GOFRY Z LODAMI ORZECHOWYMI
rozpływające się w ustach, niesamowite w smaku z wykwintnym smakiem lodów orzechowych...ja wymiękam
składniki na 12 sztuk:
- ok 7 dkg masła
- 4 dkg cukru
- 1 łyzka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 12 dkg maki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maslanki
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 10 dkg polewy czekoladowej
- 1 opakowanie lodów orzechowych
- posiekane orzeszki pisatcjowe
Masło utrzec z cukrami i solą na puszystą masę. Wbić po kolei jajka, potem dołożyć mąkę z proszkiem i zamieszać. Dodać do ciasta tyle maslanki, aby ciasto miało konsystencję jak do nalesników.
Gofrownicę nagrzać i posmarować masłem, smażyć gofry na złoty kolor, zostawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Przygotować polewę i lody. Na każde serce położyć 1 kawałek lodów i przykryć drugim sercem. Na wierzch wycisnąć rozetkę śmietany ze szprycy i przybrać polewą czekoladową i pistacjami. Można także polać sosami owocowymi.
i w ten sposób zrobiony deser z sercem dajemy dajemy drugiemu sercu.
"Miłość
ujawnia swą pełną siłę, gdy dwoje zwykłych, słabych ludzi, przemienia się w
istoty, które nie boją się ani zmian, ani nieszczęść, ani rozstań, ani
chorób, ani życia, ani śmierci i kochają się pomimo wszystko i nade wszystko..."
A teraz czas na
PIEROŻKI WIGILIJNE Z BAKALIAMI
Z pewnością podkreślą świąteczna atmosferę swoim wyszukanym smakiem
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 szkl śmietany 22%
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
- 15 dkg suszonych sliwek
- 2 łyzki posiekanych migdałów
- 1 łyzka posiekanej skórki pomaranczy
- 3 łyżki letniej mocnej herbaty
- 1 łyzka rumu lub brandy
Śliwki namoczyć przez godzinę w herbacie wymieszanej z alkoholem. Skórkę pomarańczową wymieszać z migdałami. Po godzinie, śliwki odsączyć i nadziać masą migdałowo-pomarańczową.
Śmietanę zmiksować z jednym jajkiem i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, zrobić dołek , wlać masę śmietanową i wyrobić ciasto. Owinąć je folią i na godzinę włożyć do lodówki. Potem rozwałkowac i wycinać kwadraciki. Na każdym kwadracie położyć nadzianą śliwkę, składać ukośnie, zaklejać i smarować jajkiem rozbełtanym. Brytfankę wysmarować masłem, posypać mąką i ułożyć pierożki. Piec ok 20 minut na rumiano w 180 stopniach. Upieczone pierożki wyłożyć i posypać cukrem pudrem.
Oczywiście farsz można robić różnie, zaś śliwki można też zastąpić morelami. Do ciasta można dodać zapach. Wszystko wedle upodobań i fantazji.
Oczywiście dodaję je do akcji wigilijnej
Życzę wszystkim bardzo miłego dnia dziękując za komentarze i odwiedziny.
Pozdrawiam serdecznie
ja przepis an gofry mam inny - ale za to zawsze wychodzą :)
OdpowiedzUsuńte też wychodzą, ale chętnie poznam Twój
OdpowiedzUsuńTe pierożki to wypróbuję, a póki, co to zrobiłam farsz grzybowy i za chwilę będę kleić pierogi z grzybkami i kapustą, to na dzisiejszą naszą babską wigilię!
OdpowiedzUsuńpierożki są super, sama zobaczysz. No to życzę smacznego na babską wigilię. U mnie w pracy za tydzień wigilijny poczęstunek. Tez same sobie robimy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper delicje. Szczególnie gofry, są cudne :)
OdpowiedzUsuńNa takie wypasione goferki to jestem zawsze chętna. :)
OdpowiedzUsuńwpadlam tutaj na minutke i..wpadlam jak sliwka w kompot.Cudowny blog,szkoda ze ekran komputera nie wysyla jeszcze zapachow :) Te pierozki sa wspaniale....jadlam takie w swieta u mojej babci,niestety przepisu nie mialam...bede miala tego roku powtorke z dziecinstwa! dziekuje i pozdrawiam z Köln--Elli
OdpowiedzUsuńmmmmmmm:)
OdpowiedzUsuńte pierożki są cudowne! jak bym zjadła:)
Zarówno gofry jak i pierożki niezwykle kuszące:)
OdpowiedzUsuńświetne serduszka! bardzo smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSuszona śliwka ze słodkim nadzieniem jest fantastyczna. Coś o tym wiem ;-) Dlatego jestem pewna, że Twoje kruche pierożki na pewno przypadłyby mi do gustu :-)
OdpowiedzUsuńPS. Dziękuję za odwiedziny!