Makaron z serem pleśniowym przygotowuje się błyskawicznie. Uwielbiam makaron pod każdą postacią i chyba nigdy mi się nie znudzi. Więc przedstawiam dziś przepis na makaron z serem pleśniowym.
-opakowanie makaronu (400g);
-opakowanie sera pleśniowego typu Camembert (ok. 150g);
-duże opakowanie śmietany 18%;
-2 połówki piersi z kurczaka;
-sól i pieprz do smaku;
Ostatnio kupuje nietypowe makarony, duże muszle, w które wkładam farsz po ugotowaniu i potem piekę, lub śmieszne figurki. Dzieciaki lubią wszystko kluskowate, no i moje Szczęście także.
Piersi z kurczaka, po umyciu, pokroić w kostkę i po osoleniu upiec na złocisty kolor. Kawałki kurczaka, po upieczeniu, przełożyć do garnka, dodać pokrojony ser pleśniowy. Podgrzać na wolnym ogniu, aż ser się stopi. Dodać śmietanę, nadal mieszając. Osolić i podgrzać do smaku. Do tak przygotowanego sosu dodać ugotowany w międzyczasie makaron. Ot cała filozofia
Można urozmaicić kolor makaronu dodając ziół barwiących, jest o wiele ciekawiej.
do tego pomidorek a'la Caprese
a to inny przepis:
1 łyżka oliwy
40 gram masła
10 dkg boczku (ja daję więcej)
3 jajka roztrzepane z gniecionym czosnkiem
2 łyżki mleka
tymianek
sól i pierz
makaron(grubszy-polecam rurki)
parmezan
na oliwie i maśle usmażyć boczek w kostkach.Przygotować mleko i jajka i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.Ugotować makaron i połączyć wszystko razem.Podgrzewać do momentu, aż jajka się zaczną ścinać.Na koniec posypać parmezanem.
Można też do tak przygotowanego dania zrobić sos pomidorowy z bazylią i serem wędzonym, zalać to wszystko i chwilkę zapiec.
Wilczego apetytu życzę.
p.s.
pozdro dla Wioli z Hoogeven i Justynki z Cieszyna co czytają systematycznie
Hola guapa tu
OdpowiedzUsuńun plat deliciòs, ràpid, i ple de vitamines
mil petonets Susanna