2 łyżki ketchupu
  • -szczypta cukru, soli i pieprzu


............................................

 Ser należy pokroić w kostkę 2-3 cm.
Kostki sera obtoczyć w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Aby ser nie rozpuścił się zbyt szybko w czasie smażenia trzeba panierować dwa razy.
Obrać pieczarki, paprykę zieloną pokroić na 2-3 cm kawałki. Parówki pokroić w poprzek na kilka części, umyć pomidorki. Wszystkie składniki nadziewamy na przemian na długą wykałaczkę, zawinąć w folię by nie obeschły.


Zagotować wywar, dodać przecier pomidorowy, ketchup i śmietanę, dokładnie wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Szaszłyki smażymy na patelni, ciągle obracając (ok 5 min). W oddzielnym naczynku podajemy sos pomidorowy. Do tego gotuję ziemniaczki z pietruszką, ewentualnie frytki lub pieczone talarki.


i jeszcze dodam coś na osłodę do kawy


Bananowe ciasto


Ciasto:
  • -5 jajek
  • -3/4 szkl. cukru
  • -1 szkl. mąki
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 czubata łyżka kakao
  • -śmietana 30%

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 żółtku i po trochu cukru ubijając dalej. W trakcie dosypywać mąkę z proszkiem i kakao. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ciasto przez ok 30-40 minut.
Tak powstaje nam coś al'a ciasto wu-zetkowe.


Gdy przestygnie należy przekroić je wzdłuż w poziomie. Spód nasączyć kawą. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem. Wykładamy na ciasto, na wierzch kładziemy pokrojone w plastry banany. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Resztę ubitej śmietany wkładamy w szprycę i dekorujemy wedle uznania.



Wychodzi nam eleganckie ciasto, lekkie z nutą bananową. Szybkie do zrobienia i łatwe. Kiedyś gdy miałam więcej czasu piekłam różne wynalazki,zostały za to przepisy. Niestety...obecnie doba ma za mało godzin i jak już piekę to coś szybkiego i nie musi to być w niedzielę, tylko wystarczy natchnienie do pracy i chęć sprawienia radości na różne sposoby najbliższym, których kocham.

Przepis dodaję do przepisów Bananowy Song
Bananowy song


Życzę wszystkim wilczo-smacznego

9 komentarzy:

  1. Podoba mi się przepis, więc go szybciutko zapisuję;) Z chęcią zjadłabym takie szaszłyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś to przydałoby się mi to ciasto z bananami!

    OdpowiedzUsuń
  3. przeciez to zwykly kopiec kreta...............

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. błąd....w kopcu kreta jest inny przepis na ciasto, ten zaś wykorzystałam z wuzetki.

      Usuń
  4. w opisie zrobienia ciasta biszkoptowego nie umieściła Pani cukru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, już poprawiam. Cukier dosypujemy stopniowo dodając jednocześnie żółtka

      Usuń
  5. a do śmietany przy ubijaniu ile dodajemy cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 płaska łyżka wystarczy (chyba, że ktoś woli bardziej słodko), bo banany dają dużo słodyczy

      Usuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę