< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Roladki z kapustą

środa, 14 września 2011

Roladki z kapustą

ciąg dalszy niedzielnego menu:


Pomysł podejrzany dobrych kilka lat temu (nawet nie pamiętam u kogo),a teraz znaleziony w zakurzonym zeszycie. Proste i efektowne:
  • -Ok 40 dkg mąki
  • -2 jajka
  • -1/2 łyżeczki soli
  • -3 łyżki masła
  • -grubszy plaster przerosniętego boczku
  • -cebula
  • -kilka goździków
  • -kulki jałowca
  • -20 dkg kiszonej kapusty

⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰

I do dzieła!


Z mąki, jajek, soli, 2 łyżek masła i ok 3 łyżek wody należy zagnieść gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na 30 minut.




W tym czasie na patelni trzeba wysmażyć pokrojony w kostkę boczek. Cebulę obrać i naszpikować goździkami, a jagody jałowca rozgnieść. Kapustę przełożyć do garnka, dodać rozgnieciony jałowiec położyć na tym główkę cebuli z goździkami. Dolać ok 1.3 l wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, po czym wyjąć cebulę.Można dodać też grzyby do smaku lub zrobić farsz z samymi grzybami




Ciasto rozwałkować na kuchennej serwecie na kształt prostokąta. Na cieście rozłożyć farsz z kapusty i na serwecie zwinąć w rulon wzdłuż w roladę, okręcając jednocześnie serwetą by łatwiej było uformować całość. Po zdjęciu serwety kroimy roladę na części (porcje).




Naczynie żaroodporne wysmarować ułożyć roladki, dolać ciutkę wody, tak na wys. 3 cm naczynia. Przykryć pokrywą i wstawić na pół godziny do piekarnika w 200 stopni. Ok 10 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę i zapiec.



Roladki z kapustą znakomicie smakują z kuflem dobrego piwa (ja oczywiście polecam lubelską Perłę)

Myślę, że te roladki z ciasta faszerowane aromatyczną kapustą z pewnością mogą śmiało konkurować z roladkami mięsnymi.


Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie odwiedziny i komentarze

7 komentarzy:

  1. takie mini-kapuśniaczki :) a kapuśniaczkom w żadnej formie się nie oprę!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem smaczny pomysł:) Z farszem zawsze można pokombinować, co nie? Ładnie na zdjęciu wygląda.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis to zupełna dla mnie nowość, ale jako, ze uwielbiam kapustę we wszelakiej postaci, to wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo pomysłowo i bardzo smakowicie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, z piwem muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kapuśniaczki w cieście drożdżowym, ten przepis też wypróbuje, bo wyglądają smakowicie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę