< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Pomidory faszerowane i roladki paprykowe

poniedziałek, 12 września 2011

Pomidory faszerowane i roladki paprykowe

Szukając pomysłu na niedzielne jadło, zajrzałam do Nemi

tam znalazłam pomysł na faszerowaną paprykę. Pomyślałam, że i ja coś popaprykuję. Miałam zrobić taką jak Nemi, ale jakoś wyszło inaczej. Za to farsz z papryczek Nemi wykorzystałam w pomidorkach.
ale po kolei...
POMIDORY FASZEROWANE

Farsz Nemi:
  • Kulka mozzarelli
  • Kuskus - na oko
  • Bulion warzywny (ok. 1/3 szklanki)
  • Warzywa (ogórek świeży, pomidory -ja wykorzystałam środek pomidora co ma być do faszerowania), oliwki, rzodkiewka, papryczka chilli)
  • Kilka pomidorów/przecier pomidorowy lub gotowy sos w kartonie
  • Przyprawy (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz, harrisa)
  • 1/2 cytryny
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem, ok. centymetr nad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.


Pomidory, oliwki, rzodkiewkę, papryczkę chilli, ogórka kroimy. Część pomidorów odkładamy i przygotowujemy z nich sos. Gotowy przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do kaszy dodajemy warzywa, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pomidory jednakowej wielkości umyłam i ścięłam kapelusiki. Wydrążyłam środek który wykorzystałam do farszu. Do wnętrza warzywa włożyłam farsz i poukładałam w naczyniu do zapiekania nasmarowanym tłuszczykiem. Wszystko włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. na ok. 25 minut. Trzeba pilnować bo pomidory szybko pękają i samemu wyczuć sobie ile czasu zapiekać. Chwilkę przed końcem ułożyłam po plasterku sera żółtego na wierzch i zamknęłam kapelusikami.
I tyle gimnastyki a ile smaku!!!!!



A teraz czas na papryczkowe roladki


  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10 dkg anchois ( ja dałam mięso z makreli wędzonej)
  • 10 dkg sera żółtego tartego ( ostrzejszy w smaku)
  • 1 łyżka oleju

Paprykę należy umyć i wysuszyć. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni, po czym wstawić papryki i opiekać ok. 5 minut. Następnie zdjąć skórkę, usunąć gniazdaa z nasionkami i przeciąć wzdłuż na 4 części.
Na każdej cząstce papryki ułożyć mięso makreli, posypać serem i natką pietruszki. Plastry papryki należy zwinąć jak zrazy.


Naczynie do zapiekania nasmarować olejem, ułożyć roladki paprykowe i posypać pozostałym żółtym tartym serem i natką pietruszki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok 10 minut.
Efekt widać na zdjęciu. Polecam gorąco. Moi goście byli bardzo miło zaskoczeni i przyznali, że takich wynalazków jeszcze nie jedli. Nemi, Twój farsz bardzo smakował w pomidorkach.

no i oczywiście wpisuję się do akcji
Paprykujemy 2

Życzę wszystkim smacznego eksperymentowania i degustacji. Pozdrawiam :)

5 komentarzy:

  1. Jesteś niezmordowana, tyloma przepisami częstujesz, ze nie nadążam z wybieraniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. bo teraz wstawiam to co przygotowałam na wczoraj gościowato. Częstuj się do woli Danielko

    OdpowiedzUsuń
  3. u Ciebie zawsze można zjeść coś smacznego :)
    i wartego wypróbowania!

    pozdrawiam serdecznie
    Ula :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest mi niesamowicie miło, że skorzystałaś z przepisu:) Mam nadzieje, że smakowało:) Twój przepis na roladki mnie zauroczył! Muszę wypróbować;) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nemi, smakowało to mało powiedziane!!!! one zniknęły w jeden moment!!! pyszny ten Twój farsz!!! dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę