Myślę, że przepis na takie słodkości każdy zna BYNAJMNIEJ NIE JEST TO SKUBANIEC ale może potem wstawię jak wrócę.
Zapraszam więc na kawę , herbatkę i ciacho
Poznaję też tajniki robienia kawy, wychodzi jak wychodzi z tymi dekoracjami ale jest.
I jest sobota !!!! jest impreza !!!!!
a teraz obiecany przepis tzw. PLEŚNIAK:
Ciasto
-4 jaja (oddzielić żółtka od białek)
-250g margaryny
-3 szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-zapach arak lub rum
dżem lub owoce
Mąkę zagniatamy z żółtkami, dodajemy posiekaną margarynę, proszek i cukier. Zagniatamy ciasto. Gdy już jest gładziutkie dzielimy je na 3 części. Pierwszą należy rozwałkować na blachę i ułożyć na niej owoce lub wysmarować dżemem.
Drugą porcję zagniatamy dalej z dodatkiem kakao i zapachu. Na chwilę wkładamy do zamrażarki by margaryna w cieście stężała dokładnie i tę ciemną porcję ścieramy na tartce na ciasto z owocami. Trzecią porcję chłodzimy w lodówce. Ubijamy pianę z białek z łyżką cukru. Rozsmarowujemy ją na ciemnej warstwie ciasta, a na wierzch ścieramy trzecią część pozostałej porcji. Więc warstwy są : jasna+owoce+ciemna+piana+jasna. Pieczemy w 180 'C ok 1 godzinki. To ciasto powinno robić się ze śliwkami głównie lub powidłami, ja robię z różnymi owocami.
to tyle, mam nadzieję, że posmakuje.
Niezła filiżanka i reklama liptona ;-)
OdpowiedzUsuńfiliżanka to takie fajansidło z poniewierki, zaś lipton...hmm...lubi moje Szczęście, ja wolę herbatę z dużą ilością bergamotki
OdpowiedzUsuńcoś mi się zdaje że w życiu takiego fajansidła za 75 zł w ręce nie trzymałaś
OdpowiedzUsuńpiłam herbatę i kawę w fajansidle za 300 zł, porcelana jak ta lala... i nie czuję różnicy w cenie hi, hi. A ty usta w takich za 75 zł moczysz ? taniocha fajansidło. Dlatego z poniewierki jak pisałam. Nie podaję nikomu, ani sama nie pijam w słoikach.
OdpowiedzUsuńwczoraj wypróbowałam, wyśmienity....w sam raz do kawki w pracy :)dodałam świeżych śliwek wegierek a i przyznaję się do bicia ciastko podzieliłam tylko na dwie części z braku czasu :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
skubaniec jest przepyszny. Witam w moich progach i zapraszam
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń