< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Żegnamy lato : zupa cukiniowa i pyszny deserek z ostatnimi truskawkami

wtorek, 20 września 2011

Żegnamy lato : zupa cukiniowa i pyszny deserek z ostatnimi truskawkami

Dziś u mnie zagościła zupa - krem z cukinii. Zupka zielona, z pachnącym koperkiem i kiełbaską łatwa i na kieszeń każdego człowieka.

Co potrzebujemy:
  • 2 cukinie (razem ok 70 dkg)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki rosołu
  • szklanka śmietany kremówki
  • pętko dobrej kiełbasy
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • ciutkę gałki muszkatołowej

 Cukinię należy dokładnie umyć, jedną pokroić  w plastry, zaś resztę w kostkę. Cebulę po obraniu posiekać drobno. Plastry cukinii podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Potem przełożyć do miski i przykryć. Na tym samym oleju smażymy resztę cukinii i cebulkę, zalewamy rosołem i gotujemy ok 5 minut. Wszystko przekładamy do garnka i miksujemy. Potem należy dodać śmietanę kremówkę doprawić przyprawami do smaku. Kiełbasę pokroić w plasterki i chwilę podgrzać w zupie (nie gotować). Dodać podsmażone wcześniej plastry cukinii.  Koperek posiekać i wymieszać z zupą.

Nie wiem jak u Was sprawdzi się ten pomysł, ale w moim domciu zupka poszła jak w dym...już nie ma śladu po niej.
Konkurs Winiary! Zupa jak malowana! **************************************************************************
                          RÓŻOWE PTASIE MLECZKO


A teraz przedstawiam deserek, troszkę fantazyjny ale trzeba korzystać z ostatnich truskawek.

                                                                                                 
  • Pół kilo truskawek
  • 40 dkg twarogu śmietankowego
  • 10 dkg cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki syropu truskawkowego
  • 6 łyżek żelatyny
  • sok z cytryny i starta skórka


Większą część truskawek zmiksować z twarogiem, cukrem i syropem. Dodać sok z cytryny i startą skórkę.
Żelatynę rozpuścić na małym ogniu w kilku łyżkach wody, dodać do masy twarogowej razem ze  sztywno ubitą śmietaną. Resztę truskawek pokroić w plastry i wrzucić do masy. Ptasie mleczko przełożyć do wąskiej blachy lub formy i wstawić do lodówki.

Można przy podawaniu ozdobić bitą śmietaną. Raj dla dzieciaków, he, he dla dorosłych również

Rozpusta totalna!!!!!   namawiam do grzechu!!!!!!!

1 komentarz:

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę