tam znalazłam pomysł na faszerowaną paprykę. Pomyślałam, że i ja coś popaprykuję. Miałam zrobić taką jak Nemi, ale jakoś wyszło inaczej. Za to farsz z papryczek Nemi wykorzystałam w pomidorkach.
ale po kolei...
POMIDORY FASZEROWANE
Farsz Nemi:
- Kulka mozzarelli
- Kuskus - na oko
- Bulion warzywny (ok. 1/3 szklanki)
- Warzywa (ogórek świeży, pomidory -ja wykorzystałam środek pomidora co ma być do faszerowania), oliwki, rzodkiewka, papryczka chilli)
- Kilka pomidorów/przecier pomidorowy lub gotowy sos w kartonie
- Przyprawy (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz, harrisa)
- 1/2 cytryny
Pomidory, oliwki, rzodkiewkę, papryczkę chilli, ogórka kroimy. Część pomidorów odkładamy i przygotowujemy z nich sos. Gotowy przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do kaszy dodajemy warzywa, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pomidory jednakowej wielkości umyłam i ścięłam kapelusiki. Wydrążyłam środek który wykorzystałam do farszu. Do wnętrza warzywa włożyłam farsz i poukładałam w naczyniu do zapiekania nasmarowanym tłuszczykiem. Wszystko włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. na ok. 25 minut. Trzeba pilnować bo pomidory szybko pękają i samemu wyczuć sobie ile czasu zapiekać. Chwilkę przed końcem ułożyłam po plasterku sera żółtego na wierzch i zamknęłam kapelusikami.
I tyle gimnastyki a ile smaku!!!!!
A teraz czas na papryczkowe roladki
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 10 dkg anchois ( ja dałam mięso z makreli wędzonej)
- 10 dkg sera żółtego tartego ( ostrzejszy w smaku)
- 1 łyżka oleju
Paprykę należy umyć i wysuszyć. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni, po czym wstawić papryki i opiekać ok. 5 minut. Następnie zdjąć skórkę, usunąć gniazdaa z nasionkami i przeciąć wzdłuż na 4 części.
Na każdej cząstce papryki ułożyć mięso makreli, posypać serem i natką pietruszki. Plastry papryki należy zwinąć jak zrazy.
Naczynie do zapiekania nasmarować olejem, ułożyć roladki paprykowe i posypać pozostałym żółtym tartym serem i natką pietruszki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok 10 minut.
Efekt widać na zdjęciu. Polecam gorąco. Moi goście byli bardzo miło zaskoczeni i przyznali, że takich wynalazków jeszcze nie jedli. Nemi, Twój farsz bardzo smakował w pomidorkach.
no i oczywiście wpisuję się do akcji
Życzę wszystkim smacznego eksperymentowania i degustacji. Pozdrawiam :)
Jesteś niezmordowana, tyloma przepisami częstujesz, ze nie nadążam z wybieraniem!
OdpowiedzUsuńbo teraz wstawiam to co przygotowałam na wczoraj gościowato. Częstuj się do woli Danielko
OdpowiedzUsuńu Ciebie zawsze można zjeść coś smacznego :)
OdpowiedzUsuńi wartego wypróbowania!
pozdrawiam serdecznie
Ula :)
Jest mi niesamowicie miło, że skorzystałaś z przepisu:) Mam nadzieje, że smakowało:) Twój przepis na roladki mnie zauroczył! Muszę wypróbować;) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńNemi, smakowało to mało powiedziane!!!! one zniknęły w jeden moment!!! pyszny ten Twój farsz!!! dziękuję
OdpowiedzUsuń