..............KURCZAK Z BANANAMI..........
Bardzo proste danie w przygotowaniu, niedrogie i extra efektowne
- -Filety z piersi kurczaka (zależy na ile osób-załóżmy, że na 4)
- -3 łyżki oleju
- -2 łyżki margaryny
- -4 banany
- -2 łyżki mąki
- -1 łyżka curry
- -ocet winny (ja daję sok z cytryny)
- -1/2 szkl rosołku
- -1/2 szkl śmietany
- -sól, pieprz
- -szczypta cukru
- -2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
Filety należy umyć, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na łyżce oleju.
Naczynie do zapiekania nasmarować margaryną. Banany obieramy, 3 kroimy na plastry, czwarty należy przekroić wzdłuż na cztery części.Mięso układamy w naczyniu przekładając plasterkami banana, zaś przekrojone części wzdłuż układamy na wierzchu. W rondelku trzeba rozgrzać resztę oleju, dodać mąkę i curry, przesmażyć. Następnie dodajemy ocet winny (sok z cytryny), bulion,śmietanę, sól i pieprz z cukrem. Gotujemy całość 4 minutki mieszając. Potem zalewamy mięso i banany. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 200 stopniach. Gdy juz gotowe posypać szczypiorkiem.
Oczywiście moje banan -koko dopisuję do BANANOWEGO SONGU
Ja do mięsa podałam ryż na sypko ugotowany z curry i kurkumą co nadało kolor oraz surówki.
A ze szczypiorku zrobiłam warkoczyki. Całość zaskakuje smakiem i rozpływa się w ustach a podniebienie szaleje z rozkoszy
No i tak właśnie przyjęłam gości w zeszłą niedzielę. W ten weekend spokojnie i rodzinnie. Idziemy do cyrku !!!!!!
serdecznie dziękuję za odwiedziny...każde.....i miłe słowa. Bardzo się cieszę, że korzystacie i że te wynalazki podsuwają Wam nowe pomysły
pozdrawiam serdecznie
O! Takiej wariacji kulinarnej jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńAleż się u Ciebie zmieniło-powiało jesienią i tak jakoś wyjaśniało:) Przepis jak zwykle mnie zaskoczył- muszę spróbować. Wypróbowałam już Twoje przepisy np. na kryszę z kaszą i muszę przyznać, że żadnych kłopotów nie miałąm z przyrządeniem a smak był niezapomniany;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wszystkie przepisy przetestowane mam na sobie (zwłaszcza gdy wymyślam) i na bliskich odważnych. Każdy przeżył i nawet smakowało. Cieszę się, że Krysza się sprawdziła. Staram się pisać jasno i zrozumiale krok po kroku. Sama wolę takie przepisy gdy czytam na innych stronach. Jesień, jesień....bardzo lubię tę porę roku, jest w niej tyle sentymentu i zamyślenia. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda bardzo apetycznie! Ryż z przyprawami jak najbardziej;)
OdpowiedzUsuńNo to będzie cyrk... w weekend.
Bardzo serdecznie pozdrawiam.
ciekawy przepis - może się skuszę
OdpowiedzUsuńWitaj Wilczyco,
OdpowiedzUsuńwłaśnie skończyłem jeść kurczaka z bananami.
Bardzo fajny pomysł. Szkoda tylko, że tradycjonaliści nawet nie zechcą przez chwilę zatrzymać się nad smakiem, aromatem i kolorem potrawy.
Zjedli wszystko ale nie przechodzi im przez gardło, że jest to wyśmienite.
Ich największą innowacją jest kurczak na butelce.
Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Piotr
Bardzo mi miło, że skusiłeś się na to danie, bo jest wyjątkowe. Nie przepadam za kurczakiem na butelce, wole piec po swojemu czyli po staremu. Serdecznie się polecam i dziękuję
UsuńCo to jest rosołek? Nie jestem zbyt dobrą kucharką, bo mam dopiero 16 lat, ale chciałam coś zrobić dla Mamy, a ten przepis wydaje się idealny lecz mam problem z tym rosołkiem..
OdpowiedzUsuńrosół czy bulion to wywar warzywny lub mięsny. Gotujesz warzywa lub mięso, a woda, która z nich zostaje to rosołek lub bulion
UsuńBardzo ciekawy przepis tyle że zdjęcie i przepis jest z KOLEKCJI DOBREJ KUCHNI z końca XX wieku.
OdpowiedzUsuń