Nie wiem czy pamiętacie jak kilkanaście wpisów temu robiliśmy ciasto kremowe z przepisu Janeczki. Było przepyszne.Jakiś czas temu samo ciasto z tego przepisu zaczęłam próbować w różnych wariantach.
Janeczko ! uwielbiam Twoje przepisy, a to ciasto robię już chyba w czwartej postaci.
1.kremówka Janeczki
2. rożki z kapustą
3. rurki serowe
4.kopertki z pieczarkami- te dzisiejsze coś
Tak więc droga Janeczko wykorzystuję Twój przepis i odkrywam dzięki Tobie bez przerwy.
Następny pomysł z tego przepisu to paluszki słone z kminkiem (takie do piwa) i przyznam się szczerze, że zrobiłabym dziś ale wstyd, bo nie miałam kminku w domu. Obiecuję, że nadrobię.
Przypomnę przepis na ciasto:
- 2,5 szkl mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 250g tłuszczu
- 4 łyżki śmietany
- trochę soli
Jednak tym razem nie robiłam już słodkiej masy. Kupiłam półtorej kilo pieczarek ( przecenionych bo drobnych, ale i tak do przeróbki). Wymyłam je, pokroiłam drobno i udusiłam. Gdy przestygły dodałam ciutkę bułki tartej i surowe jajko z garścią
koperku siekanego. W ten sposób powstał taki niby farsz do ciasta.
Ciasto rozwałkowałam na stolnicy i pokroiłam w kwadraty (kształty wedle uznania), w każdy z nich układałam farsz i zamykałam jak kopertki. Potem piekłam w piekarniku. Powstały ....hmmmmm....no nie wiem jak nazwać......kopertki?
kruche rewelacyjne słone ciasteczka z pieczarkami, które jutro podam do barszczyku czerwonego.
Wiadomo, że w obecnych czasach każdy liczy się z groszem (przynajmniej ja staram się być ekonomiczna). Wymyśliłam więc na jutrzejszy obiadek kilka kulinarnych trików, które zafascynują gości. Dziś podam menu - jako pomysły, z rana zrobię fotki po udekorowaniu,bo już jadełko gotowe, a potem wstawię przepisy jak już odsapnę.
Się na jutro przygotowało:
- -barszczyk czerwony z kopertkami z farszem pieczarkowym
- -kolorowe roladki paprykowe (natchnienie dała mi Nemi)
- -gniazdka ogórkowe
- -pomidory faszerowane ( kontynuując pomysł Nemi)
- -roladki z kapustą
- -kurczak z bananami
ROŻKI BANANOWE
to wyborny słodki przysmak i nieoklepany jak inne ciasta. Myślałam co upiec na słodko. Sernik odpada, bo to ciągle każdy jada, kruche też teraz na topie bo jest dużo owoców i łatwo się robi. W dysku twardym mojej głowiny przypomniałam sobie o tych rożkach:
- -5 bananów
- -25 dkg mąki
- -25 dkg cukru
- -15 dkg masła
- -garść łuskanych orzechów
- -2 jajka
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -2 łyżki cukru pudru
Banany rozgniatamy widelcem,dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Z przygotowanej porcji masła odkładam 2 łyżki, a resztę ucieram z cukrem i jajkami. Orzechy ścieram drobno i dodaję do masy maślanej. Potem cała tą masę łączę z ciastem bananowym i dokładnie wyrabiam. Blachę smaruję reszta masła i wykładam na nią ciasto.
Piekę 25 minut w 200 stopniach.
Upieczone ciasto kroję na kwadraty, a potem w trójkąty i lekko oprószam cukrem pudrem.
Do tego lampka słodkiego białego wina i...... niebo w gębie
To tyle na dziś. Dzień pełen wrażeń, po pracy lubelskie stare miasto wołało na dalsze podziwianie sztuk kulinarnych, potem spacer do domu z rodzinką i ADHD kuchenne z uśmiechem na twarzy i dobrą muzyką. Teraz czas wtulić się w podusię podpartą ramieniem mojego Szczęścia i wtedy mam już odlot, bo nic więcej mi nie trzeba.
Dobranoc
Świetne pomysły, warte zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje przepisy wykorzystujesz w swojej kuchni. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJaneczko. Nigdy nie robiłam przetworów aż z tylu warzyw, podejrzałam u Ciebie i cieszę się, że pokazałaś tyle możliwości. Poza tym to Twoje ciasto super można robić do niektórych dań zamiast ciasta ptysiowego, które jest bardziej czasochłonne. Dziękuję Ci bardzo. Mam nadzieję, że i inni jak poczytają u Ciebie to też wiele nowości dostrzegą. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńHohoho, ależ u Ciebie smakowicie:) Wpraszam się na takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńNemi zapraszam, sprawdzisz czy dobry farsz zrobiłam z Twojego przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńbardzo u Ciebie smacznie i apetycznie a oprócz tego dużo pozytywnej energii, az miło :)
pozdrawiam serdecznie i dzieki za odwiedzinki ;)
Ula
Podobają mi się te rożki :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem ,że wykorzystam Twój przepis na ciasto - kopertki z pieczarkami . Pozdrawiam , Twoje przepisy są bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńDziś przymierzam się do zrobienia ciasta według Twojego przepisu , ale mam mały dylemat. Czy tłuszcz powinnam wyjąć wcześniej z lodówki , czy wręcz odwrotnie? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCześć Ula. Powiem Ci szczerze, że akurat w tym przypadku nie ma różnicy czy tłuszcz będzie schłodzony. Może tylko lepiej się zagniatać gdy jest luźniejszy. Potem i tak wszystko się chłodzi. Życzę smacznego
UsuńOk , jutro będę próbować (czekałam na odp.), bo mam pieczarki i trzeba coś z nimi zrobić.Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wreszcie ciasto według Twojego przepisu.Niedługo pochwale się tym co mi wyszło. Ale przyznam ,że miałam problem z ciastem , podczas wałkowania robiło mi się lepkie. Czy jest na to jakaś rada? W lodówce trzymałam ponad 30 min.A piekłam w 200 stopniach C. do zrumienienia . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTe ciasto takie jest, można podsypać minimalnie mąki ale ostrożnie by potem nie były zbyt twarde. Dobrym sposobem jest rozwałkowywać na folii i przykryć folią, wałek wtedy elegancko zrobi co trzeba
UsuńDzięki , następnym razem tak zrobię , a teraz trochę się namęczyłam :)
OdpowiedzUsuńAle udało się , było smaczne.