< Wilczyca Aga Strzęciwilk: Hreczanyki- kuchnia podkarpacka w Lublinie

sobota, 24 września 2011

Hreczanyki- kuchnia podkarpacka w Lublinie

Hreczanyki to pyszne danie kuchni kresowej, które jest popularne na Podkarpaciu. Za tą ciekawą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa, grzybów i kaszy gryczanej, podawane z sosem śmietanowo-grzybowym. Połączenie orzechowego smaku kaszy gryczanej z resztą składników dało bardzo smakowity efekt.

a co nam potrzeba:

  • 600g mielonej łopatki wieprzowej
  • 200g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 150g czerstwej bułki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 sztuk suszonych grzybów
  • 150g bułki tartej
  • 300ml oleju
  • 80ml śmietany kremówki
  • zasmażka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz


Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną. Kiedy ostygną, wyjąć je z wywaru i pokroić na małe kawałki. Wywaru nie wylewamy ponieważ będzie jeszcze potrzebny.
Kaszę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku (polecam dodać do niego 2-3 suszone grzyby).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku i zmielić w maszynce do mielenia.
Mięso wyrobić z jajkami, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać zmieloną bułkę, zeszkloną cebulę, drobno pokrojony czosnek, kaszę gryczaną i pokrojone grzyby. Dokładnie wymieszać.
Z masy formować małe kuleczki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Sos: zagotować wywar z grzybów, dodać śmietanę, zasmażkę i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać kulki mięsne.

pychota


Hreczanyki podkarpackie z widokiem na część Lublina

1 komentarz:

  1. Ale fajny przepis! Same tradycyjne smaki :) przepadam za mielonymi - własnej roboty oczywiście :) a Twój przepis to taka fajna alternatywa dla mielonych ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę