Z tego co wiem i jak mnie uczono herbatę podaje się w filiżance szerokiej, płaskiej bardziej, z cienkiej porcelany. Nie trzeba być fachowcem i wystarczy wziąć na logikę, by domysleć się, że
aromat w takiej filiżance łatwo sie unosi do nozdrzy, zaś koneser rozkoszuje się zapachem herbaty w pierwszym względzie. Kształt naczynia powoduje, ze napar stosunkowo szybko stygnie -
a herbatę pije się raczej ciepłą niz gorącą.
Herbatę po angielsku z mlekiem (mylona z bawarką)podaje się w szerokiej filiżance z grubszego szkła.
ostatnia filiżanka na zdjęciu jest do kawy ale goście zazwyczaj sami sobie wybierają w czym chcą wypić herbatę czy kawę.
Aromat i smak zależy oczywiście od rodzaju herbaty i sposobu parzenia co nie ulega wątpliwości.
KAWA
kawa powinna być podana w filiżance węższej i wyższej, porcelana nieco grubsza. Kawę pije się raczej bardzo ciepłą niż letnią. Jest wiele sposobów parzenia kawy i też wtedy podaje się ją w różnych szkłach ale nie będę już zagłębiać się w ten klimat.
Temat ten wynikł dziś w czasie rozmowy z koleżanką gdy oglądała filiżanki na półce i muszę przyznać, że dla wielu osób jest to problem w czym podać gościom kawę czy herbatę chcąc pokazać swoje porcelanki.
Wyjaśniam również pojęcie fajansu dla wątpiących:
Fajans to rodzaj ceramiki także i kuchennej, a w tym także filiżanek i kubków
Jedno i drugie dopuszczalne jest w kubku, ale tylko w domu i tylko rano.
Taaaaa....czego by się tu napić....
P.S
Oświadczam, że moja wnuczka na zdjęciach tu wstawianych nie jest dzieckiem Trilli zamieszczającej tu komentarze. Nie miałam pojęcia, że z tą kobietą jest coś nie tegez