- 2 cukinie (razem ok 70 dkg)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki rosołu
- szklanka śmietany kremówki
- pętko dobrej kiełbasy
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- ciutkę gałki muszkatołowej
Cukinię należy dokładnie umyć, jedną pokroić w plastry, zaś resztę w kostkę. Cebulę po obraniu posiekać drobno. Plastry cukinii podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Potem przełożyć do miski i przykryć. Na tym samym oleju smażymy resztę cukinii i cebulkę, zalewamy rosołem i gotujemy ok 5 minut. Wszystko przekładamy do garnka i miksujemy. Potem należy dodać śmietanę kremówkę doprawić przyprawami do smaku. Kiełbasę pokroić w plasterki i chwilę podgrzać w zupie (nie gotować). Dodać podsmażone wcześniej plastry cukinii. Koperek posiekać i wymieszać z zupą.
Nie wiem jak u Was sprawdzi się ten pomysł, ale w moim domciu zupka poszła jak w dym...już nie ma śladu po niej.
**************************************************************************
RÓŻOWE PTASIE MLECZKO
A teraz przedstawiam deserek, troszkę fantazyjny ale trzeba korzystać z ostatnich truskawek.
- Pół kilo truskawek
- 40 dkg twarogu śmietankowego
- 10 dkg cukru
- 250 ml śmietany kremówki
- 1/4 szklanki syropu truskawkowego
- 6 łyżek żelatyny
- sok z cytryny i starta skórka
Większą część truskawek zmiksować z twarogiem, cukrem i syropem. Dodać sok z cytryny i startą skórkę.
Żelatynę rozpuścić na małym ogniu w kilku łyżkach wody, dodać do masy twarogowej razem ze sztywno ubitą śmietaną. Resztę truskawek pokroić w plastry i wrzucić do masy. Ptasie mleczko przełożyć do wąskiej blachy lub formy i wstawić do lodówki.
Rozpusta totalna!!!!! namawiam do grzechu!!!!!!!
Krem z cukini, nie jadłam , ale wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń