sobota, 6 sierpnia 2011

udka faszerowane

Dziś rozkładamy uda....na stole.

Stały problem....co ugotować....Dla mnie wymyślanie to przyjemne z pożytecznym, bo uwielbiam gotować i pożytecznie, bo każdy zadowolony i zjadają ze smakiem.
Dziś proponuję udka faszerowane. Nie jest to pracochłonne, bo udka rozbiera się w kilka sekund. Jak się wyjmuje kości? tak jak pisałam we wpisie o luzowaniu kurczaka. Najlepiej zacząć od stawu kolanowego i wyciągać kość do tzw. skarpetki (jeśli chodzi o podudzie) zaś w udku od stawu kolanowego w górę. Jako farsz, ja osobiście lubię pieczarki (smażone, a gdy wystygną wymieszać z jajkiem surowym i koperkiem) lub paprykę surową drobno posiekaną, albo mięso mielone z dowolnymi dodatkami.Lubię farsz o charakterystycznym intensywnym smaku, bo mięso drobiowe przesiąka smakiem szybko. Udka pieką się szybko. Najpierw je dusimy przez ok 30 min, a potem na 15 minut przypiekam górną grzałką by nabrały koloru i skórka stała się chrupiąca. Paprykujemy 2
Dodatki do dania też wedle uznania (nawet się rymnęło):frytki, ziemniaki na parze, ziemniaki zapiekane lub ryż z warzywami.
Można też je przygotować na grilla. Gdyby ktos potrzebował jeszcze raz zobaczyć jak się obiera z kości udka to zapraszam tutaj

Polecam
Ula, jakbyś miała z czymś problem to mów, nie krępuj się.Bo widzę, że bardzo szczegółowo przeglądasz u mnie MOJE zdjęcia. Cieszę się, że mój blog aż tak cię motywuje.

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Aga-pozamiatałaś mnie swoim blogiem!!!wykonany po mistrzowsku,jeszcze Twoje poczucie humoru,które uwielbiam rozkłada mnie na łopatki!!!Będę tu na pewno częstym gościem i skorzystam z wielu przepisów.Pozdrawiam ciepluchno :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny blog !!. Pozdrawiam :)Wrócę tu jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie i dziękuję za miłą wizytę