Z Majką poszalałyśmy przy garach ciutkę. Było chili con corne, calzone i pierogi ruskie oraz wspaniała zupa gulaszowa.
A dziś proponuję znowu szybkie jedzonko.
Piersi drobiowe w cieście z bajecznym sosem i zapiekanymi kartofelkami
- Piersi z kurczaka tyle, ile jest chętnych buziaków do jedzenia
- panierka:
- bułka tarta
- sól,
- pieprz
- mąka
- szczypta proszku do pieczenia
- papryka w proszku
- jajko
- mleko
Wszystko razem mieszamy ze sobą oprócz bułki tartej. Ma być konsystencja gęstego ciasta. Delikatnie rozbijamy mięso i zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na "szybkim" ogniu.
Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mała cebulka drobno posiekana
- sól
- imbir
- pieprz cayenne
- olej
- sok z cytryny
- papryka czerwona w proszku
- natka pietruszki
- kolendra
- kminek
- czosnek 1 ząbek wyciśnięty lub drobno posiekany
Kotlety po usmażeniu polewać tym sosem.
Ja zrobiłam do tego ziemniaki zapiekane i sałatke grecką.
Małe umyte ziemniaki pokroiłam w ćwiartki, wrzuciłam na osolony wrzątek i pogotowałam ok 10 minut. Potem odcedziłam i wymieszałam dokładnie z oliwą. Wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika (200stopni) na ok 20 minut. Upiekły się wyśmienicie, a na wierzchu powstała chrupiąca skórka.
Czy u Was na Wigilię też podaje się ziemniaki w oliwie? to także danie wigilijne. Moja babcia gotowała ziemniaki w mundurkach, potem obierała i polewała olejem własnej produkcji. Lubiłam ten smak i zapach. Jednak moi domownicy nie przepadają za takimi kartofelkami. Zamiast tego robię właśnie tak zapiekane jak opisałam i polecam zwłaszcza z rybką.
................................................................................................
polecam także zupę migdałową wspaniałą w smaku, ze szlachetnym zapachem świąt
ZUPA MIGDAŁOWA
Składniki:
- 20 dag słodkich migdałów,
- 1 dag gorzkich migdałów,
- 2 dag masła, 12 dag ryżu,
- 1,5 l mleka,
- 5-8 dag cukru,
- 6 dag rodzynków.
Wykonanie:
Migdały sparzyć, obrać, zemleć w maszynce lub utłuc w moździerzu. Rodzynki przebrać i opłukać. Mleko zagotować z dodatkiem masła i cukru, zalać nim migdały, rodzynki i ugotowany na sypko ryż. Niesamowity aromat i wrażenia.
Po Waszych bardzo miłych interwencjach przywróciłam śpiewające ptaszki na nowo. Miło mi, że podobają się te trele podczas czytania moich wpisów.
Dziękuję wszystkim serdecznie i życzę miłego dnia.
Oj, ja ostatnio nie mam weny do gotowania, myślę że przed świętami wróci. Patrząc na Twoje dania mała ochota już się pojawia.
OdpowiedzUsuńCo do Twojego pytania: nie, nie podajemy ziemniaków w oliwie, a szkoda, bo są bardzo smaczne:) W ogóle ze mnie ziemniaczany ludzik:)
Pozdrawiam
Pyszne jedzonko!
OdpowiedzUsuńZiemniaków u nas w ogóle się nie podaje na wigilię.Ale lubię je przy innych okazjach.
Pozdrowienia!
A u nas z okazji wigilijnego postu w ciągu całego dnia (nie licząc kolacji) jada się tylko jeden posiłek. Są to ziemniaki w mundurkach z masełkiem i do tego śledzie w śmietanie. Może dla niektórych to trochę dziwne danie, ale ja ten smak pamiętam od dzieciństwa a wigilia to jedyny dzień kiedy można się nim nacieszyć. Moja babcia opowiadała, że w czasach jej młodości śledź do tej potrawy był solony z beczki, a śmietana i masło to luksusy na które nie wszystkich było stać...
OdpowiedzUsuńMaja
Jaki świąteczny wystrój bloga i te potrawy ! Zapachy i smaki z dzieciństwa często przenosimy do naszej kuchni i to jest piękne!Piszesz o ziemniakach z własnoręcznie robionym olejem, moja mama, to także robiła czasem i pamiętam ten smak!
OdpowiedzUsuńJa też unowocześniam smaki świąteczne ale dbam także o wigilijną tradycję potraw mojej rodziny i już wiem, ze moja córka także będzie jej pilnowała
jaki piękny "wystrój" bloga, podoba mi się przepis na piersi
OdpowiedzUsuńsuper, że weekend był owocny
@Jaka-wena wróci, jak będzie bliżej świąt.
OdpowiedzUsuń@Amber u ziemniaki w staropolskim wydaniu z oliwą mają niezapomniany smak.
Majka, śledzik w śmietanie jest pyszny, a jeszcze z takimi ziemniaczkami!!!! u mnie też to sie jada. Przecież śledź w śmietanie to norma, dodaje sie do sałatek . Ty mówisz, że takie danie może być dziwne? dla mnie niewyobrażalne jest jedzenie śledzia w mleku!!!!
@Danielo tradycja to podstawa i cały urok, nutka nowoczesności dodaje tylko smaczku. Fajnie, że Twoja córcia też to podtrzyma. Moja nie lubi gotować i nie garnie się. Może dorośnie kiedyś.
Aga, piersi są bardzo szybkie w przygotowaniu. Mozna dodać też inne mięso, ja robiłam też z rybą.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam
uwielbiam zapikane ziemniaki! ale ta zupa migdałowa mnie natchnęła, może i ja zrobię w weekend? :))
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedzenie mojego bloga!
pozdrawiam
uwielbiam zapikane ziemniaki! ale ta zupa migdałowa mnie natchnęła, może i ja zrobię w weekend? :))
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedzenie mojego bloga!
pozdrawiam