< Wilczyca Aga Strzęciwilk: mięsiwo w warzywach z winem

środa, 20 lipca 2011

mięsiwo w warzywach z winem

Dziś coś z bajerkami.
Polecam mięso duszone z warzywami w bulionie i w winie.
Mięso może być różnego rodzaju, ja zrobiłam z piersi kurczaka ponieważ najkrócej się robi.
-ok 1 kg mięsa
-marchew pokrojona w talarki
-1 cebula większa podziabana w kostkę
-bulion warzywny
-liść laurowy, pieprz, sól
-kolendra i ciut majeranku
-koncentrat pomidorowy
-czerwone wytrawne winko
-kukurydza konserwowa lub nie jeśli dla kogoś beee

i jadziem panie-jak mawiają indianie


mięso kroję w kawałki i smażę na patelni. Drobiowe ma to do siebie, że na dużym ogniu, białko w nim szybko się ścina i moment jak jest gotowe.
W naczyniu układam warzywa , które wcześniej pokroiłam,na to kładę mięso, przyprawy, polewam bulionem i winem.
Wszystko przykrywam i wstawiam do piekarnika. Dusi się to ok 1-1,5 godziny.
Pysiota!

podaję z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi i z sałatką z dodatkiem ananaska.
Danie ma specyficzny, delikatny smak. Najlepiej jednak smakuje z ryżem, na który wykładane są podduszone warzywa z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę