Pomysł podejrzany dobrych kilka lat temu (nawet nie pamiętam u kogo),a teraz znaleziony w zakurzonym zeszycie. Proste i efektowne:
- -Ok 40 dkg mąki
- -2 jajka
- -1/2 łyżeczki soli
- -3 łyżki masła
- -grubszy plaster przerosniętego boczku
- -cebula
- -kilka goździków
- -kulki jałowca
- -20 dkg kiszonej kapusty
⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰⋰⋰✬⋰⋰ ⋰⋰✬⋰⋰⋰
I do dzieła!
Z mąki, jajek, soli, 2 łyżek masła i ok 3 łyżek wody należy zagnieść gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na 30 minut.
W tym czasie na patelni trzeba wysmażyć pokrojony w kostkę boczek. Cebulę obrać i naszpikować goździkami, a jagody jałowca rozgnieść. Kapustę przełożyć do garnka, dodać rozgnieciony jałowiec położyć na tym główkę cebuli z goździkami. Dolać ok 1.3 l wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, po czym wyjąć cebulę.Można dodać też grzyby do smaku lub zrobić farsz z samymi grzybami
Ciasto rozwałkować na kuchennej serwecie na kształt prostokąta. Na cieście rozłożyć farsz z kapusty i na serwecie zwinąć w rulon wzdłuż w roladę, okręcając jednocześnie serwetą by łatwiej było uformować całość. Po zdjęciu serwety kroimy roladę na części (porcje).
Naczynie żaroodporne wysmarować ułożyć roladki, dolać ciutkę wody, tak na wys. 3 cm naczynia. Przykryć pokrywą i wstawić na pół godziny do piekarnika w 200 stopni. Ok 10 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę i zapiec.
Roladki z kapustą znakomicie smakują z kuflem dobrego piwa (ja oczywiście polecam lubelską Perłę)
Myślę, że te roladki z ciasta faszerowane aromatyczną kapustą z pewnością mogą śmiało konkurować z roladkami mięsnymi.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie odwiedziny i komentarze
takie mini-kapuśniaczki :) a kapuśniaczkom w żadnej formie się nie oprę!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCałkiem smaczny pomysł:) Z farszem zawsze można pokombinować, co nie? Ładnie na zdjęciu wygląda.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia:)
Ten przepis to zupełna dla mnie nowość, ale jako, ze uwielbiam kapustę we wszelakiej postaci, to wypróbuję!
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowo i bardzo smakowicie, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńO tak, z piwem muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam kapuśniaczki w cieście drożdżowym, ten przepis też wypróbuje, bo wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam