a co nam potrzeba:
- 600g mielonej łopatki wieprzowej
- 200g kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła
- 150g czerstwej bułki
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 sztuk suszonych grzybów
- 150g bułki tartej
- 300ml oleju
- 80ml śmietany kremówki
- zasmażka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną. Kiedy ostygną, wyjąć je z wywaru i pokroić na małe kawałki. Wywaru nie wylewamy ponieważ będzie jeszcze potrzebny.
Kaszę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku (polecam dodać do niego 2-3 suszone grzyby).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku i zmielić w maszynce do mielenia.
Mięso wyrobić z jajkami, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać zmieloną bułkę, zeszkloną cebulę, drobno pokrojony czosnek, kaszę gryczaną i pokrojone grzyby. Dokładnie wymieszać.
Z masy formować małe kuleczki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Sos: zagotować wywar z grzybów, dodać śmietanę, zasmażkę i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać kulki mięsne.
pychota
Ale fajny przepis! Same tradycyjne smaki :) przepadam za mielonymi - własnej roboty oczywiście :) a Twój przepis to taka fajna alternatywa dla mielonych ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam