< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Kurczak z bananami-namiętna perwersja

czwartek, 15 września 2011

Kurczak z bananami-namiętna perwersja

i ostatnia pozycja z niedzielnego menu

..............KURCZAK Z BANANAMI..........

Bardzo proste danie w przygotowaniu, niedrogie i extra efektowne

  • -Filety z piersi kurczaka (zależy na ile osób-załóżmy, że na 4)
  • -3 łyżki oleju
  • -2 łyżki margaryny
  • -4 banany
  • -2 łyżki mąki
  • -1 łyżka curry
  • -ocet winny (ja daję sok z cytryny)
  • -1/2 szkl rosołku
  • -1/2 szkl śmietany
  • -sól, pieprz
  • -szczypta cukru
  • -2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

Filety należy umyć, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na łyżce oleju.
Naczynie do zapiekania nasmarować margaryną. Banany obieramy, 3 kroimy na plastry, czwarty należy przekroić wzdłuż na cztery części.Mięso układamy w naczyniu przekładając plasterkami banana, zaś przekrojone części wzdłuż układamy na wierzchu. W rondelku trzeba rozgrzać resztę oleju, dodać mąkę i curry, przesmażyć. Następnie dodajemy ocet winny (sok z cytryny), bulion,śmietanę, sól i pieprz z cukrem. Gotujemy całość 4 minutki mieszając. Potem zalewamy mięso i banany. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 200 stopniach. Gdy juz gotowe posypać szczypiorkiem.

Oczywiście moje banan -koko dopisuję do BANANOWEGO SONGU


Ja do mięsa podałam ryż na sypko ugotowany z curry i kurkumą co nadało kolor oraz surówki.
A ze szczypiorku zrobiłam warkoczyki. Całość zaskakuje smakiem i rozpływa się w ustach a podniebienie szaleje z rozkoszy
No i tak właśnie przyjęłam gości w zeszłą niedzielę. W ten weekend spokojnie i rodzinnie. Idziemy do cyrku !!!!!!

serdecznie dziękuję za odwiedziny...każde.....i miłe słowa. Bardzo się cieszę, że korzystacie i że te wynalazki podsuwają Wam nowe pomysły

pozdrawiam serdecznie

10 komentarzy:

  1. O! Takiej wariacji kulinarnej jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ się u Ciebie zmieniło-powiało jesienią i tak jakoś wyjaśniało:) Przepis jak zwykle mnie zaskoczył- muszę spróbować. Wypróbowałam już Twoje przepisy np. na kryszę z kaszą i muszę przyznać, że żadnych kłopotów nie miałąm z przyrządeniem a smak był niezapomniany;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkie przepisy przetestowane mam na sobie (zwłaszcza gdy wymyślam) i na bliskich odważnych. Każdy przeżył i nawet smakowało. Cieszę się, że Krysza się sprawdziła. Staram się pisać jasno i zrozumiale krok po kroku. Sama wolę takie przepisy gdy czytam na innych stronach. Jesień, jesień....bardzo lubię tę porę roku, jest w niej tyle sentymentu i zamyślenia. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To wygląda bardzo apetycznie! Ryż z przyprawami jak najbardziej;)
    No to będzie cyrk... w weekend.
    Bardzo serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis - może się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Wilczyco,
    właśnie skończyłem jeść kurczaka z bananami.
    Bardzo fajny pomysł. Szkoda tylko, że tradycjonaliści nawet nie zechcą przez chwilę zatrzymać się nad smakiem, aromatem i kolorem potrawy.
    Zjedli wszystko ale nie przechodzi im przez gardło, że jest to wyśmienite.
    Ich największą innowacją jest kurczak na butelce.
    Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję za przepis.
    Piotr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że skusiłeś się na to danie, bo jest wyjątkowe. Nie przepadam za kurczakiem na butelce, wole piec po swojemu czyli po staremu. Serdecznie się polecam i dziękuję

      Usuń
  7. Co to jest rosołek? Nie jestem zbyt dobrą kucharką, bo mam dopiero 16 lat, ale chciałam coś zrobić dla Mamy, a ten przepis wydaje się idealny lecz mam problem z tym rosołkiem..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rosół czy bulion to wywar warzywny lub mięsny. Gotujesz warzywa lub mięso, a woda, która z nich zostaje to rosołek lub bulion

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy przepis tyle że zdjęcie i przepis jest z KOLEKCJI DOBREJ KUCHNI z końca XX wieku.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę