< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Tiramisu

piątek, 29 lipca 2011

Tiramisu

Podobno Włosi jedzą Tiramisu mocno schłodzone i zwykle rano do ulubionej kawy espresso.
ciasto
5 jajek (rozdzielić)
130 g miałkiego cukru ( ja dodaję cukier puder)
140g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nagrzać piekarnik do 180 stopni, formę natłuścić i posypać mąką.
Białka ubić na sztywno z połową porcji cukru, zaś żółtka z drugą połową.Potem to wszystko wymieszać delikatnie razem z mąką i proszkiem do pieczenia.
Wylać na formę i piec ok 35 min. aż będzie złocisty kolor. Wystudzić i przekroić na 2 części. Dolną część nasączam kawą mocną,przełożyć masą, każdą warstwę posypać kakao. Dekoracja wedle uznania.

propozycja masy:
serek mascarpone ubity i wymieszany z przygotowaną pianą z białek z cukrem




Ciasto można też fantazyjnie przełożyć biszkoptami nasączonymi kawą.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
I POZDRAWIAM

13 komentarzy:

  1. anek22445@wp.pl8 sierpnia 2011 20:59

    Kurzce ale super przepisy ! Polecam wszystkim , proszę o więcej i pozdrawiam :)- anka

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z 3 "ciast" które robię i zjadam sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam.....
    Kawa i takie pyszności z rana :)
    Aż mordka mi się uśmiecha, muszę się do Włoch przeprowadzić ;)
    P.S. Czemu Twoje pyszności nie pokazują się na blogerze ?? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mnie teraz zmartwiłeś....nie widać zdjęć?

      Usuń
  5. Aga!a ta beza do tego to taka poprostu bezowa/klasyczna/?Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, taka normalna, bezowa, można też ułożyć małe beziki

      Usuń
  6. Aga,wsciekne się nie mogę wjsc na Twój blog!Ogladnac mogę tylko strone gdzie składasz zyczenia na ostatnie swieta i ciagle dostaje wiadomość,ze kopiuje Twoje prace!!!Co to jest za cholerstwo!!!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, mój adres mailowy to aga23034@gmail.com.
      Jakby co na dole strony jest gotowy formularz do wysłania na pocztę
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Aga,upieczone i jutro tylko krem.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiony,wyglada smakowicie,podaj E-mail to wysle zdjecie.Pozdrawiam z pieknego San Diego Ca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matusiu, aż San Diego? super! mój adres aga23034@gmail.com

      Usuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę