ciasto
5 jajek (rozdzielić)
130 g miałkiego cukru ( ja dodaję cukier puder)
140g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, formę natłuścić i posypać mąką.
Białka ubić na sztywno z połową porcji cukru, zaś żółtka z drugą połową.Potem to wszystko wymieszać delikatnie razem z mąką i proszkiem do pieczenia.
Wylać na formę i piec ok 35 min. aż będzie złocisty kolor. Wystudzić i przekroić na 2 części. Dolną część nasączam kawą mocną,przełożyć masą, każdą warstwę posypać kakao. Dekoracja wedle uznania.
propozycja masy:
serek mascarpone ubity i wymieszany z przygotowaną pianą z białek z cukrem
Ciasto można też fantazyjnie przełożyć biszkoptami nasączonymi kawą.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
I POZDRAWIAM
Kurzce ale super przepisy ! Polecam wszystkim , proszę o więcej i pozdrawiam :)- anka
OdpowiedzUsuńdziękuję i również pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJedno z 3 "ciast" które robię i zjadam sama :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam.....
OdpowiedzUsuńKawa i takie pyszności z rana :)
Aż mordka mi się uśmiecha, muszę się do Włoch przeprowadzić ;)
P.S. Czemu Twoje pyszności nie pokazują się na blogerze ?? :(
to mnie teraz zmartwiłeś....nie widać zdjęć?
Usuńpychotka! :-)
OdpowiedzUsuńAga!a ta beza do tego to taka poprostu bezowa/klasyczna/?Ewa
OdpowiedzUsuńtak, taka normalna, bezowa, można też ułożyć małe beziki
UsuńAga,wsciekne się nie mogę wjsc na Twój blog!Ogladnac mogę tylko strone gdzie składasz zyczenia na ostatnie swieta i ciagle dostaje wiadomość,ze kopiuje Twoje prace!!!Co to jest za cholerstwo!!!!Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńEwa, mój adres mailowy to aga23034@gmail.com.
UsuńJakby co na dole strony jest gotowy formularz do wysłania na pocztę
Pozdrawiam
Aga,upieczone i jutro tylko krem.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńZrobiony,wyglada smakowicie,podaj E-mail to wysle zdjecie.Pozdrawiam z pieknego San Diego Ca.
OdpowiedzUsuńO matusiu, aż San Diego? super! mój adres aga23034@gmail.com
Usuń