< Agnieszka Rucińska - moje mniam: Serce z serca i pierożki wigilijne z bakaliami

środa, 14 grudnia 2011

Serce z serca i pierożki wigilijne z bakaliami

Dziś troszkę słodkości. Moje propozycje to gofry i pierożki na słodko.

GOFRY Z LODAMI ORZECHOWYMI

rozpływające się w ustach, niesamowite w smaku z wykwintnym smakiem lodów orzechowych...ja wymiękam

składniki na 12 sztuk:
  • ok 7 dkg masła
  • 4 dkg cukru
  • 1 łyzka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 12 dkg maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maslanki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 10 dkg polewy czekoladowej
  • 1 opakowanie lodów orzechowych
  • posiekane orzeszki pisatcjowe

Masło utrzec z cukrami i solą na puszystą masę. Wbić po kolei jajka, potem dołożyć mąkę z proszkiem i zamieszać. Dodać do ciasta tyle maslanki, aby ciasto miało konsystencję jak do nalesników.
Gofrownicę nagrzać i posmarować masłem, smażyć gofry na złoty kolor, zostawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Przygotować polewę i lody. Na każde serce położyć 1 kawałek lodów i przykryć drugim sercem. Na wierzch wycisnąć rozetkę śmietany ze szprycy i przybrać polewą czekoladową i pistacjami. Można także polać sosami owocowymi.
i w ten sposób zrobiony deser z sercem dajemy dajemy drugiemu sercu.


    "Miłość
ujawnia swą pełną siłę, gdy dwoje zwykłych, słabych ludzi, przemienia się w
istoty, które nie boją się ani zmian, ani nieszczęść, ani rozstań, ani
chorób, ani życia, ani śmierci i kochają się pomimo wszystko i nade wszystko..."

A teraz czas na
PIEROŻKI WIGILIJNE Z BAKALIAMI

Z pewnością podkreślą świąteczna atmosferę swoim wyszukanym smakiem

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szkl śmietany 22%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
  • 15 dkg suszonych sliwek
  • 2 łyzki posiekanych migdałów
  • 1 łyzka posiekanej skórki pomaranczy
  • 3 łyżki letniej mocnej herbaty
  • 1 łyzka rumu lub brandy

Śliwki namoczyć przez godzinę w herbacie wymieszanej z alkoholem. Skórkę pomarańczową wymieszać z migdałami. Po godzinie, śliwki odsączyć i nadziać masą migdałowo-pomarańczową.
Śmietanę zmiksować z jednym jajkiem i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, zrobić dołek , wlać masę śmietanową i wyrobić ciasto. Owinąć je folią i na godzinę włożyć do lodówki. Potem rozwałkowac i wycinać kwadraciki. Na każdym kwadracie położyć nadzianą śliwkę, składać ukośnie, zaklejać i smarować jajkiem rozbełtanym. Brytfankę wysmarować masłem, posypać mąką i ułożyć pierożki. Piec ok 20 minut na rumiano w 180 stopniach. Upieczone pierożki wyłożyć i posypać cukrem pudrem.
Oczywiście farsz można robić różnie, zaś śliwki można też zastąpić morelami. Do ciasta można dodać zapach. Wszystko wedle upodobań i fantazji.
Oczywiście dodaję je do akcji wigilijnej

Wigilia - zapraszamy do stołu Życzę wszystkim bardzo miłego dnia dziękując za komentarze i odwiedziny.
Pozdrawiam serdecznie

11 komentarzy:

  1. ja przepis an gofry mam inny - ale za to zawsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te też wychodzą, ale chętnie poznam Twój

    OdpowiedzUsuń
  3. Te pierożki to wypróbuję, a póki, co to zrobiłam farsz grzybowy i za chwilę będę kleić pierogi z grzybkami i kapustą, to na dzisiejszą naszą babską wigilię!

    OdpowiedzUsuń
  4. pierożki są super, sama zobaczysz. No to życzę smacznego na babską wigilię. U mnie w pracy za tydzień wigilijny poczęstunek. Tez same sobie robimy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super delicje. Szczególnie gofry, są cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie wypasione goferki to jestem zawsze chętna. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wpadlam tutaj na minutke i..wpadlam jak sliwka w kompot.Cudowny blog,szkoda ze ekran komputera nie wysyla jeszcze zapachow :) Te pierozki sa wspaniale....jadlam takie w swieta u mojej babci,niestety przepisu nie mialam...bede miala tego roku powtorke z dziecinstwa! dziekuje i pozdrawiam z Köln--Elli

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmmmm:)
    te pierożki są cudowne! jak bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zarówno gofry jak i pierożki niezwykle kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne serduszka! bardzo smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  11. Suszona śliwka ze słodkim nadzieniem jest fantastyczna. Coś o tym wiem ;-) Dlatego jestem pewna, że Twoje kruche pierożki na pewno przypadłyby mi do gustu :-)

    PS. Dziękuję za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę